- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пекинг: Амерички разарач ушао у кинеске воде без одобрења

CC BY 2.0 / MC1 Justin Stumberg / U.S. Navy / Амерички разарач "Портер" и командни брод америчке морнарице, архивска фотографија
Амерички разарач Портер и командни брод америчке морнарице, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Пратите нас
Кинеска војска саопштила је да је амерички разарач „Хопер“ ушао у кинеске територијалне воде без одобрења власти у Пекингу.
Кинеска војска распоредила је поморске и ваздухопловне снаге да „прате, надгледају и опомену“ брод, наводи се на званичном налогу на мрежи „ВиЧет“ команде јужног округа Кинеске народноослободилачке војске, преноси Ројтерс.
Кинеска војска истиче да инцидент „доказује да су САД отворени 'креатор безбедносног ризика' у Јужном кинеском мору“.
Кинески медији преносе саопштење кинеске војске да је амерички разарач са вођеним пројектилима „Хопер“ протеран након што је илегално ушао у кинеске територијалне воде код Парацелских острва у Јужном кинеском мору.
Кина је пре неколико дана оптужила Филипине да ангажују „стране снаге"“ за патролирање у Јужном кинеском мору, алудирајући на заједничке патроле које од уторка спроводе филипинске и америчке снаге.
САД и Кина су раније овог месеца разговарале о поморским питањима, укључујући Јужно кинеско море, а америчка страна је рекла да је забринута због, како тврди, тамошњих „опасних и незаконитих“ кинеских акција, саопштио је Стејт департмент.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала