- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света
Снег - Sputnik Србија

УЖИВО Без струје 300 потрошача у жупском и бруском крају, укинута ванредна ситуација у Пријепољу

Пратите нас
Због снега од недеље ванредна ситуација је у Ивањици, Бабушници, Новој Вароши, деловима Врања, а од јутрос и у Црној Трави. На појединим путевима има до 10 центиметара снега, а непроходни су путеви у Црној Трави, Сјеници, Тутину и Бабушници. За викенд евакуисано 30 особа, спасено 17. Од јутрос евакуисане четири особе у околини Врања.
Снег који је претходна два дана падао у деловима Србије направио је проблеме мештанима појединих села која су без струје, а посла је било и за спасиоце који су у недељу из завејаног аутобуса на путном правцу Врање – Крива Феја, код Соколовца, евакуисали грађане.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
18:00 27.11.2023
Ситуација у Врању се полако нормализује
Према новим подацима из градског штаба за ванредне ситуације, на делу територије Врања где је проглашена ванредна ситуација због снега, полако се нормализује ситуација. Сви државни путни правци су проходни, према пољаничком крају, Барелићу и Кривој Феји.
Током данашњег дана ради се и на пробијању пута до Планинарског дома на Бесној Кобили, као и на рашчишћавању локалних сеоских путева ка удаљеним махалама и засеоцима.
Упућена је механизација и очишћени су путеви ка манастиру Свети Стефан у селу Жапско, као и селу Буштрање, док се до краја дана очекује пробијање пута и до села Лепчинце.
У самом граду Врању, улице прве и друге категорије су очишћене и проходне, док се још увек ради на рашчишћавању улица треће категорије.
Ватрогасци спасиоци из Врања од јутрос су имали 3 интервенције у планинским селима, евакуисане су 4 особе и допремљена је храна једном домаћинству. Укупно за претходна три дана имали су 17 интервенција.
Још увек има проблема са снабдевањем електричном енергијом у Пољаници, у селима Тумба, Мијовце и Студена око 50 потрошача нема струју. Ради се о кваровима на нисконапонској мрежи који су последица снежног невремена. Екипе електромонтера су на терену и ту и у планинском подручју Владичиног Хана, и како су нам потврдили из Електродистрибуције Врање, радиће до отклањања кварова.
17:52 27.11.2023
Без струје око 2.000 мештана у Новој Вароши
У Новој Вароши на снази је ванредна ситуација због проблема које је у електроснабдевању и саобраћају изазвао први овогодишњи снег, али се очекује да би до сутра ти проблеми могли бити решени, рекао је председник Општине Радосав Васиљевић и додао да је проблем што је снег тежак.
"Терет тог снежног покривача извалио је многа чамова стабла и направио велике штете Електропривреди Србије, кидање нисконапонских мрежа и стубова, па чак и бетонских и челичних стубова тако да тренутно имамо три месне заједнице без струје - Јасеново, Бела Река и Божетићи", објаснио је Васиљевић и истакао да радницима електродистрибуције помажу колеге из Бајине Баште и Ужица како би скоро 2.000 људи добило струју.
Васиљевић је нагласио да овакве снежне падавине нису необичне за нововарошки крај, чија се надморска висина креће од 300 до 1.500 метара и да велики број домаћинстава има агрегате, јер се углавном баве сточарством.
Када је реч о проходности путева, Васиљевић је рекао да су регионални и магистрални путеви добро очишћени.
"Ово је пут првог реда који ми одржавамо с нашим јавно-комуналним предузећем Нова Варош-Божетићи, Божетићи-Штитково и у добром је стању. Све друге локалне путеве одржавамо путем тракторских возила и радника, али постоји много места и планинских превоја где те машине не могу да оспособе локалне путеве, па је од јутрос ангажована додатна тешка механизација", објаснио је Васиљевић и истакао да би до сутра сви засеочки путеви у свим месним заједницама требало да буду проходни.
Настава се данас није одвијала у неколико сеоских школа јер није било струје.
17:16 27.11.2023
Укинута ванредна ситуација у Пријепољу, река Лим повукла се у своје корито
На предлог Штаба за ванредне ситуације, председник Привременог органа Изудин Шантић донео је одлуку да се укине ванредна ситуација, која је била на снази од 22. новембра, на делу територије општине Пријепоље због обилних падавина и опасности од поплава.
На седници Штаба за ванредне ситуације, након разматрања извештаја једногласно је закључено да су престале околности које су допринеле проглашењу ванредне ситуације у четири месне заједнице и то Пријепољу, Ивању, Великој Жупи и Бродареву, јавила је агенција Рина.
Шантић је навео да нема више бијазни од поплава и да је ниво Лима испод 200 центиметара, што је испод нивоа редовне одбране од поплава, на основу чега је одлучено да се укине ванредна ситуација.
Подсећа се да се река Лим краткотрајно излила у пријепољском насељу Ивање, где је потопила једну саобраћајницу.
Међутим, за разлику од неких претходним поплава, ово изливање Лима није проузроковало већу материјалну штету на путној инфраструктури.
17:11 27.11.2023
Војска спремна да помогне грађанима у санирању последица снежних падавина
Снаге Војске Србије у угроженим подручјима налазе се у приправности, прате ситуацију и у случају потребе и на захтев локалних штабова за ванредне ситуације спремне су да у најкраћем року реагују и помогну грађанима у санирању последица снежних падавина ангажовањем људства и механизације, саопштило је Министарство одбране.
Како је Министарство навело, војска Србије је, по наредби председника Републике и врховног команданта Александра Вучића, међу првима пружила помоћ цивилним властима у отклањању последица обилних снежних падавина у нашој земљи.
На захтев штабова за ванредне ситуације, инжињеријске радне групе Треће и Четврте бригаде копнене војске ангажоване су на уклањању снежних наноса са локалних путних комуникација на територији општина Бабушница и Врањска Бања, док су у Сврљигу ангажовани возачи и војна возила високе проходности за превоз интервентних екипа Електродистрибуције Србије које санирају оштећења на траси електромреже, саопштило је Министарство одбране.
14:43 27.11.2023
Електродистрибуција Србије саопштила да је отклоњен квар због којег су поједина места била без електричне енергије на територији Нове Вароши.
14:21 27.11.2023
Без струје 300 потрошача у жупском и бруском крају
Због квара на далеководима без електричне енергије остало је 300 потрошача у жупском и бруском крају.
Без струје су села Рокци и Јелакци, као и засеоци Жарево и Шошићи, јавља РТС.
Посао екипама Електродистрибуције на терену, отежавају снежни наноси.
12:57 27.11.2023
Снег и киша сутра, биће и поледице – Путеви Србије позивају на опрезност
ЈП Путеви Србије апелују на возаче да буду опрезни приликом вожње и да прилагоде брзину кретања условима на путу јер се, према упозорењу РХМЗ-a, у уторак, 28. новембра у Тимочкој Kрајини, као и у брдско-планинским пределима и по котлинама, очекују мешовите падавине – снег и киша, која ће се местимично ледити на тлу.
Такође, према упозорењу, у Београду, у кошавском подручју – посебно на југу Баната, као и на планинама дуваће јак и олујни ветар, нарочито у првом делу дана.
„Возачима саветујемо да користе зимске пнеуматике, поштују ограничења брзине и прилагоде брзину кретања условима на путу“, наводе Путеви Србије.
12:30 27.11.2023
Два места у Новој Вароши без струје, сутра нормализација
Председник Општине Нова Варош Радосав Васиљевић изјавио је за РТС да су две месне заједнице у тој локалној самоуправи без струје, али да ће током сутрашњег дана снабдевање бити нормализовано.
Истакао је да су шест екипа на терену на путевима, као и да су ангажовали лаку и тешку механизацију.
„Прочишћени су путеви свих месних заједница до центра нововарошке општине. Остао је понеки засеок са мањим број становника, али ће и то бити решено“, истиче Васиљевић.
Путеви су проходни у ужичком крају, поготову магистрални, чисте се и регионални, али су коловози влажни због чега је важна опрезна вожња.
Проблем са струјом има око 600 домаћинстава у Пријепољу, као и 300 у Прибоју.
11:46 27.11.2023
У Ивањици сва расположива механизација на терену, нема угроженог становништва
Снег који је од петка па све до синоћ падао на територији општине Ивањица направио је највеће проблеме у снабдевању електричном енергијом, због тежине снега у неким местима дрвеће је падало и том приликом оштетило проводнике.
Снег у Ивањици - Sputnik Србија
Сва расположива механизација налази се на терену, а према речима председника општине Ивањица Момчила Митровића путни правци се чисте по приоритетима пре свега како би становништво могло доћи до здравствених установа.
„Сви општински путни правци до центара Месних заједница су проходни, имамо и даље непроходних некатегорисаних путних праваца, али немамо животно угроженог становништа, што је најбитније, јер су људи реаговали одмах. Очишћени су сви путни правци којима деца иду у школу, мислим на општинске путне правце и по приоритетима путни правци, како би пацијенти који свакодневног иду на дијалогу могли доћи до здравствених установа и по приоритетима из Хитне помоћи“, рекао је Митровић.
Поред мокрог снега проблем су направиле и јако нисте температуре, ноћас је у Ивањици било 13 степени у минусу, а радницима који се даноноћно боре са снежним падавинама помажу и вредни мештани како би се ситуација што пре стабилизовала.
„Има доста попадалог дрвећа по путу, па људи не само машинама, већ и моторним тестерама покушавају да рашчисте трасу да би могли да приђу, надамо се да ћемо у наредна 24 сата нормализовати ситуацију што се тиче путне инфраструктуре“, рекао је Митровић.
11:39 27.11.2023
Евакуисане четири особе у планинским селима на територији Врања
Ватрогасци-спасиоци од јутрос су имали три интервенције у планинским селима на територији Врања. Евакуисане су четири особе.
Од почетка падавина, за 60 сати, евакуисали су укупно 36 особа из завејаног аутобуса, аутомобила и кућа.
И екипе Хитне медицинске помоћи имају пуне руке посла. Због снега и леда на улицама и тротоарима збринули су више особа са повредама екстремитета.
Нових падавина није било, а снег се полако топи.
11:32 27.11.2023
На КиМ 42 саобраћајне незгоде за 24 сата, једна особа изгубила живот
Због обилних снежних падавина на путевима на Косову и Метохији у последња 24 сата забележен је већи број саобраћајних незгода, у којима је једна особа изгубила живот, 17 је повређено, а у 24 случаја на возилима је начињена материјална штета, саопштила је полиција.
Већи број незгода догодило се упркос апелима полиције на опрез у саобраћају, током и после снежних падавина и ниских температура.
Највише снега на путевима било је у вишим пределима, где су забележене и најниже температуре, због којих је на путевима настала поледица.
Током дана се не очекују падавине, али ће температуре бити ниске. Највиша дневна температура биће између два и пет степени.
11:09 27.11.2023
Нестао мушкарац у селу између Рудна и Студенице
Mушкарац стар 73 године нестао је у селу Река, између Рудна и Студенице. Потрага за њим траје од јуче.
Полицијци, ватрогсци, чланови Ловачког удружења Краљево, породица и мештани од јуче поподне трагају за мушкарцем (1950) из села Река, засеока Чорбићи.
Он је прексиноћ трактором кренуо од куће до пута Студеница-Рудно да сачека породицу, како би га превезли до Краљева. Међутим, они због сметова нису могли да се пробију.
Према договору, старији мушкарац је требало да се врати кући и од тада му се губи сваки траг.
Трактор са стварима пронађен је на два километра од куће.
Потрага се наставља, а отежава је снег који је у том крају виши од пола метра, наводи РТС.
10:51 27.11.2023
Гокчаница и околни засеоци у студеничком крају после 50 сати добили струју
Ђачки аутобус са Рудна јутрос није одвезао децу у школу у Студеницу, јер је пут непроходан.
Према речима мештана, Гокчаница и околни засеоци у студеничком крају су, после 50 сати, јутрос су добили струју.
Око 200 кућа у вишим деловима Рудна и Студенице још су без струје због квара на далеководу.
Без електричне енергије је и село Станишићи. Екипе ЕПС-а и предузећа за путеве Краљева и Новог Пазара, непрекидно су на терену.
На Рудну помажу својим тракторима и мештани, јер на тој планини има и туриста.
10:50 27.11.2023
Струја се постепено враћа у сврљишка села
Око половина потрошача у сврљишким селима добила је струју, а остали би до краја дана или сутра требало да имају уредно снабдевање електричном енергијом.
Проблем у сврљишкој општини настао је након што је под тежином снега више стабала пало на далеководе и нисконапонску мрежу и на више места покидало струјне каблове.
Општина Сврљиг и 38 села те локалне самоуправе од суботе су без струје.
Екипе Елетродистрибуције су на терену, али посао отежава неприступачан терен.
Теренским екипама од јутрос помаже и војска, која је уступила теренска возила и механизацију.
10:50 27.11.2023
Око 1.500 домаћинстава без струје у Новој Вароши, проходан Златиборски пут
Највише проблема са снегом је у Новој Вароши, где је на снази ванредна ситуација. Око 1.500 домаћинстава је трећи дан заредом без струје, али се очекује да кварови данас буду санирани, јавља репортерка РТС-а.
У самом граду је пало око 30 центиметара снега, а у селима чак 80 центиметара.
Без струје је и око 1.000 домаћинстава у Пријепољу и Прибоју.
На Златиборском путу нема снега, али возачи треба да буду на опрезу због евентуалне поледице.
08:40 27.11.2023
Ванредна ситуација и у Црној Трави, све махале завејане
И на територији целе општине Црна Трава проглашена је ванредна ситуација, јавља дописник РТС-а.
Снежни прекривач достигао је висину између 80 центиметара и једног метра, са сметовима који прелазе један метар.
„Све махале су потпуно завејане, ниједан пут није проходан. Немамо ни довољно механизације“, рекао је командант Штаба за ванредне ситуације Славољуб Благојевић.
Без струје је 200 становника у две месне заједнице, а школе у појединим месним заједницама неће радити.
„У самој Црној Трави је редовно, проблем су месне заједнице, а већина становника живи у месним заједницама. Одсечено је 600 становника. Требаће нам најмање десетак дана да се дође до свих“, рекао је Благојевић.
Што се тиче других општина у Јабланичком крају, снега има и у општини Власотинце, као и у брдско-планинском делу ка Црној Трави где има села без електричне енергије. Проблем је направио мокар и тежак снег који је оборио велики број стабала и оштетио далеководе.
08:39 27.11.2023
Проблеми са струјом
Миленковић је напоменуо да грађани на територији Новог Пазара, Пријепоља, Сјенице, Прибоја, Ивањице, Сврљига, Књажевца, Власотинца и Бабушнице, имају проблема са струјом због снега, али да екипе раде на отклањању кварова.
Позвао је, такође, да грађане да провере проходност путних праваца и да се не ослањају на апликације, које воде ка одређеним локацијама. „И због мање количине снега, људи могу да остану завејани“, упозорава Миленковић.
Данашња температура биће виша од јучерашње и износиће од 4 до 11 степени, а после подне и крајем дана може се очекивати снег у брдско-планинским деловима.
Због најављених ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима постоји могућност појаве местимичне поледице, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура као и на путним објектима.
08:39 27.11.2023
Евакуисано 30 особа, спасено њих 17
Помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Милош Миленковић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавио је да и даље има мањих потешкоћа у саобраћају у општинама Сјеница, Тутин и Бабушница, где екипе раде на прочишћавању путних праваца.
„Смирује се ситуација, али смо и даље у пуној приправности и спремни да реагујемо“, рекао је Миленковић, истичући да су током претходна два дана имали укупно 31 интервенцију на територији целе земље, као и да је евакуисано 30 и спасено 17 особа.
08:38 27.11.2023
Путеви првог и другог приоритета проходни, на појединим деоницама 10цм снега
Овог јутра путеви првог и другог приоритета су проходни, мада на појединим деоницама има снега до 10 центиметара.
ЈП „Путеви Србије“ саопштили су да су непроходни путеви трећег приоритета Предејане - Црна Трава, Куманица - Преко Брдо - Дуга Пољана, Одвраћеница - Преко Брдо и Рашка - Кути - Одвраћеница.
Прилази зимским туристичким центрима су проходни.
ЈП „Путеви Србије“саветује возачима да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут, а уколико се одлуче на путовање, да возе заиста опрезно и пажљиво.
08:37 27.11.2023
Најхладнија Сјеница са минус 11, најтоплија Куршумлија са 3 степена Целзијуса
У Србији је јутрос у 6 сати најхладније било у Сјеници, где је измерено минус 11 степени Целзијуса.
На Копаонику је било минус 10, на Златибору минус 7, а на Црном Врху и у Врању минус 6 степени.
Најтоплија је Куршумлија, где је температура 3 степена.
У Београду је у 6 сати измерено нула степени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала