- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Колико је звезда у свемиру и да ли их је могуће избројати: Шта су научници заправо утврдили

© Фото : Pexels/Photo by eberhard grossgasteiger Звезде на ноћном небу
Звезде на ноћном небу - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Пратите нас
Човек може, у просеку, да види око шест хиљада звезда посматрајући ноћно небо. То је, међутим, само почетак.
Ако имате среће и живите у области без светлосног загађења, сваке ноћи можете да гледате у небо и уживате у погледу на хиљаде звезда. Неке су светлије, неке мање светле, али све су ту – видљиве голим оком. Али, колико их има?

Два трилиона галаксија

Према неким проценама, просечна особа може да види око шест хиљада звезда на ноћном небу. То су звезде које су најсјајније и најближе Земљи, али само делић ноћног неба и универзума.
Астрономи већ дуже време покушавају да открију колики је свемир заиста и шта се у њему налази: од галаксија које могу да садрже хиљаде или чак милионе звезда и планета, до још неоткривених свемирских тела.
Астроном Брајан Џексон са Државног универзитета Бојс покушао је да објасни како се процењује број звезда у универзуму и зашто је то тако компликовано.
У чланку објављеном у „The Conversation“, он је истакао да је први корак у процени броја звезда процена броја галаксија. Да би то урадили, научници морају да направе веома детаљне фотографије малог дела ноћног неба, а затим да преброје све галаксије које су видљиве на том делу.
Број се затим множи са бројем фотографија потребних да покрију површину целог неба.
Коначан и поједностављен одговор би био око два трилиона галаксија.
© Фото : Pexels/Photo by Marco Milanesi Процењују се да у Млечном путу има око 100 милијарди звезда
Звезде на ноћном небу - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Процењују се да у Млечном путу има око 100 милијарди звезда

Колико је Млечни пут

Али колико звезда има свака галаксија? С обзиром да су неке од ових галаксија изузетно удаљене, тешко је одредити тачан број. Стога се астрономи окрећу ономе што знају, а то је наша галаксија - Млечни пут.
Научници помно проучавају Млечни пут и могу са приличном сигурношћу да кажу колико (вероватно) звезда има у њему. Сунце је у центру, али је само једна од многих звезда које се налазе у нашој галаксији. Постоје беле (као Сунце), црвене и плаве звезде које сијају различитом количином светлости. Астрономи могу да измере ову светлост и да је користе да процене колико је звезда у галаксији.
Користећи ову методу, процењују да у Млечном путу има око 100 милијарди звезда. Ако сматрају да је Млечни пут просечна галаксија, могу да узму број њених звезда и да му помогну у броју галаксија. А број који се добија је готово незамислив – око 200 милијарди трилиона звезда у свемиру.
И то је само процењена бројка, јер још није истражен цео универзум, а звезде се рађају и умиру сваки дан.
Дакле, следећи пут када погледате у ноћно небо и дивите се звездама, запамтите да видите само делић онога што универзум садржи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала