- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Моћна Британија у канџама америчке дубоке државе: У чије име је Џонсон хушкао на рат против Русије

© AP Photo / Stefan RousseauБорис Џонсон
Борис Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Пратите нас
Власт у Великој Британији је већ неко време потпуно у канџама такозване дубоке државе, зато инсистирање Бориса Џонсона да Украјина не оконча сукоб са Русијом, већ да се рат настави, не треба да чуди. Иако се представља као моћна и самостална, Велика Британија је само нешто попут представника америчке, односно политике дубоке државе, за јавност.
Овако коначно признање једног од учесника преговора у Истанбулу, да је лично Борис Џонсон захтевао да Кијев не прихвати захтеве Москве за мир, коментарише новинар и спољнополитички коментатор Синиша Љепојевић и додаје;
„Велика Британија само преноси оно што Американци неће јавно да кажу“.
Један од лидера фракције владајуће станке „Слуга Народа“, који је и учествовао у преговорима, Давид Арахами, потврдио је раније писање медија да је Џонсон разбио преговоре о миру у Турској прошлог пролећа.
„Нећемо ништа потписивати са Русима, хајде да једноставно ратујемо“, рекао је тада Џонсон, а преноси Арахами.
Он је објаснио да је Русија била спремна да оконча рат, ако Украјина прихвати неутралност и ако се обавеже да неће ући у НАТО. Међутим, некадашњи британски премијер упропастио је шансу да до мира дође.

Прва обучавала украјинске војнике

Коментаришући ово признање Љепојевић подсећа да је Британија одавно дубоко уплетена у украјинску кризу, далеко пре него што је Борис Џонсон преузео премијерску функцију. Она је пре готово деценију и започела обуку украјинских оружаних снага.
„Тада је чак послала један велики број инструктора да обучава украјинску војску у самој Украјини“, подсећа Љепојевић.
© AP Photo / Stefan RousseauПредседник Украјине Владимир Зеленски испред британског парламента у Лондону
Председник Украјине Владимир Зеленски испред британског парламента у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски испред британског парламента у Лондону

Британија дом украјинских неонациста

Он додаје да је важно напоменути и да Велика Британија има прилично приметну дијаспору украјинских нациста у Нотингему, та да је највећи део украјинских нациста та земља после Другог светског рата из Немачке пребацила у Канаду.
„Знамо да је Канада британски доминион и оно што се у јавности превиђа, Канада у основи спроводи британску политику, тако да је и она земља која је највише обучавала украјинску војску. Они су, наравно , једним делом украјински нацисти или њихови потомци. У таквом миљеу је улога Британије да преноси поруку Америке званичном Кијеву“.

Лондон дом породице Зеленски

Наш саговорник додаје да у Великој Британији не живи само дијаспора украјинских нациста, она је уточиште и за Украјинце који имају новац, али и за сам врх украјинске власти.
У Лондону живи доста украјински олигарха, тајкуна који подржавају рат у Украјини, подржавају председника Зеленског. У Лондону живи и супруга Владимира Зеленског и њихове две ћерке, тако да је Британија дебело уплетена у украјинску драму, а Борис Џонсон је само један од оних који је извршилац те, пре свега америчке политике, а сада и политике колективног Запада“.
© Sputnik / Виталий Арутюнов / Уђи у базу фотографијаПрипадник украјинске војске током обуке НАТО-а
Припадник украјинске војске током обуке НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Припадник украјинске војске током обуке НАТО-а

Британске компаније ратни профитери

Љепојевић наводи још једна разлог зашто Велика Британија спроводи америчку, односно агенду дубоке државе, каже да не треба заборавити да већи део Европе, у основи, не подржава рат у Украјини, да му се, макар на почетку, одупирала.
„И у овом сегменту Британија има важну функцију, да појача позицију и притисак Америке и да сломи те земље у Европи, што је и успела. Највећу корист од тога имају британске компаније које су највећи купци руског гаса преко Грчке и Белгије, које оперу папире и онда продају тај гас и великим делом нафту европским земљама које су, уз Америку, Британци присилили да прихвате санкције“, каже саговорник Спутњика из Лондона.

Острву јасно да Украјина губи рат

Међутим, он додаје да, без обзира што у Великој Британији царује пропаганда да Украјина побјеђује, мада је свима, каже, јасно шта се дешава, ипак се све чешће на острву спомиње како је то бесмислено.
„И овде је јасно да Украјина нема шансу да у том рату победи. Међутим, интересантно је, и за јавност овде шокантно, да је премијер Риши Сунак за министра спољних послова именовао бившег премијера Дејвида Камеруна. Када је био премијер 2015. године, управо је он дозволио обуку украјинске војске и управо је он био део припрема за рат у Украјини. Сада се поново налази на месту министра спољних послова и главна је веза са украјинским режимом“.
Љепојевић додаје да се Камерун труди и да буде веза са израелским режимом;
„И та чињеница потврђује оно што је одавно јасно, наставља се функција Велике Британије као гласноговорника америчке политике“, закључује.
Архивска фотографија, бивши британски премијер Борис Џонсон и председник Украјине Владимир Зеленски током Џонсонове посете Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
РУСИЈА
"Не потписујте ништа с Русима": Како је Џонсон спречио Кијев да прихвати захтеве Москве за мир
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала