- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Украјина је у агонији

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Пратите нас
Украјински политичари су у агонији, стога не треба озбиљно схватати сваку њихову изјаву, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментаришући речи заменице министра правде Украјине Ирине Мудре да Кијев неће потписати мировни споразум са Русијом ако Москва не плати репарације.
„Морате схватити у каквом су они (украјински званичници) стању. То је стање агоније која је већ свима очигледна. Они одлично виде како се завршила подршка Запада која се претворила у гурање ка провалији. Сада се они налазе у том понору и због тога је непотребно и штетно слушати, или још више, скрупулозно анализирати сваку изјаву ове или оне политичке личности у Украјини“, рекла је Захарова у коментару за портал „Известија“.
Дипломата је напоменула да је Русија више пута упозоравала Украјину на пропаст до које би могла да доведе западна подршка. Главно питање које би, према њеним речима, требало поставити Сједињеним Америчким Државама је зашто су Кијеву забранили преговоре са Москвом.
„Зашто се Вашингтон тако окрутно обрачунао са Украјином?“, нагласила је Захарова.
Заменица украјинског министра правде Ирина Мудра раније је изјавила да Кијев неће потписати мировни споразум који не предвиђа обавезу Москве да исплати репарације украјинској страни.
Мудра је рекла да украјинско руководство заједно са својим партнерима ради на компензационом механизму који би могао да се створи у оквиру мултилатералног међународног споразума и обезбеди организовање посебне комисије и компензационог фонда.
Руско-украјински преговори вођени су у Истанбулу током пролећа 2022. године, а Арахамија је био један од чланова украјинске делегације.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
У емисији „Од четвртка до четвртка“ погледајте како Запад чини све да победа Русије буде већа:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала