- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Пуск ракеты во время командно-штабных учений Кавказ-2020 на полигоне Алушук в Астраханской области - Sputnik Србија

УЖИВО У предграђу Артјомовска уништена група украјинских диверзаната; Оборена три украјинска авиона

Пратите нас
У ноћи 26. новембра извршен је „покушај масовног напада“ дроновима на више региона у Русији. Како еј саопштило Министарство одбране Русије, оборено је око 20. Руски јуришни авиони Су-25 уништили су скривене положаје украјинских снага на доњецком правцу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
09:23 27.11.2023
Руско Министарство одбране саопштило је да је украјински дрон оборен изнад Ростовске области у понедељак ујутро.
Оборили су га дежурни системи ПВО око 09:30 по московском времену.
22:52 26.11.2023
22:52 26.11.2023
Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да је Запорошка нуклеарна електрана у недељу изгубила контакт са главним далеководом, због чега је за хлађење реактора морала да се користи резервна струја.
Како се наводи у саопштењу, стручњаци ИАЕА у Запорошкој нуклеарки такође су чули неколико ракета испаљених у близини станице.
Како наводи агенција, далековод се поправља, али није прецизирано када ће бити поново прикључен.
21:53 26.11.2023
Руски ПВО системи уништили су украјински дрон изнад Смоленске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
21:10 26.11.2023
У индустријској зони града Ливни у Орловској области Русије помоћу средстава за радиоелектронско ратовање неутралисан је украјински дрон. У нападу није било жртава, саопштио је губернатор области Андреј Кличков на свом Телеграму.
20:56 26.11.2023
Украјина неће добити нову помоћ од Вашингтона до краја 2023. године, сматра председник специјалног одбора за обавештајне послове Представничког дома америчког Конгреса Мајк Тарнер (републиканац из Охаја) .
Према његовом мишљењу, препрека је политика Беле куће у вези са безбедносном ситуацијом на граници САД са Мексиком. Упркос укључивању финансирања безбедности јужне границе у пакет, нема промена у политици Беле куће према њој, рекао је он у интервјуу за „Ен-Би-Си њуз“.
Бела кућа раније је затражила од Конгреса 105 милијарди долара за подршку Израелу, Украјини, политици САД у азијско-пацифичком региону и друге потребе. Представнички дом под контролом републиканаца до сада је одбијао да заједнички разматра захтев, предлажући да се помоћ Украјини и неке друге ставке раздвоје за одвојену расправу.
20:15 26.11.2023
У предграђу Артјомовска (украјински назив – Бахмут) у ДНР уништена је група украјинских диверзаната, саопштио је на свом Телеграму чеченски лидер Рамзан Кадиров.
Он је истакао да је непријатељ опкољен у једној од зграда.
На руској страни није било жртава, додао је Кадиров.
20:00 26.11.2023
Украјина ризикује да изгуби Одесу и Харков због погрешне процене руководства земље које је одбило да склопи мир са Русијом, изјавио је аналитичар ЦИА Лари Џонсон у интервјуу за Јутјуб канал „Dialogue works“.
„Украјинци су имали шансу да постигну мир и тада би им остала и Херсонска и Запорошка област, али сада је већ немају. Руси се никада неће одрећи ових области и највероватније ће ослободити Харков и Одесу“, истакао је Џонсон.
Он сматра да су украјинске власти направиле велику грешку када су прошле године под западним утицајем одустале од преговора са Русијом. Џонсон је додао да сада Зеленски неће моћи некако да поправи ситуацију.
18:26 26.11.2023
Руско Министарство одбране објавило је снимак уништавања маскираног украјинског артиљеријског оруђа и положаја украјинских снага помоћу беспилотних летелица код Новоивановке.
18:08 26.11.2023
17:12 26.11.2023
Румунија намерава да уз помоћ Европске уније повећа транспортне капацитете за извоз украјинског жита, изјавио је румунски премијер Марчел Чолаку.
„Румунија је преузела главну улогу у обезбеђивању транзита украјинског жита на међународна тржишта, тако да се више од 60 одсто овог извоза одвија преко транспортних коридора земље. У наредном периоду планирано је повећање транспортних капацитета уз директну подршку међународних партнера и Европске уније“, рекао је Чолаку новинарима.
Европска комисија је 15. септембра одлучила да не продужава ограничења на увоз четири врсте украјинских пољопривредних производа у неколико европских земаља које се граниче са Украјином, али је Кијев обавезала да уведе мере контроле извоза. Након тога су власти Словачке, Мађарске и Пољске саопштиле да једнострано продужавају забрану. С тим у вези, Украјина се жалила Светској трговинској организацији. Као одговор на жалбу, три земље ЕУ су најавиле да ће бојкотовати састанке платформе за координацију о украјинском житу.
Раније се жито извозило из украјинских лука у оквиру прехрамбеног споразума, али је он престао да важи од 18. јула. Русија је обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење.
13:50 26.11.2023
Западни савезници ће Украјини обезбедити ратне бродове за чување бродова који превозе жито у Црном мору, рекао је председник земље Владимир Зеленски.
„Договорили смо се са нашим партнерима и пратићемо бродове на мору како бисмо гарантовали њихову безбедност. Већ имамо конкретне договоре о испоруци бродова. То је питање блиске будућности“, рекао је он на конференцији за новинаре након завршетка Међународног самита „Зрно из Украјине“ у Кијеву.
13:07 26.11.2023
Главно са брифинга руског Министарства одбране:
▪Руске оружане снаге су одбиле четири напада на купјанском правцу;
▪На доњецком правцу губици Оружаних снага Украјине износили су око 200 војника, одбијена су три напада противника;
▪Руске оружане снаге одбиле су напад јуришне групе Оружаних снага Украјине на јужнодоњецком правцу, губици противника износили су око 80 војника;
▪Руске оружане снаге су погодиле арсенал са авијационом муницијом Оружаних снага Украјине у Черкаској области;
▪Руске оружане снаге су извеле напад на бригаду Оружаних снага Украјине у подручју Тјагинке, непријатељ је изгубио до 55 војника;
▪На краснолиманском правцу одбијен је напад украјинских специјалаца;
▪Руске оружане снаге су погодиле положаје 33. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у подручју Работина;
▪Руски ПВО системи оборили су три украјинска авиона у једном дану - два Су-27 и један МиГ-29;
▪Руски ПВО системи пресрели су током дана 17 граната ХИМАРС и 53 дрона Оружаних снага Украјине.
10:23 26.11.2023
Руска војска је пресрела изнад Азовског мора две украјинске противваздушне ракете С-200, које су модификоване за нападе на копнене мете.
„Руски системи противваздушне одбране су открили и уништили две украјинске ракете у изнад Азовског мора“, саопштило је руско Министарство одбране.
08:58 26.11.2023
Руски системи ПВО уништили су још четири украјинске беспилотне летелице изнад Брјанске, Смоленске и Тулске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
08:29 26.11.2023
Системи ПВО оборили су дрон у Смоленској области, на западу Русије, жртава није било, написао је свом Телеграм каналу губернатор региона Василиј Анохин.
07:54 26.11.2023
Шеф Доњецке Народне Републике Денис Пушилин рекао је да је део територије републике остао без струје услед напада Оружаних снага Украјине.

„Евидентирају се штете, услед којих је део територије Доњецке Народне Републике искључен“, написао је шеф региона на Телеграму.

Према његовим речима, поједини градови и региони остали су без струје, због чега један број котларница не испоручује топлоту.
07:21 26.11.2023
Још један специјални лет са добровољцима полетео је из Грозног у зону специјалне операције, саопштио је на свом Телеграм каналу чеченски лидер Рамзан Кадиров.
„Још један специјални лет са добровољцима одлетео је са Међународног аеродрома Грозни који носи име хероја Русије Ахмат-Хаџи Кадирова у зону специјалне војне операције. Они су стигли у Грозни из различитих делова Русије ради накнадног учешћа у СВО. Сваки од ових младих људи с правом верује да је залагање за одбрану граница отаџбине у тешким временима примарна дужност њених грађана“, написао је он.
Кадиров је објаснио да су добровољци претходно прошли борбену обуку на Универзитету руских специјалних снага у Гудермесу.
07:15 26.11.2023
Посаде јуришних авиона Су-25 Ваздушно-космичких снага (ВКС) Руске Федерације уништиле су скривене утврђене положаје и оклопна возила Оружаних снага Украјине на доњецком правцу, саопштило је руско Министарство одбране.
"Добили смо борбени задатак, полетели са аеродрома. Стигли смо до циља на екстремно малим висинама, напали мету, а затим напустили погођено подручје", рекао је пилот са кодним знаком Бобер.
07:08 26.11.2023
У ноћи 26. новембра извршен је „покушај масовног напада“ дроновима на више региона у Русији, рекао је градоначелник Москве Сергеј Собјанин. Беспилотне летелице су оборене у Московској, Брјанској, Тулској и Калушкој области.
Након напада дроновима у Подмосковљу, оштећене су три зграде, саопштио је губернатор Андреј Воробјов.
Губернатор Брјанске области Александар Богомаз написао је на Телеграму да су четири дрона уништена изнад његовог региона. Повређених није било нити материјалне штете.
Министарство одбране Русије појаснило је да је у централним регионима оборено укупно 20 дронова. У Тули је дрон ударио у вишеспратницу, повређена једна особа.
Према прелиминарним информацијама, није било жртава нити озбиљне материјалне штете, рекао је градоначелник Москве. Наставља се рад на „даљем откривању дронова“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала