- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шта смо добили – а шта немамо?

© AP Photo / Manu FernandezСрбија Дејвис куп
Србија Дејвис куп - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2023
Пратите нас
Дејвис куп репрезентација Србије предвођена Новаком Ђоковићем, најбољим тенисером света, елиминисана је у полуфиналу од селекције Италије, а када су се утисци слегли време је да се сагледа да ли је све заиста тако црно или има и добрих страна.
Новак Ђоковић освојио је ове сезоне седам трофеја, али онај који је највише желео у Дејвис купу са Србијом није успео. На том путу у полуфиналу испречила се Италија, прецизније Јаник Синер који је најпре савладао Новака у синглу,а затим Новака и Миомира Кецмановића у дублу заједно са Лоренцом Мусетијем.
Вероватно ни сам Новак не може да опише тугу коју је осетио у тим тренуцима, али ако се емоције на тренутак ставе по страни, постоје и добре стране.

Србија добила Миомира и тим

Када је Србија требало да одабере другу таблу за меч против Велике Британије, мишљење јавности било је да ће то бити Ласло Ђере, али Виктор Троицки је одлучио да направи изненађење.
Прилику је добио Миомир Кецмановић који у претходном периоду био у најбољој форми, али је постојало логично објашњење. Кецмановић је раније почео да се припрема за Дејвис куп, чинио је то на врхунском нивоу и селектору као и остатку тима постајало је све јасније да би Миомир могао да одмери снаге у првом синглу.
Да је Троицки донео исправну одлуку показало се већ у четвртфиналу када је Миомир био бољи од незгодног Џека Дрејпера, британског тенисера са убитачним сервисом.
Српски тенисер славио је у два сета после тај-брејка, а тенис који је тада приказао личнио је на тенис какав играју петорица најбољих на свету. Апсолутно заслужено Миомир је добио прилику да игра и против Лоренца Мусетија, а то је био много тежи изазов.
Међутим, после изгубљеног првог сета који је одиграо одлично, Кецмановић је успео да још више подигне ниво игре и у наредна два сета почисти противника са терена.
Србија је тако на овом Дејвис купу добила Миомира каквог до сада нисмо видели, али смо због његових јуниорских дана знали колико може. Али, питање је шта је то пробудило популарног Мишу?
Ништа друго него енергија и тимски дух који је ове године у српској екипи био невероватан. Огромна жеља видела се код сваког тенисера, а Новакова подршка неминовно је имала велики утицај.
Тако снажан тимски дух било је потребно изградити, а у њему су учествовали Хамад Међедовић, Ласло Ђере, Душан Лајовић, као и Филип Крајиновић који је био велика подршка, а велике заслуге иду и селектору Виктору Троицком.
Србија је ове године до завршнице морала преко квалификација, а у тим квалификацијама против Норвешке, дебитовао је Хамад Међедовић који је победио Виктора Дурашовића.
У тим квалификацијама победу је уписао и Ласло Ђере који је касније Србији важан бод донео и у групној фази против Шпанаца када је савладао Алберта Рамоса Вињоласа.
Победу у групној фази уписао је и Душан Лајовић против Сончанг Хонга, а онда је Новак стигао у Валенсију и победио Алехандра Давидовича Фокину после чега је Србија оверила визу за четвртфинале.
Дакле сингл за Србију није проблем, али ту долазимо до проблема.

Фали дубл и мучи Новак

Једна од замерки српском тиму, нарочито селектору Троицком била је та што у Малагу није отишао Никола Ћаћић, тренутно најбоље пласирани српски дублаш. Идеја је била да се уигра дубл Ђоковић/Кецмановић јер претхнодно дубл Ђоковић/Ћаћић није донео резултате.
Против Велике Британије срећом Србија није долазила до ситуације да мора да игра дубл јер би то био проблем, али то се десило против Италије где су српски тенисери имали веће шансе јер су и у противничком тиму дубл играли сингл играчи.
Међутим, Синер и Сонего имали су више среће, а да би то уопште не би било питање среће Србија у будућности мора да нађе решење.
Браћа Сабанов добила су српски пасош, међутим немају импресивне резултате и чека се на њихов пробој.
Осим дубла велики проблем наредне године за Србију биће и учешће Новака Ђоковића у Дејвис купу. Први рекет света имаће богат распоред у који ће морати да сврста и Олимпијске игре, па ће бити тешко рачунати на њега најпре у квалификацијама, а потом и у групној фази.
После елиминације од Италије, Новак није хтео да говорио и наредној години па је то остало питање за које се надамо да ће ипак стићи потврдан одговор о томе да ће играти за репрезентацију.
Новак Ђоковић Србија Италија Дејвис куп - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2023
СПОРТ
„Изненађујуће“ – Србија без „специјалне позивнице“
Србија Велика Британија Дејвис куп - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2023
СПОРТ
Британац подржао срамно понашање према Новаку: „Не желим да се атмосфера стиша“
Новак Ђоковић Србија Италија Дејвис куп - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2023
СПОРТ
Тренутак који је угасио Новаков сан /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала