- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Човић у Миљановом корнеру о Бјелици, Ивановићу... /видео/

© SputnikПредседник КК Црвена звезда Небојша Човић
Председник КК Црвена звезда Небојша Човић - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Пратите нас
Председник КК Црвена звезда Небојша Човић говорио је у емисији Спутњик спорт – Миљанов корнер о Немањи Бјелици, Душку Ивановићу и актуелном моменту у тренутној такмичарској години.
Бјелица је летос стигао у Звезду, али није одиграо ниједну утакмицу и није више део клуба.
“Он је званично под уговором са Фенербахчеом, клуб има одређене обавезе према њему. Бјелица је дошао, потписао са нама уговор. Тај уговор је обостраним договором раскинут. Звезда није платила Бјелицу ништа, нити нам је он било шта тражио. Он може да се врати у Звезду кад год би му се појавила жеља да игра поново. Све друго што бих могао да кажем, ишло би на његову штету. Не у односу са Звездом, него треба да схватите да Фенербахче има одређене обавезе према њему и треба да их изврши“, почео је Човић.
“Звезда није платила Бјелицу ништа, нити нам је он било шта тражио. Он може да се врати у Звезду кад год би му се појавила жеља да игра поново. Све друго што бих могао да кажем, ишло би на његову штету. У Ивановићевом случају дошло је до засићења, али не са нама, не са мном јер бих са Душком могао да радим 100 година, Петрушеву су врата Звезде отворена“, рекао је први човек Црвене звезде код Миљана Милићевића у подкасту “Миљанов корнер“
Турбулентни почетак сезоне навео је управу Црвене звезде да се после три недеље захвали Душку Ивановићу на услугама и окрене довођењу Јаниса Сферопулоса са којим је екипа у међувремену продисала.
Осим растанка са црногорским стручњаком, велика се прашина у самом уводу сезоне дигла око статуса Немање Бјелице којина крају није одиграо ниједан такмичарски меч у свом повратку на Мали Калемегдан.
Све до данас спортска јавност у Србији није добила конкретно објашњење шта се десило у случају српског аса, али је први човек Црвене звезде Небојша Човић о свему, па и томе, говорио током гостовања код новинара Миљана Милићевића у подкасту “Миљанов корнер“.
“Он је званично под уговором са Фенербахчеом, клуб има одређене обавезе према њему. Бјелица је дошао, потписао са нама уговор. Тај уговор је обостраним договором раскинут. Звезда није платила Бјелицу ништа, нити нам је он било шта тражио. Он може да се врати у Звезду кад год би му се појавила жеља да игра поново. Све друго што бих могао да кажем, ишло би на његову штету. Не у односу са Звездом, него треба да схватите да Фенербахче има одређене обавезе према њему и треба да их изврши“, почео је Човић.
А, зашто се толико дуго чекало на разјашњење и зашто је Бјелица одлучио да стане?
“Ми нисмо дужни било коме шта да говоримо. Нисмо ништа објавили, онда дођете па нас питате. Ако ме питате зашто је Бјелица стао, неки пут дођете у ситуацију, ако радите одређени посао, да вам се тај посао више не ради. То је, најблаже речено. Поштујем његову одлуку. Ми смо јако добри, имамо јако добре односе и нови тренер је већ обавио разговоре са њим и видећемо на чему ће све то бити. Ми као клуб морамо да водимо рачуна о својим играчима, поготово о онима попут Бјелице, који су оставили огроман траг. Понашамо се конкретно према свима, никога не прозивамо, не понашамо се 'господски' као господин Месина, мада има таквих и у нашој кошарци који су у изјавама велика господа, а онда када мало разгрнете стоје њихове идеје, што је ружно, то се ваљда зове лицемерје“.
Посебан сегмент Човићевог гостовања у подкасту “Миљанов корнер“ био је посвећен Душку Ивановићу.
“Душко је један од најбољих тренера који су радили у Црвеној звезди. Не само као тренер, већ и човек својим понашањем. Желим му успеха у Басконији, понављају се сада неке ствари које су се десиле код нас када је он дошао, када смо у Евролиги имали 6-0 скор. Човек јако добро познаје кошарку, али као председник клуба нисам ту само да бих доносио лепе и слатке одлуке, мора понекад и да се пресече“, застао је Човић на тренутак и наставио:
“О његовом одласку се много спекулисало у јавности. Нема апсолутно никакве везе са Бјелицом, Теодосићем или било којим другим играчем, нити му је било који играч наметнут. Једини играч на којем сам инсистирао ја јесте био Софоклис Скорцанитис. У нашим животима имате моделе дубоке државе, али плитке памети, јако занимљиво. Платили смо ту грешку. Радоњић није био за њега, ми смо хтели да он дође. Сећате се и како је дочекан...“
У даху је наставио...
“У Ивановићевом случају дошло је до засићења, али не са нама, не са мном јер бих са Душком могао да радим 100 година. Колико познаје кошарку, колико је образован, а имамо сада све више тренера који нису нарочито образовани. Једноставно, видело се да ствари не функционишу најбоље, да не прија њему, екипи, играчима... Да смо ушли у додатни ризик не знам како би било. Повучен је тај потез, који је више био последица резултата и неких наших понављања. Понављало се нешто што се догађало и прошле године, конкретно против Жалгириса, исте су се ствари дешавале у овој и прошлосезонској утакмици, начин како су изгубљена оба меча... Предузели смо ту меру, сада верујем да се екипа променила набоље“.
О новом тренеру Јанису Сферопулосу и односу клуба са Душком Ивановићем.
“Јако образован, компетентан човек, јако добар... Прави другачију емпатију у екипи са играчима. Ми имамо нешто искуснију екипу, него у претходним сезонама. У овој сезони Звезда има најбољи састав, то је заслуга тренера Душка Ивановића, који је скаутовао и бирао играче. Он је из клуба отишао као господин, увек ћемо имати такав однос, велики траг је оставио у Звезди“.
Црвена звезда после осам кола Евролиге има скор 3-5, а упркос томе Човић остаје веран амбицијама које је изнео пре уласка у сезону.
“Остајем при томе (да нападамо Фајнал фор), јер сматрам да имамо и да је тако конципиран тим. Увек морате да имате дозу резерве, јер не можете све да предвидите. Као што знате, повреде не могу да се предвиде које нас прате. Задовољан сам и резултатом и 3-5, али могло је да буде боље, 4-4 да смо добили Жалгирис, па Монако, а најсличније Жалгирису био је меч са Партизаном“, говори први човек Звезде и наставља:
“Догодиле су се неке ствари, Партизан могу да разумем јер смо имали тада промену тренера. Ми имамо још 26 кола. Не можете у Евролиги после три кола да будете први, али можете да будете последњи. Ми нисмо ни први, ни последњи сад. Мора да се вежба велико стрпљење, да се прођу сви изазови. Када се сабере који су све играчи ван строја тренутно... Идемо даље, корак по корак. Нама је изузетно важна АБА лига, ту имамо један пораз. Ми се озбиљно димензионишемо када играмо сваку утакмицу АБА лиге. Није лако када један дан играте против Реала, сутра против неког у региону... Немате право у данашње време никог да потцените, али ни прецените, поготово не да потцените“.
Доста се очекује од Шабаза Нејпира, али досад није испунио очекивања.
“Како се узме... Постојала су одређена очекивања, али су неки мислили да ће он да дође овде и одмах да убацује по 30 поена. Ово није индивидуални, него колективни спорт. Надамо се да ће се Нејпир вратити у своју форму. Сетите се шта је урадио у Арманију код Месине, којем је донео титулу. Месинин поступак нас је баш изненадио, прво председник клуба, па онда изјаве о парама. Ми смо понудили шта смо понудили, ни са ким се нисмо тркали. Када нам причају да треба да га терамо одмах, да раскидамо уговор, треба размишљати о томе где треба имати мању штету. Верујем да би била штета, Ивановић и Сферопулос имају максимално поверење у њега. Није заборавио да игра кошарку. Има доста фактора, од породице, па до свега осталог...“
Човић је рекао да га је Џоел Боломбој посебно изненадио, да верује у Дејана Давидовца, а такође и у Јага дос Сантоса, кога је окарактерисао као играча “велике енергије“. Затим се дотакао теме доласка Милоша Теодосића, како и колико игра...
“Видели сте да је његов приступ максимално частан и поштен. Има велику минутажу, много се бори, чак мислим да би требало мало и да се смањи јер треба да га имамо у континуитету целе сезоне. Сферопулос и Тео имају посебан однос, знају се из Олимпијакоса и ЦСКА. Нисам изненађен Теом, он је кошаркашки уметник и ко то не разуме не зна кошарку. Скоро нећемо имати играча у нашој кошарци на његовој позицији, који има такве могућности и преглед игре. И то смо видели на овим утакмицама. Треба истрпети и разумети шта је све прошао, али и године, мада 36 година није ни много ни мало. Жао ми је што није ту Бјелица, да све то упаримо, али ми смо ту... Тео нам је јако фактор у свему, како смо направили екипу и мислим да би Никола Топић могао много да научи од њега“.
Помиње се да је Филип Петрушев на прагу Олимпијакоса?
“Чуо сам за то, као и да је Олимпијакос да веома пристојну понуду. Петрушеву су врата Црвене звезде отворене и сада, али то је његова и одлука његовог менаџера. Да не буде забуне, Мишка Ражнатовића. Па, нека одлуче. Без љутње, дошао – не дошао“.
Да ли ће бити појачања, пошто је недавно Јанис Сферопулос рекао да је задовољан играчима које има?
“Нећемо (да доводимо). Нека их доведу навијачи који причају о нама, ако су то уопште навијачи. На друштвеним мрежама не можеш да видиш ко је искрен, а ко не. Имамо Симоновића, треба и он да добије шансу. Био је повређен, док се није повредио имао је неке сасвим коректне роле. Сетите се колико је Душко Ивановић прошле сезоне био упоран да изгура Петрушева. Шта је он имао код Атамана у Ефесу? Изгубио је ту годину, Душко га је подигао у небеса, постао је репрезентативац. Петрушев је радио много, био потпуно посвећен. Верујем у њега, али неке ствари су урађене преурањено, али то су њихове одлуке. Знате шта је још проблем? Имам 53 године искуства у кошарци и када кажем неку своју сугестију, обично неки не верују мени, него менаџеру. А, када се погреши, онда се обично тражи кривица у клубу, а не у оном што сте ви одлучили, поштујући сваког. Није најважнији проценат, него да добро промислите. Ниједан играч није ни овде имао лош уговор. Полако, имате времена и за НБА“.
Небојша Човић је такође открио да Црвена звезда од 1. децембра улази у Малу халу Београдске арене, где ће делити термине са Партизаном напола.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала