- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички полицајац који је убио Афроамериканца Џорџа Флојда нападнут у затвору

Пратите нас
Дерека Шовина, бившег америчког полицајца из Минеаполиса осуђеног за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда, ножем је напао други затвореник и тешко повредио у затвору у Аризони, рекла је за АП особа упозната с инцидентом.
Напад се догодио јуче, у Федералном поправном заводу у Тусону, затвору средњег обезбеђења у којем су забележени безбедносни пропусти и који има проблем недостатка особља, рекао је америчкој агенцији извор који је тражио да остане анониман.
Америчке власти су потврдиле да је један од затвореника у Тусону нападнут ножем у петак око 12.30 часова по локалном времену.
Канцеларија за извршење кривичних санкција навела је у саопштењу да су запослени ставили ситуацију под контролу и предузели све потребне мере пре него што је затвореник, чије име није наведено, одведен у болницу.
Ниједан запослени није повређен, а ФБИ је обавештен, саопштила је канцеларија. Обустављене су и посете објекту у коме казну издржава око 380 затвореника.
Напад на Шовина је други такав инцидент у америчким федералним затворима у последњих пет месеци и други велики инцидент у савезном затвору Тусон за нешто више од годину дана, наводи АП.
Шовин (47) је у августу 2022. године послат у Тусон из затвора са максималним обезбеђењем у Минесоти, како би истовремено служио 21-годишњу казну због кршења Флојдових грађанских права и 22 године и шест месеци затворске казне за убиство другог степена. Шовин је у Минесоти углавном боравио у самици „због сопствене безбедности“, написао је његов адвокат у судским документима прошле године.
Амерички Врховни суд одбацио је прошле недеље Шовинову жалбу на пресуду за убиство.
Флојд, који је био Афроамериканац, умро је 25. маја 2020. године након што му је Шовин коленом притискао врат девет и по минута на улици, испред продавнице где је Флојд осумњичен да је покушао да употреби фалсификовану новчаницу од 20 долара.
Флојдово хапшење снимио је један од пролазника, а његова смрт изазвала је протесте широм САД и света, од којих су неки прерасли у насилне.
Годишњица смрти Џорџа Флојда - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Годишњица смрти Џорџа Флојда: Пуцњава на раскрсници у Минеаполису где је преминуо /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала