- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Газа - Sputnik Србија

УЖИВО Израел ликвидирао команданта ратне морнарице Хамаса; 30 мртвих у нападу на школу у Џабалији

Пратите нас
Чланак се допуњава
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 48. дан. Израел и Хамас постигли су у среду договор о четвородневном примирју. Како је договорено, Хамас ће током четири дана примирја ослободити 50 израелских талаца у замену за 150 палестинских затвореника. Такође, Израел ће пустити да у Појас Газе уђе неколико стотина камиона хуманитарне помоћи.
Израелски министар одбране Јоав Галан изјавио је вечерас да ће, када се заврши привремено примирје са палестинском милитантном групом Хамас, војска интензивно наставити борбе још најмање два месеца.
„Оно што ћете видети у наредним данима је прво ослобађање талаца. Овај предах ц́е бити кратак“, рекао је Галант.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:38 23.11.2023
Израел ликвидирао команданта ратне морнарице Хамаса
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) ликвидирале су команданта ратне морнарице Хамаса у граду Кан Јунис у јужном делу Појаса Газе, наводи се у саопштењу израелске војске.
Како је прецизирано, операција је изведена под руководством обавештајне службе ИДФ и израелске обавештајне службе „Шин бет“.
„Ликвидирани Амар Абу Џалала био је командант ратне морнарице Хамаса и учествовао је у организовању неколико терористичких напада на мору које су спречиле ИДФ“, наводи се у саопштењу на Телеграму.
Приликом напада ликвидиран је још један оперативац морнарице Хамаса.
21:31 23.11.2023
Напади на индонежанску болницу у Гази ескалирали
Израелски напади на индонежанску болницу у Гази су ескалирали, рекао је данас доктор из те установе Марван Султан.
Он је навео да је објекат и раније био под јаком ватром израелских тенкова након што су око њега избиле борбе, а да се ситуација сада погоршала.
Додао је да је Израел испалио гранате на трец́и спрат болнице.
„Чудом смо преживели сигурну смрт, гелери су пали на нас, а плафон је оштец́ен“, објаснио је Султан.
Лекари индонежанске болнице претходно су затражили од Министарства здравља Газе, којим управља Хамас, аутобусе за евакуацију 200 пацијената и 10 лекара из болнице.
Султан је рекао да није дошло до координације око евакуације из протеста због хапшења директора болнице Ал-Шифа Мохамеда Абу Саламија.
"Не можемо да дозволимо хапшење медицинског особља", нагласио је Султан.
20:52 23.11.2023
ИДФ: Контрола над севером Газе је тек почетак
Постизање контроле над северним делом Појасе Газе, означиће само прву фазу у израелској кампањи за уништење Хамаса, изјавио је војни портпарол Данијел Хагари, дан пре четвородневне паузе у борбама.
"Контрола над севером Газе је први корак дугог рата", рекао је портпарол израелске војске на редовном брифингу за новинаре.
Према његовим речима, спремају се за следеће фазе и радују се наредним данима.
"Фокусираћемо се на планирање и испуњавање наредних фаза рата", рекао је Хагари.
20:51 23.11.2023
Хамас: Убијено 30 људи у нападу на школу у кампу Џабалија
Око 30 људи је убијено у израелском нападу на школу, коју води палестинска агенција Уједињених нација за избеглице (УНРВА) у избегличком кампу Џабалија у северној Гази, саопштио је Хамас.
20:03 23.11.2023
Палестинци још нису добили списак имена оних који треба да буду ослобођени
Шеф палестинске комисије за притворенике и питања бивших затвореника Кадура Фарес рекао је данас да још није добио списак имена Палестинаца за које се очекује да ће бити ослобођени сутра на основу споразума Израела и Хамаса.
Фарес, који има водећу улогу у планираном ослобађању затвореника, рекао је за Си-Ен-Ен да очекује да ће сутра, у првој групи, бити пуштено око 30 до 35 људи.
"Сви затвореници ће бити пуштени на контролном пункту Бејтунија, који се налази одмах јужно од Рамале на окупираној Западној обали", додао је он.
Израел је објавио списак од 300 имена људи који испуњавају услове за пуштање на слободу у оквиру размене.
Огромна већина су мушкарци старости између 16 и 18 година, који су, према дефиницији Уједињених нација, деца, на неколицина њих је млађа од 14 година.
Према подацима Си-Ен-Ен-а, на листи су и 33 жене.
19:55 23.11.2023
Галант: Борбе се настављају после кратког примирја
Министар одбране Израела Јоав Галан изјавио да ће израелска војска, после "кратког, привременог" примирја са Хамасом, наставити са интезивним борбама још најмање два месеца.
"Оно што ћете видети у наредним данима је прво ослобађање талаца. Овај предах ће бити кратак", рекао је Галант израелски трупама, додајући да треба да се организују, припреме, као и допреме оружје.
Галант је израелској војсци поручио и да се борбе настављају да би победили, али и да би дали "подстицај" да се ослободи друга група талаца.
18:05 23.11.2023
Припадници Хамаса током напада у Израелу - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
СВЕТ
Скот Ритер: Хамас добија битку за Газу
17:29 23.11.2023
16:41 23.11.2023
16:08 23.11.2023
Израел добио почетни списак талаца који ће бити ослобођени
Након најаве Катара да ће споразум о таоцима сутра ступити на снагу, канцеларија израелског премијера потврдила је да је Израел добио "почетну" листу имена отетих за које се очекује да ће бити ослобођени.
„Релевантни званичници проверавају детаље списка и тренутно су у контакту са свим породицама“, наводи се у саопштењу, преносе израелски медији.
16:07 23.11.2023
15:56 23.11.2023
15:51 23.11.2023
Хамас: Примирје почиње у петак
Хамасово војно крило потврдило је да ће прекид ватре ступити на снагу у петак ујутро и да ће трајати 4 дана.
„За четири дана биће ослобођено 50 талаца“, кажу из бригаде Из ад-Дин ал-Касам, потврђујући и информацију из Израела да ће по три палестинска затвореника осуђена за тероризам бити ослобођена у замену за сваког израелског таоца.
15:45 23.11.2023
Раиси: Израел очајан пред палестинским отпором
Председник Ирана Ебрахим Раиси оценио је данас да је евидентан очај израелског режима због палестинског отпора, тврдећи да режим у Тел Авиву није успео да оствари своје циљеве у актуелном рату против палестинског Хамаса у Појасу Газе.
„Израел није постигао ниједан од циљева да окупира Газу и елиминише отпор“, рекао је Раиси током интервјуа у Техерану са представницима пет телевизијских мрежа на арапском језику, преноси Тасмин њуз.
Израел је започео рат као одговор на напад Хамаса, у коме је 7. октобра убијено око 1.200 Израелаца, а за таоце узето стотине људи.
Реиси је ту операцију Хамаса описао као „легитимну одбрану својих права“ палестинског народа, што је било подстакнуто њиховим све већим угњетавањем од стране израелског режима.
„Народ, чији је дом узурпиран, чији су чланови породице затворени и убијени, и чије фарме су уништене, ужива право на легитимну самоодбрану“, изјавио је председник Ирана.
"Палестинска операција нанела је војни, безбедносни и обавештајни пораз Израелу", закључио је Раиси.
15:30 23.11.2023
Катар: Прекид ватре почиње сутра у 7 часова
Портпарол катарског министарства спољних послова рекао је да ће прекид ватре између Израела и Хамаса ступити на снагу сутра у 7 сати.
Он каже да ће прва група од 13 талаца бити ослобођена сутра у 16 ​​часова, преноси Тајмс оф Израел.
15:29 23.11.2023
Париз: Договор о таоцима мора се наставити „без одлагања“
Француска је поручила да би споразум између Израела и Хамаса о ослобађању 50 талаца у замену за затворенике и хуманитарно примирје требало да буде постигнут „без даљег одлагања“.
„Париз такође позива на хитно ослобађање свих талаца“, рекла је Ан-Клер Лежандр, портпаролка француског министарства спољних послова. „Позивамо да се услови овог споразума у ​​потпуности поштују“, додала она, преноси Тајмс оф Израел.
15:28 23.11.2023
14:55 23.11.2023
14:45 23.11.2023
14:41 23.11.2023
Нетанијаху: Надамо се да ћемо извући наше таоце, а то није без изазова
„Надамо да ћемо извући наше таоце. То није без изазова али морамо, надамо се да ћемо добити ову прву траншу, а затим смо посвећени томе да извучемо све напоље”, рекао је премијер Израела Бенјамин Нетанијаху на састанку са министром спољних послова Велике Британије Дејвидом Камероном, преноси Тајмс оф Израел.
Израел ће тада „наставити са ратним циљевима, односно искорењивањем Хамаса, јер је Хамас већ обећао да ће то чинити изнова и изнова. Они су геноцидни терористички култ“, рекао је израелски премијер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала