Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић заиграо шах и најавио троструко већи буџет за шаховски савез

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICАлександар Вучић игра шах са репрезентативцима Србије
Александар Вучић игра шах са репрезентативцима Србије - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је мушка шаховска репрезентација остварила огроман успех освајањем златне медаље на Европском првенству и поручио да ће буџет за шаховски савез бити троструко већи.
"Много вам хвала што сте овде. Жао ми је што нема наших жена које су оствариле фантастичан успех у Будви.
Сервантес је рекао да је људски живот партија шаха, а Михаил Ботвиник да је шах наука, уметност и спорт. Наш Светозар Глигорић је рекао да је шах борба са самим собом. Ми смо деценијама играли шах, а никада нисмо остварили успех као што је ова генерација фантастичних момака то урадила", рекао је Вучић на пријему шахиста у Председништву Србије.
Он је истакао да је Србија први пут испред Немачке и Јерменије - европски првак у шаху.
Наводећи да је шаховски савез имао буџет 16 милиона динара, Вучић је рекао да је договорено да буџет буде троструко већи, те да ће почети да се разговара о шаховском дому и да се врати шах у школе.
"Некада смо организовали такмичење и то морамо да радимо и у будућности", рекао је председник.
Вучић је истакао да је шаховски свет посебан свет и оценио је да је углед Србије драматично скочио после освајања златне медаље на Европском првенству.
"Што се нас тиче, ми ћемо као држава наставити да помажемо, вама честитам још једанпут", рекао је Вучић.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVICВучић са шахистима
Вучић са шахистима - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Вучић са шахистима
Он се обратио и репрезентативцу Србије Александру Предкеу, који је рођен у Русији и поручио му да је у Србији сада његов живот и будућност и пожелео му добродошлицу.
Вучић је обећао председнику Олимпијског комитета Србије Божидару Маљковић финансијску помоћ државе Комитету и додао је да очекује бар 10 медаља на Олимпијским играма у Паризу 2024.
"Сад морамо да идемо на двоцифрени број медаља из Париза. Ја се највише уздам у наше стрелце и борце, у различитим борилачким дисциплинама, али верујем да ће и у екипним спортовима бити жетва медаља. Наравно и тенисери, Новак Ђоковић пре свега", рекао је Вучић.
Селектор шаховске репрезентације Србије Миодраг Перуновић поклонио је Вучићу дрес репрезентације.
"У име пре свега ових дивних момака који су обрадовали нацију, као и Шаховског савеза Србије, желимо да вам захвалимо на подршци, разумевању, па ево сад и повећању буџета. Надамо се да ће, после овог историјског успеха, прави успеси тек следити и немојте да сумњате у нас", рекао је Перуновић.
Председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић уручио је председнику Србије медаљон будући да је, како је рекао, и Вучић шахиста.
"Бележили смо много резултата, највише организионих, а ево сад је дошао као финални овај такмичарски. Све време нашег успона држава Србија нас најозбиљније подржава и помаже", рекао је Лазић.
Он је навео да су имали Гранд при турнир, који је у класи Гранд слем турнира у тенису прошле године, а ове године првенство Европе, сениорско, појединачно.
"Имали смо први пут у историји Шаховску олимпијаду за инвалиде и све је то било подржано од стране државе Србије", рекао је Лазић.
Председник је са златним шахистима на крају одиграо и партију шаха.
Мушка репрезентација Србије у шаху освојила је златну медаљу на Европском првенству у Будви које је трајало од 10. до 21. новембра.
Српски шахисти тријумфовали су у последњем, деветом колу, након што су победили Грчку резултатом 3:1.
Шаховски савез Србије је објавио да су историјски успех Србији донели Алексеј Сарана, Александар Предке, Александар Инђић, Роберт Маркуш и Велимир Ивић.
Такође, из Шаховског савеза Србије су навели и да је ово прва медаља са великих екипних такмичења за српски шах још од 1989. године када је мушки тим Југославије освојио сребрну медаљу на првенству света у Луцерну.
Додају и да се први пут застава Србије вијорила на победничком постољу једног екипног сениорског такмичења од осамостаљења државе 2006. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала