- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.
Новак Ђоковић Србија Италија Дејвис куп - Sputnik Србија

Понос и туга: Новак два пута поражен – српски сан о трофеју угашен

Пратите нас
Тениска репрезентација Србије поражена је у полуфиналу Дејвис купа од репрезентације Италије резултатом 2:1. Најпре је у синглу победу донео Миомир Кецмановић против Лоренца Мусетија, затим је Новак Ђоковић поражен од Јаника Синера у другом синглу, а онда су Кецмановић и Ђоковић поражени у дублу од Синера и Лоренца Сонега.
Прави ролекостер догодио се у полуфиналу Србије и Италије. Победника је одлучио дубл, а Србији остаје само да осећа понос због фанастичне борбе српског тима, посебно Новака Ђоковића и Миомира Кецмановића.

Миомир добро отворио

Најпре је маестрално Миомир Кецмановић отворио меч са Лоренцом Мусетијем, који је имао улогу фаворита јер је 27. тенисер планете, док је Србин 55. на АТП ранг листи.
Обојица су стигли у Малагу у јако лошој форми, Кецмановић је имао четири везана пораза, Италијан један више, али је то била потпуно друга прича када су заиграли за националне тимове.
Миша је већ у уводном гему успео да дође до брејка и био је психолошкој предности. Био је агресиван, служио га је сервис, одлично се кретао и излазио на мрежу, на шта није имао одговор Лоренцо.
Уследила је потврда брејка, да би већ у трећем сету Кецмановић запретио ривалу новим брејк лоптама. Ипак, успео је Мусети да се извуче и уследио је период игре у ком су њих двојица релативно лако освајали сервис гемове.
Ништа није слутило да би Кецмановић могао да пропусти рано стечену предност, да би Мусети при резултату 5:4 и сервису Србина успео да „украде сервис“ Миши, а на крају ће се испоставити да ће то бити довољно и за сет.
Италијан је у тајбрејк драми славио резултатом 9:7 после борбе од чак 73 минута, искористивши трећу сет лопту.Није пао психолошки Кецмановић. Наставио је да игра страшан тенис из првог сета. Наставио је да буде агресиван, да прети, да ставља притисак на Мусетија и то је јако брзо донело резултат.
Кецмановић је на 3:2 успео да се избори за три брејк лопте, од којих је трећу искористио и после тога је уследио тотални „распад“ Лоренца Мусетија.Потврда брејка, затим још једна „крађа“ сервиса, на крају је резлутат био 6:2, после само 42 минута игре у другом сету за изједначење Србије.
Тад је било јасно да је Србија та која је ближа финалу, јер је Кецмановић био тотално доминантан.. Где је стао у другом, наставио је у трећем. Прво лак сервис гем, а онда и нови брејк у режији Мише Кецмановића. „Цртао“ је по терену, слао је лево-десно Мусетија који није успео да се опорави још од петог гема из другог сета, када га је психолошки потпуно избацио из такта разиграни српски тениски ас.
Експресно је било 4:0 за Кецмановића, који је имао два брејка предности, док је Мусети затражио медицински тајмаут, јер је осетио бол у задњој ложи леве ноге.
Није могао Италијан да парира Кецмановићу који је нанизао чак девет сервис гемова, да би на крају резултат трећег сета био убедљивих 6:1, за вођство Србије у полуфиналу Дејвис купа против Италије.

А онда, Новакова драма!

Међутим, уследила је права драма када су на терен изашли Новак Ђоковић и Јаник Синер.
Српски ас одиграо је добро само први уводни гем, а онда почео да ниже грешке. Деловао је уморно и исцрпљено, а то је довело до тога да Италијан и сувише лако поведе после првог сета.
Разлога за страх је било, али елиминисао га је Новак у другом сету када је потпуно преузео Синерову улогу. Италијански тенисер почео је да игра на исти начин као Србин у првом сету и сценарио је био идентичан само са другачијим исходом.
После тако сјајног другог сета деловало је да Ђоковић има потпуну контролу, а такав утисак остављао је и током готово целог трећег сета. Своје гемове добијао је рутински, без проблема док је Синера упорно цедио.
Најпре је било проблематично када је српски ас испустио брејк лопте, али чинило се да може да се одахне у моменту када је први рекет света у десетом гему стигао до три везане меч лопте.
Чинило се да је сигуран Новак, али онда Синер вади из џепа невероватне сервисе и храбро спасава све три Новакове меч лопте. Имао је у тим поенима Новак прилике да нападне и заврши меч, али стао је када је било најпотребније.
Италијан је искористио Новаков психолошки пад, направио је брејк и на крају успео да слави и донесе својој репрезентацији изједначење.

Дубл који је угасио српски сан

Требало је имати снаге, храбрсто и воље да после онаквог меча изађе на терен, али успео је Новак Ђоковић заједно са Миомиром Кецмановићем. Жеља се видела, али много више енергије од самог старта виђено је у тиму Италије.
Мотивисани Синер летео је по терену, Сонего га је пратио у том ритму, а у шестом гему Италијани стижу и до новог брејка.
Као да српски тандем није успео да успео да се пробуди на старту другог сета, Италијани су поново први одузели сервис српским тенисерима, али одмах је узвраћен брејк и појавила се нова нада.
Играли су се маратонски гемови, а онда су ситнице одлучиле и преломиле да Синер и Сонего направе и други брејк. Последњу шансу Новак и Миомир имали су у десетом гему када су имали брејк лопту, али није им дозволио Синер да је искористе.
Анкета
Хоће ли Србија освојити Дејвис куп?
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:05 25.11.2023
3:6, 4:6 – Крај за Србију! Италија је у финалу Дејвис купа
20:00 25.11.2023
3:6, 4:5 – Смањују заостатак српски тенисери
Смањили су заостатак Новак и Миомир, али потребан им је брејк да би остали у мечу.
19:57 25.11.2023
3:6, 3:5 – Потврда брејка
Успели су да дођу до изједначења српски тенисери, али Италијани потврђују брејк.
19:50 25.11.2023
3:6, 3:4 – Нови брејк Италијана
Било је опасно јер су италијански тенисери стигли до 30:15, али коначно је Србија имала мало среће па је Синер закуцао лоптицу у мрежу. Зауставило је то Јаника који је направио и дургу грешку, али Србија не користи гем лопту после велике Новакове грешке.
Пробудило је то Синера који је уписао нови винер и стигао до брејк лопте, али не користе је Италијани. Одличан поен одиграли су храбри Миомир и Новак, међутим ништа не може да заустави Италију...
19:42 25.11.2023
3:6, 3:3 – Драматичан гем
Колико је само био потребан брејк да врати самопоуздање српским тенисерима који у овим тренуцима играју далеко боље него. Борбени су, нападају из све снаге и стигли су таквом игром до три везане брејк лопте.
Међутим, Синер као и у синглу, и у дублу проналази сјајне сервисе и спасава све три брејк лопте. Упркос томе, Новак је пробудио звер у себи, звао публике на нове звиждуке, а Србија је изборила нову прилику за брејк.
Гем је отишао у недоглед, Италијани нису искористили неколико гем лопти, а онда после велике драме ипак стижу до изједначења.
19:29 25.11.2023
3:6, 3:2 – Србија води у другом сету
Фантастична два сервиса послао је Новак, а онда је наставио у одличном ритму на какав Јаник и лоренцо нису имали одговор.
19:27 25.11.2023
3:6, 2:2 – Браво! Враћен је брејк
Одличан гем одиграли су српски тенисери који су експресно вратили брејк! Добили су шансу и прву су искористили!
19:20 25.11.2023
3:6, 1:2 – Брејк за Италију!
Поново Синер и Сонего имају среће, а онда им помаже још једном Миомир који прави дуплу сервис грешку. Били су Новак и Миша у тешкој ситуацији, а онда се Малагом проломио оно чувено гласно „Идемо“.
Међутим, чак ни то није пореметило Италијане који поново уз помоћ мреже стижу до брејк лопте. Нису искористли прву, али јесу другу!
19:15 25.11.2023
3:6, 1:1 – Италијани рутински
Рутински су и Италијани дошли до гема. Није идеално реаговао Кецмановић у појединим ситуацијама и то је коштало српски дубл.
19:12 25.11.2023
3:6, 1:0 – Добар старт српског тандема
Коначно је Кецмановић успео да одигра један чвршћи поен на мрежи и Србија други сет отвара одличним гемом.
19:06 25.11.2023
3:6 – Новак и Миомир изгубили први сет
Црта расположени Синер по терену и доноси Италији сет лопте. Асом завршава Јаник.
19:03 25.11.2023
3:5 – Још се игра први сет
Ни овај гем Јаник и Лоренцо нису препустили тако лако, али је српски дубл успео да смањи заостатак и остане у сету.
18:59 25.11.2023
2:5 – Потврда брејка
Енергичније, са више самопоуздања, али и са више среће играју Италијани. Ипак, српски тандем даје све од себе и не допушта противницима више тако лако да дођу до гема.
18:54 25.11.2023
2:4 – Брејк Италије!
Италијани греше на мрежи, а онда Сонего не успева да врати у терен Новаков други сервис. После два одлична поена, није добро реаговао Кецмановић који је засметао Ђоковићу. Имали су Синер и Сонего и много среће на мрежи после чега су стигли до брејк лопте коју и користе.
18:48 25.11.2023
2:3 – Још једном сигуран италијански тандем
Италијански тандем поново је без проблема стигао до гема, а Новак и Миомир успели су само до поена.
18:45 25.11.2023
2:2 – Браво момци!
Добро сервира Миомир, Синер је покушао поново да сече, али је овога пута направио велику грешку. Одличан гем одиграо је српски тандем.
18:41 25.11.2023
1:2 – Буде се Новак и Миомир
Италијани добро играју кроз средину и одлично комуницирају због чега су сигурни ушли и у гем на Сонегов сервис. До првог поена на сервис противника Србија је стигла преко Новака, а затим је италијански дубл коначно направио и прву грешку.
Синер је ипак исекао Новакову лопту у прави час и поново донео предност Италији.
18:37 25.11.2023
1:1 – Добар је Новак на сервису
Добро на старту Новаковог гема нападају српски тенисери, а онда освајају поен и после Синерове грешке који није добро проценио када да изађе на мрежу. У наредном поену није се снашао Кецмановић.
Новаковим одличним сервисом Србија стиже до изједначења.
18:32 25.11.2023
0:1 – Воде Италијани
Први су на сервису Италијани, односно Синер. Везују три поена веома лако, а онда и четврти за први гем.
18:03 25.11.2023
Ко игра дубл?
Од 18:20 на терену ће бити Новак Ђоковић и Миомир Кецмановић који се против Јаника Синера и Лоренца Сонега боре за финале!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала