- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јапан мора да плати одштету јужнокорејским сексуалним робињама

© Фото : Pexels/Photo by Belle Co Јапан
Јапан - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
Пратите нас
Скоро осам деценија после завршетка Другог светског рата јужнокорејски суд наложио је Јапану да плати одштету за 16 жена које су служиле као сексуалне робиње у јавним кућама за јапанску војску, што је изазвало гнев званичног Токија.
Овом пресудом поништава се одлука нижег суда од пре две године у вези са „женама за утеху“, како су их називали током рата када су биле присиљене да раде у јапанским војним борделима.
Тада је суд, позивајући се на имунитет суверенитета Јапана, одбио захтеве жртава за одштету. Али Виши суд у Сеулу је пресудио да овај принцип суверенитета не треба поштовати ако се ради о незаконитим радњама.
Стога је суд пресудио да овим женама, од којих су неке умрле и које заступају њихове породице, треба платити по 200 милиона корејских вона (око 140 хиљадa евра). Суд је утврдио да су били приморане на сексуално ропство, да су претрпеле велику штету и да након рата нису могле да воде нормалан живот.

Званични Токио не прихвата пресуду

Према историчарима, око 200.000 жена, углавном из Кореје, али и из других азијских земаља, попут Кине, било је принуђено да пружа сексуалне услуге јапанским војницима током Другог светског рата. Ово питање наставља да оптерећује односе између Јужне Кореје и Јапана.
Јапанска министарка спољних послова Јоко Камикава рекла је да је та пресуда противна међународном праву и споразумима између две земље. Пресуда је, рекла је она, потпуно неприхватљива и за жаљење, пренео је „Индекс“.
Министар спољних послова Јужне Кореје најавио је да ће детаљно проучити пресуду. Одлука суда долази у тренутку када конзервативна влада председника Јун Сук Јеола настоји да закопа ратну секиру историје и ојача везе са Токијем. Две земље имају заједнички интерес да се супротставе Северној Кореји, коју доживљавају као претњу.
Токио је увек одбијао да се појави пред јужнокорејским судовима по питању сексуалних робиња, верујући да је непријатна епизода у историји решена споразумом из 1965. године који је укључивао исплату од око 800 милиона долара надокнаде у виду субвенција и кредита уз ниске камате стопе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала