- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ванредно стање у Сјеници, далековод испао из система

CC0 / rawpixel.com / Carol M Highsmith / Снег
Снег - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
Пратите нас
Председник општине Сјеница Муниб Мујагић изјавио је данас, након проглашења ванредне ситуације на територији те општине, да су поједина места остала без струје, зато што је далековод испао из система, а прегорео је један од главних прекидача.
Мујагић је за Танјуг истакао да овај проблем у што краћем року покушавају да реше екипе електропривреде које се налазе на терену.
"Они чине напоре да што је могуће пре ставе велики број села под напон и да грађани, који се налазе на већој надморксој висини, добију електричну енергију", рекао је Мујагић.
Такође, председник општине Сјеница је истакао да је око 30 машина у погону и да се интензивно ради на чишћењу свих путних праваца.
Он је нагласио и да ситуацију додатно отежава чињеница да јавно предузеће за уређивање градско-грађевинског земљишта и инфракстутуре нема директора који је пре неколико дана смењен и на његово место није именован нико.
"То значи да је то јавно предузеће од изузетног значаја блокирано, што компликује ситуацију. Људи су просто збуњени и док нисмо увели ванредну ситуацију, нисмо могли да покренемо систем", појаснио је председник општине Сјеница.
Према његовим речима, у Сјеници је нападало око 25 центиметара снега, док је на вишим деловима општине пало око 30 центиметара снега.
Додаје да ситуацију додатно отежава то што је снег влажан, јер је то, како је рекао, изузетан терет за електроводове.
Ситуацију, како каже, прате из сата у сат и спремни су да у било ком тренутку предузму адекватне мере.
"У Сјеници постоји и регионална метеоролошка станица, па ћемо у сарадњи с њима и пратити развој ситуације и на основу тога предузимати адекватне мере", истакао је Мујагић и додао да је једина добра околност то што снег није пратио интензиван ветар.

У драгачевском крају, и поред снега, све под контролом

У драгачевском крају, иако има снега, за сада све под контролом, изјавио је данас начелник општинског штаба за ванредне ситуације у Лучанима Зоран Вучевић, и додао да је најтеже било у селу Горњи Дубац, где је без струје било око 40 кућа.
Начелник Вучевић рекао је за Танјуг да је снег непрекидно падао посебно у Горњем Драгачеву, у Вучковици, Горњем Дупцу, Милатовићима, Каони, Деловима Виче и подовчарским селима Марковићи, Дучаловићи и Ртари.
"У Драгачеву и Горњем Дупцу пало је 11 центиметара снега. Били су мањи проблеми, пала су и нека стабла преко пута. Захваљујући 'Драгачево путу' снег је рашчишћен са коловоза", рекао је Вучевић и додао да је било мање снега, јер је топло.
Снег се брзо топио, тако да су путеви у Драгачеву, пре свега општински - првог реда и другог реда, проходни.
Према његовим речима, постојао је проблем у снабдевању струјом у насељима Вучковица и Горњи Дубац.
"У Вучковици је током јутарњих сати нестала струја, а у Горњем Дупцу екипе су на терену. Струја ће брзо бити доступна свима", рекао је он.
Тренутно је без струје око 40 кућа у Горњем Дупцу.
Током ноћи, због киша које су падале интензивно, река Бјелица је достигла врхунац од 110 на коти, али је током дана водостај био у паду.
Што се тиче грејања, у Гучи је снабдевање топлотном енергијом уредно, као и у Лучанима, рекао је Вучевић и додао да је према његовим речима уредно је и водоснабдевање.
Вучевић је рекао да су месне заједнице добиле нафту, тако да се грађани организују и чисте своје те некатегорисане и локалне путеве.
Како јавља дописник Танјуга, у Моравичком округу, у ивањичким селима Мочиоци, Катићи, Кушићи и Вратљево постоје проблеми, нема струје ни фиксне и мобилне телефоније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала