- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Зашто од вина боли глава: Научници на прагу разрешења миленијумске мистерије

Црно вино - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Пратите нас
Вино је најкорисније пићe, најукуснији лек и најпријатније јело, закључио је Плутарх некада давно. И данас се многи слажу с чувеним старогрчким историчарем, али некима вино, посебно црно, изазива главобољу.

Шта је „крема за сунчање“ грожђа

Људи који су склони главобољама и мигренама изгледа да су посебно осетљиви на црно вино, а у прошлости су главни кривци били једињења попут танина, сулфита и хистамина. Али након тестирања десетак једињења пронађених у црвеном вину, тим америчких научника указао је на другог кривца: кверцетин, једињење које се налази у кожици грожђа.
„Кверцетин апсорбује ултраљубичасто светло, он је крема за сунчање за грожђе. Ако узгајате грожђе тамо где има много сунца, оно ствара више кверцетина“, рекао је за „Вашингтон пост“ Ендрју Вотерхаус, професор енологије на Калифорнијском универзитету у Дејвису и коаутор студије објављене у часопису „Сајентифик Рипортс“.
Кверцетин не само да спречава сагоревање грожђа на сунцу, већ је и веома моћан антиоксиданс, који може да помогне у заштити људи од кардиоваскуларних болести и рака. Спада у групу биофлавоноида, а осим у црном вину има га обилно и у луку, јабуци, бобичастом воћу и купусу.
„Али, у комбинацији са алкохолом, кверцетин може да изазове главобољу“, упозорио је Вотерхаус.
© Фото : Pexels/Photo by Jill Wellington Кверцетин не само да спречава сагоревање грожђа на сунцу, већ је и веома моћан антиоксиданс
Грожђе - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
Кверцетин не само да спречава сагоревање грожђа на сунцу, већ је и веома моћан антиоксиданс

Како смањити кверцетин у винима

Када људи пију вино, алкохол се метаболише у ацетат у два корака. Први корак претвара алкохол (етанол) у отровни ацеталдехид. Током другог корака, ацеталдехид се претвара у безопасни ацетат (со сирћетне киселине). У исто време, специфични ензими у јетри оркестрирају сваки од ових процеса.
Међутим, кверцетин се распада на једињења која спречавају правилно варење алкохола. То доводи до накупљања ацеталдехида, што изазива главобољу.
„Мислимо да смо коначно на добром путу ка објашњењу ове миленијумске мистерије“, кажу научници.
„Следећи корак је научно тестирање на људима који имају ове главобоље. Потенцијално ће бити веома корисно ако људи бирају црвена вина која мање изазивају главобољу. Такође, винари би могли да искористе наша открића да смање кверцетин у својим винима“, рекао је за „Гардијан“ коаутор студије Морис Левин, директор Центра за главобољу на Универзитету Калифорније у Сан Франциску.
Постоји и решење за љубитеље црног вина који желе да избегну главобољу: одабир јефтинијег вина, преноси „Јутарњи лист“.
„По правилу, јефтинија вина имају мање кверцетина“, закључио је Вотерхаус.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала