- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милатовић о попису: Политички диносауруси у Црној Гори искоришћавају питања идентитета

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈаков Милатовић
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2023
Пратите нас
Председник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је, говорећи о предстојећем попису становништва, да у Црној Гори постоје „политички диносауруси“ који свакодневно политички искоришћавају питања идентитета јер, како је навео, немају одговор на важна питања као што су климатске промене, владавина права или инфраструктура.
Милатовић је изразио уверење да Црна Гора, због геополитичке ситуације, може да уђе у ЕУ за пет година.
Када је реч о попису, он је нагласио да је то статистичко питање и да га треба и препустити статистичарима, а не политизовати га.
На констатацију да је етнички идентитет споран у Црној Гори и да су САД и Велика Британија предложили да се то питање искључи из пописа због наводне беспотребне поларизације, Милатовић је казао да је то легитиман предлог, али да важећи закон предвиђа да таква питања треба укључити у попис.
„Кључно је да створимо систем у коме сви, без обзира на идентитет, имају исте могућности. У демократији, а Црна Гора је сада једна од њих, људима треба омогућити да одговоре на сва питања на која желе да одговоре“, оценио је Милатовић.
На питање шта је са онима који то не желе, Милатовић је рекао да је „одговорити шта и како желите једна ствар, а друга ствар је ако уопште не желите да учествујете“.
„За људе који уопште не желе да учествују, закон предвиђа казне. Учешће је кључно“, поручио је Милатовић.
На тврдњу да Србија покушава да утиче на попис и да постоји предлог да се Црногорцима у будућности омогући бесплатно студирање у Србији само ако су се на попису у Црној Гори изјаснили као Срби, Милатовић тврди да то и није новина и да неки већ користе евиденцију пописа из 2011. године да би били ослобођени плаћања школарине у Србији, преноси РТЦГ.
„Осим тога, нико не мора да студира у Србији. Црногорци могу да студирају било где у свету, баш као што сам и ја“, казао је Милатовић.
Он је поновио да се он сам изјашњава као Црногорац, као што је то учинио и на попису из 2011. године.
Када је реч о европским интеграцијама, оценио је да је оптимизам да Црна Гора може да уђе у ЕУ данас оправданији него пре шест месеци.
Изразио је наду и да ће нова влада и већина у парламенту врло брзо, до краја године, попунити упражњена места у правосудном систему, где је за именовања потребна двотрећинска већина, што је, како је подсетио, годинама био предуслов да би Црна Гора могла да затвори даља поглавља.
„Сва поглавља могла би бити затворена до краја 2026. године, како би наш приступни уговор могао бити ратификован у парламентима држава чланица 2027. године, а наше приступање могло би уследити 2028. године“, рекао је Милатовић.
Попис становништва - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
РЕГИОН
И ДПС схватио – отпор попису руши му рејтинг
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала