Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић о Куртијевој забрани гласања: Запад да учини више од издавања саопштења

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да верује да ће међународна заједница учинити нешто више од издавања саопштења због одлуке председника привремених приштинских институција Аљбина Куртија да забрани Србима на Косову и Метохији да гласају на изборима 17. децембра.
"Као што сам рекао генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, сачекаћемо да видимо да ли ће и саопштење да издају, где ће рећи да је то противно демократским начелима", рекао је Вучић и додао да је и саопштење под знаком питања, али да остаје да се види да ли ће га бити.
"За Србе постоје једна, а за Албанце друга правила, када је у питању однос тих сила које су 'породиле' независност тзв. Косова, а нама остаје да се боримо за очување међународног поретка и своју земљу и њено очување", рекао је он.
Председник је додао да је став пет земаља ЕУ које нису признале једногласно проглашену независност Косова чврст и нагласио да је уверен да се он неће променити.
"Свих пет земаља ЕУ чврсте су у опредељењу да чувају међународно јавно право и да поштују међународно правне норме", рекао је Вучић на питање новинара какви су ставови остале четири државе ЕУ по питању косовске независности и да ли су подједнако чврсти као Кипра чији је председник то поновио и током јучерашње званичне посете Београду.
"Уверен сам анализирајући сваку од тих земаља да су њихови ставови веома чврсти - Шпанија и Кипар најснажније, али исто тако и Словачка, Румунија и Грчка су наши искрени пријатељи, не видим било какву бојазан што се њиховог односа према Србији и повељи УН тиче", рекао је Вучић на аеродрому "Пуковник пилот Миленко Павловић" у Батајници где је обилшао нове врсте наоружања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала