- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Затражена хитна седница Извршног обавештајног одбора поводом навода о постојању војних кампова у РС

© Sputnik / Александар МилачићЗаставе РС
Заставе РС - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Заменик председавајуће Савета министара БИХ Сташа Кошарац затражио је од председавајуће Борјане Кришто да у најкраћем року сазове хитну седницу Извршног обавештајног одбора поводом навода министра одбране Зукана Хелеза о постојању војних кампова за обуку и паравојних формација на територији Републике Српске.
"Тражим хитну седницу како бисмо заједно са руководством Обавештајно-безбедносне агенције БиХ утврдили истинитост навода министра Хелеза и добили званичан став ОБА-е БиХ", поручио је Кошарац, који је и члан Извршног обавештајног одбора.
Он је у изјави за Срну истакао да је његово право и дужност да као, заменик председавајућег из реда српског народа и представник Републике Српске у Савету министара, затражи од надлежних органа пуну информацију о инсинуацијама министра одбране у Савету министара у вези са постојањем војних кампова за обуку и паравојних формација на територији Републике Српске.
"Изузетно је опасно када министар одбране, без иједног доказа, јавно износи такве тврдње на рачун Републике Српске. То се може окарактерисати као распиривање националне нетрпељивости и страха. Таквим поступцима он уопште не доприноси стабилизацији прилика у БиХ", навео је Кошарац.
Он је нагласио да је очигледно да Хелез свесно учествује у негативној кампањи против Републике Српске и антируској хистерији, што је потпуно неприхватљиво понашање.
"Његове тврдње да наводне војне обуке на територији Српске воде Руси потврђују да је Хелез преузео наративе америчког амбасадора Мајкла Марфија и других странаца о постојању малигног руског утицаја у БиХ, као и о томе да Република Српска заступа сецесионистичку и милитантну политику, што је ноторна неистина и нонсенс", поручио је Кошарац.
Он је истакао да Република Српска остаје привржена политикама мира, стабилности и сарадње, те поштовања Устава и Дејтонског споразума, као и да се залаже за унутрашњи договор два ентитета и три конститутивна народа.
"Евидентно је да, нажалост, политички представници Федерације БиХ имају другачију агенду. Инсинуације министра Хелеза додатни су доказ да постоје изузетно спорне и проблематичне намере структура из ФБиХ, које са састанака са високим европским и светским званичницима искључују српске министре у Савету министара", навео је Кошарац.
Он је додао да у ФБиХ очигледно постоје структуре које не дозвољавају представницима Републике Српске на заједничком нивоу да на адекватан начин представе њене званичне политике и ставове приликом састанака са међународним представницима.
Зукан Хелез, министар одбране БиХ, синоћ је изјавио како на подручју Републике Српске постоје војни кампови за обуку и да су то паравојне формације.
"Лоцирани су, пратимо их и можемо их лако елиминисати", рекао је Хелез, истакавши да цели процес наводно воде "неки људи из Русије", преноси РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала