Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Косовске безбедносне снаге су наследница ОВК

© AP Photo / Visar KryeziuВојска тзв. Косова
Војска тзв. Косова - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Пратите нас
Косовске власти дaнас обележавају дан тзв. Косовских безбедносних снага па ће због тога бити отворене касарне у градовима на Косову где ће посетиоцима моћи да разгледају касарне и упознају се са припадницима КБС.
Тим поводом тзв.премијер Косова Аљбин Курти поново је искористио прилику да каже да су Косовске безбедносне снаге наследница Ослободилачке војске Косова.
„Јасно нам је да је КБС наследник ОВК и сутра имамо 28. новембар (Дан заставе Албаније), који обележавамо у знак сећања на тројство – црвену заставу са двоглавим орлом Скендербега у Круји, Исмаила Кемалија у Вљори и Адема Јашарија у Преказу“, истакао је Курти, рекавши да је овај дан дан радости за њега када би сви требало да се сећају оних који су се жртвовали за Косово.
Током данашњег дана грађанима ће бити омогућено да посете све касарне – у јужном делу Косовске Митровице, Гњилану, Призрену, Урошевцу, Косову Пољу, Истоку, и Приштини.
И председница тзв Косова Вјоса Османи рекла је да је данашњи дан понос и да је много крви проливено како би Косово добило војску.

„Данас је дан КБС-а и то је дан поноса за сваког грађанина Републике Косово. То је дан када се са великим поносом сећамо изузетно велике жртве нашег народа, наше Ослободилачке војске. Много је крви проливено да Косово има своју војску, зато сам уверена да сваки војник са великим поносом носи ову униформу и да је спреман да да живот за отаџбину, ако затреба“, Рекла је Османи приликом обиласка касарне у Приштини.

Косовске безбедносне снаге настале су након трансформација Косовског заштитног корпуса који је оформљен 21. јануара 2009. Године, а њихова улога је била заштита грађана, трагање и спашавање људи услед елемнтарних непогода, полава, као и уклањање експлозивних направа.
Упркос противљењу многих чланица међународне заједнице и уз кршење и самог тзв. Устава Косова настављено је са трансформацијом и повећањем броја припадника Косовских безбедносних снага као и повећањем њихових база широм Косова и Метохије.
Разменом писама између тадашњег премијера Косова Хашима Тачија и бившег генералног секретара Алијансе Андреаса Фога Расмусена КБС-у није дозвољено да иде на север Косова и Метохије као ни подизање база у том делу Космета.
Упркос томе бројне експропријације без законских основа уз упад специјалаца и без договора са власницима замљишта у последње две године увелико се ради на изградњи бар две базе на северу Косова упркос жестоком противљењу овдашњег српског становништва.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала