- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Обележен празник Стефана Дечанског, литургију у Високим Дечанима предводио митрополит Јоаникије

© Фото : Спутњику уступила Ленка Анастасовски / Манастир Високи ДечаниМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Пратите нас
Празник светог краља Стефана Дечанског- Мратиндан, окупио је велики број верника у манастиру Високи Дечани.
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије у присуству више хиљада верника предводио је свету архијерејску литургију, уз саслужење епископа дизелдорфског Григорија, рашко-призренског Теодосија, будимљанско-никшићког Методија и новобрдског Илариона, саопштила је епархија Рашко-призренска.
Епископ Теодосије одликовао је тројицу јеромонаха чином протисинђела: јеромонаха Петра из Високих Дечана, као и Никиту и Исидора, јеромонахе и професоре Богословије у Призрену.
Владика Теодосије истакао је њихов допринос црквеном животу и обнови богословије у Призрену.
„Усудио бих се да кажем да су отац Петар, отац Никита и отац Исидор стубови Манастира Дечани и наше Богословије обновљене у Призрену. Нека их Господ благослови, оснажи и упути и на још већу ревност и још узвишенију љубав у Господу како би служили цркви његовој и роду нашем“, рекао је Владика Теодосије.
Владика дизелорфски Григорије изразио је значај манастира Високи Дечани као места где се исток и запад сусрећу, позивајући на међусобно допуњавање и заједништво.
„Могли бисмо да кажемо: То је оно место где су се загрлили исток и запад. На најчудеснији начин загрлили су се уметношћу. Све оно што је вештина и достигнуће западне уметности можете видети ако станете напољу, испред Дечана. А оно што је изнутра то је достигнуће православног истока и ту се загрлила та вештина са топлином. Такви би требали да будемо ми на овим просторима, где би требали не да гуше једно друго, него као што је овде у Дечанима, да грле и допуњавају недостатке један другог“, рекао је у беседи владика Григорије.
Он је подсетио на важност духовног испуњења, истичући да је човек без духа ништа, док је дух светитеља светилник за цело човечанство.
„Рекао сам на почетку да смо данас дошли овде да се питамо одакле смо и ко смо? ... На првом месту је што је човек без Духа ништа, прах и пепео. Човек испуњен Духом Светим је светилник и светитељ, он је сведок и сведочанство“, рекао је владика Григорије.
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је суштину и снагу срца у духовном животу народа, подсећајући да је Бог тај који гледа на срце и усмерава своје благослове према онима чија срца куцају у складу с његовом вољом.
Митрополит Јоаникије рекао је у беседи да је овај догађај означава дубоко укорењено осећање и мисао српског народа, показујући да су сви они део истог корена, корена који је родио светога Стефана Дечанског.
„Овај сабор се сабрао из свих српских земаља, из Србије, Црне Горе, Херцеговине, али и много шире. Дошли су нам и браћа светогорци. Дошао нам је и отац архимандрит Нектарије из Грчке православне цркве из Америке и многи други. Видимо где је срце нашег народа. Данас су се овде сабрали са севера, југа, истока и запада у велику лавру, манастир Дечане као на свој извор. Показујемо да смо гране из светога корена Немањића", поручио је митрополит Јоаникије.
Он је навео да та лоза није само по крви него је много више.
„Видимо дакле где је осећање, где је мисао и где је срце српског народа. Овде на Косову и Метохији, посебно у Пећкој Патријаршији, Високим Дечанима, Девичу, Љевишкој и осталим светињама, задужбинама наших краљева и царева, који су нам их оставили, као свето завештање, да их чувамо заправо, да оне чувају нас“, рекао је митрополит Јоаникије.
Манастир Високи Дечани један је од четири манастира на Косову и Метохији који се налази на листи светске културне баштине Унеска.
Градња манастира завршена је 1335. године, а фрескопис 1350. године. У овом манастиру који је данас под заштитом војника КФОР-а почивају мошти Стефана Дечанског.
Стефан Дечански - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
ДРУШТВО
Данас је Мратиндан – шта кажу веровања каква ће зима да буде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала