- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Патријарх: После Немањића да ли постоји период у којем је толико светиња ницало

Пратите нас
Патријарх српски Порфирије рекао је данас у Фочи да они који воде Републику Српску као ретко када у историји српског народа брину о његовој духовности, нема места где нису учествовали у изградњи храмова, и додао да после Немањића не зна да ли постоји период у којем је толико светиња ницало.
"Верујем да се нећу огрешити и да нећу погрешити када кажем да после доба Немањића не знам да ли постоји период у којем је толико светиња ницало у нашем народу. То исто важи и за Србију, не улазећи у то ко како види актуелну политичку администрацију", рекао је патријарх.
Он је додао да нема "народа здравог, нормалног, нема државе ако нема духовних темеља".
"Све можемо имати - од економије до безбедности, али ако не знамо ко смо, шта смо, ако не чувамо свој идентитет, поштујући све друге идентитете, онда је то празна љуштура. Ако знамо ко смо, свој идентитет, и кад не иду околности у корист, и кад је тешка ситуација, а било их је много у историји, а ни сад није бајна и сјајна - у најтежим околностима смо били стваралачки народ", додао је Порфирије.
Патријарх је рекао да је на народу да се моли да буде бољи, преноси Танјуг.
"Треба да се молимо да будемо бољи, пре свега, ја, да сви будемо бољи, да се молимо Богу једни за друге, да се ви молите за мене да ја будем бољи, да се ја молим да ви будете бољи. Да се молим да председник Додик буде бољи и он да се моли Богу да будете бољи и ја да будем бољи. Зато је важно што смо данас осветили храм, да имамо могућност да се молимо пуним плућима", истакао је Порфирије.
Он је рекао да је важно да председник Србије Александар Вучић и председник РС Милорад Додик разумеју да је важна црква "не да би патријарх или владика били важнији и главни".
"Није црква моја, нити владикина, нити било ког свештеника. Црква је свих нас. Ко год гради храм, гради нама и себи, а бог је свакога поставио на место са којег може најбоље да послужи", поручио је патријарх.
Патријарх српски Порфирије освештао је данас Храм Светог Саве у Фочи, а кум је био председник Републике Српске Милорад Додик.
Након чина великог освештања, патријарх је служио свету архијерејску литургију.
"Ово место сада је добило душу, смисао, а то што је у центру Фоче православни храм открива и показује који је правац живота људи који овде живе", рекао је патријарх Порфирије у беседи.
Он је рекао да је Свети Сава најбољи пример шта значи бити православни Србин, јер је градио, неговао себе, свој народ, чинио га јединственим, једним у вери, у Христу, и чинио да његов народ, зато што је оплемењен православном вером, може да буде стваралачки и да траје кроз векове.
"Свети Сава је спајао Исток и Запад и сви који су се са њим сретали заволевши њега заволели су и његов народ", додао је он.
Темељи Храма Светог Саве, највећег православног храма у БиХ, чија површина надмашује 1.500 метара квадратних, освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године.
Храм је покривен 2012, а богослужења су почела 2013. године.
Иконостас је постављен 2019. године, а остаје да се уради осликавање сводова храма фрескама.
Порфирије је у суботу стигао у Фочу, у дводневну посету Митрополији дабробосанској, а дочекао га је митрополит дабробосански Хризостом.
Патријарх је у Храму Светог Саве у Фочи служио свечани чин доксологије са митрополитом дабробосанским Хризостомом, архијерејима и свештенством, а претходно је посетио општину Фоча и Богословски факултет "Свети Василије Острошки".
ДРУШТВО
„Велики благослов се излио на Српску“: Патријарх Порфирије освештао Храм Светог Саве у Фочи /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала