- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Свечано отворен 29. Фестивал ауторског филма

© Tanjug / TANJUG VIDEOСвечано отворен 29. Фестивал ауторског филма
Свечано отворен 29. Фестивал ауторског филма - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Пратите нас
Фестивал ауторског филма (ФАФ) у свом 29. издању свечано је отворен у великој сали Мтс Дворане у Београду.
Ново издање ФАФ-а пригодним говором отворили су директор Игор Станковић и уметнички директор Срђан Вучинић, уз премијеру домаћег филма „Lost Country“ Владимира Перишића, реализованог у француско-српској копродукцији.
Централне целине чине такмичарски и главни програм, док ће селекције „Храбри Балкан“, „Bande à part“, „Сирово“ и „Мрежа фестивала Јадранске регије“ представити нове токове у ауторском филму.
Главна локација фестивала је Мтс Дворана, док ће пројекције филмова бити емитоване и у Дворани културног центра Београда, Дому омладине Београда, Југословенској кинотеци, Дому културе „Студентски град“ на Новом Београду и биоскопу Сине Гранд БИГ Раковица, као и Синегранд Делта Планет Ниш.
У селекцији током осам дана фестивала налазе се 82 филма, који долазе из готово свих земаља света, са заиста великим бројем гостију.
Срђан Вучинић је описао шта све публику чека на 29. ФАФ-у од филмова.

„Добро протрљати магичну лампу филмског уметника. Сачекати да добри дух из ње изађе и да вам скроз прекрије видно поље. Широм 'Затворити очи' и замислити жељу, на пример, један 'Црвени кофер' из кога ће искочити, једна 'Химера', један 'Мешанац' и једна 'Звер'. Гајити истрајно свој 'Хир', не би ли се 'У жутој чаури' доспело у 'Критичну зону', одакле се до миле воље могу посматрати 'Јадна створења' и правити 'Нацрт за утопију', медитирајући 'О сувом биљу', те падајући у све дубљу 'Носталгију'“, навео је Вучинић.

Директор фестивала Станковић је рекао да се гледаоци боре са неподношљивом тежином свакодневнице окружени лошим вестима, за које, како је оценио, данашње друштво и читава цивилизација немају снаге нити одговорности да им се супротставе.
Први човек ФАФ-а је истакао да се, док се присећа свих који су пре 29 година осмислили овај јединствени „Поглед у свет“ и који нису више са нама, „сећамо нашег драгог члана савета фестивала Срђана Кољевића, са којим је пре више од 20 година ова нова искра и енергија фестивала још јаче засјала, а он нас је нажалост прерано напустио“.
Плакат 29. ФАФ-а је решење визуелне уметнице Драгане Кртинић, инспирисан филмом „Хороскоп“ Боре Драшковића, овогодишњег добитника награде „Поглед у свет: Војислав Вучинић“, коју ФАФ додељује за „целуокупан допринос филмској уметности“.
Фестивал ће и ове године представити остварења нових, оригиналних дела и личних гласова европске и светске кинематографије, те су у селекцији победнички наслови са престижних светских фестивала.
Добитник Златног лава у Венецији „Јадна створења“ грчког редитеља Јоргоса Лантимоса биће приказан вечерас у Мтс Дворани.
Филм „Савршени дани“ немачког режисера Вима Вендерса биће приказан у недељу, 26. новембра, такође у Сали 1 Мтс Дворане. Ново остварење чувеног Вендерса представља дирљиво, поетско разматрање о проналажењу лепоте у свакодневном свету око нас.
На ФАФ поново „стиже“ антологијски британски редитељ Кен Лоуч са филмом „Стари храст“, који говори о будућности последњег преосталог паба у селу на североистоку Енглеске.
Креиран је и програм „Омаж Срђану Кољевићу“, који представља шест његових омиљених филмова: „Горки део реке“ Јована Живановића, „Мост“ Хајрудина Крвавца, „Рио Браво“ Хауарда Хокса, „Пет Герет и Били Кид“ Сема Пекинпоа, „Јесен Чејена“ Џона Форда и „Велика илузија“ Жана Реноара.
ФАФ су подржали Министарство културе, Секретаријат за културу Града Београда, Филмски центар Србије, Фонд Креативне Европе - за подршку фестивалима и програму „Мрежа Фестивала Јадранске регије“ у сарадњи са Сарајево Филм Фестивалом, Љубљана, Херцег Новим и Загреб Филм Фестивалом, Француски институт, Медија Деск Србија, АЦИД цинема асоцијација за промовисање независног филма, „Цинефондацион“ - званична канска селекција филмова од филмских школа и партнери „Француско-српских филмских сусрета“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала