- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Симоњан: Прекид преговора претворио Украјину у земљу инвалида и емиграната

© Фото : Пресс-служба президента Республики Беларусь / Уђи у базу фотографијаГлавна уредница агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан
Главна уредница агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2023
Пратите нас
Руско-украјински преговори могли су да спасу стотине хиљада живота, а њихов неуспех претворио је Украјину у земљу инвалида и емиграната, изјавила је главни и одговорни уредник медијске групе „Русија севодња“ и телевизијског канала „РТ“ Маргарита Симоњан.
„(Украјински посланик) Давид Арахамија није могао да се суздржи... и рекао је истину... И испоставило се да смо све ово време били у праву. (Председник Русије Владимир) Путин је говорио истину и испоставља се да је могло да се избегне стотине хиљада жртава и било је могуће да се Украјина не претвори у земљу инвалида и емиграната каква је сада постала. Земља са сломљеном кичмом – економским, политичким и друштвеним животом и, што је најважније, моралним духом нације“, рекла је Симоњанова за телевизију „Русија 1“.
Према њеним речима, Украјинци су то знали.
„Није без разлога та... ‘река’ добровољаца, такозваних патриота, а заправо само националиста, фашиста, врло брзо пресушила... А сада се не боре храбри момци које смо гледали у ‘Азовстаљу’, већ се боре камионџије, таксисти које су ухватили на улици, утоварили у камионе и послали (на фронт)“, рекла је она, подсећајући да је просечна старост мобилисаних Украјинаца 50 година и да они не желе да се боре.

„То је могло да се заустави једним потписом и Украјина спаси од свега што јој се сада дешава“, истакла је она.

Раније је шеф фракције странке „Слуга народа“ у Врховној ради Давид Арахамија изјавио да је у пролеће 2022. године тадашњи британски премијер Борис Џонсон одвратио Кијев да заврши сукоб у Украјини, позивајући га да ништа не потписује са Русијом.
Руско-украјински преговори вођени су у Истанбулу током пролећа 2022. године, а Арахамија је био један од чланова украјинске делегације.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Руска артиљерија у зони специјалне војне операције у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2023
РУСИЈА
Путин навео два услова за почетак преговора с Кијевом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала