Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта следи уколико дође до немира на северу Косова и Метохије: Из Америке стигла нова претећа порука

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПасарела изнад пута Рашка - Косовска Митровица
Пасарела изнад пута Рашка - Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Пратите нас
Помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О'Брајан изјавио је данас да је важно да Београд и Приштина знају да би изазивање немира на северу Косова и Метохије, значило „конфронтацију са НАТО-ом“.
Помоћник америчког државног секретара Ентонија Блинкена рекао је да север Косова и Метохије мора да буде миран и безбедан како би Београд и Приштина могли политички да напредују на путу ка Европској унији.

„Важно је да обе стране схвате да, ако дође до немира на северу, то значи конфронтацију са НАТО-ом“, рекао је О'Брајан новинарима у Вашингтону.

О'Брајан је додао да ће амерички државни секретар током дводневног састанка министара спољних послова земаља НАТО-а, 28. и 29. новембра, у Бриселу говорити о порасту тензија на Западном Балкану, преносе амерички медији.
„Блинкен ће, осим Украјине, говорити и о све већим тензијама на Западном Балкану где је НАТО повећао присуство услед тензија на северу Косова. Вашингтон подржава веће мировно присуство НАТО трупа у региону. Осигуравање безбедности и мира на северу је кључ да се направи политички напредак на путу две земље ка Европској унији“, рекао је О'Брајан, пренео је Ројтерс.
Блинкен ће такође представљати Сједињене Државе на састанку Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Скопљу.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је током посете Приштини 20. новембра говорио о могућности трајнијег повећања присуства НАТО-а на КиМ и обећао да ће западна војна алијанса учинити све да одржи мир у региону Западног Балкана, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала