- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Гала свечаност у част стогодишњице рођења Марије Калас

© Фото : Printscreen/Youtube/Warner ClassicsМарија Калас
Марија Калас - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2023
Пратите нас
Народно позориште у Београду обележиће стогодишњицу рођења оперске диве Марије Калас концертом „Марија Калас Гала“.
Марија Калас је дала немерљив допринос оперској уметности 20. и 21. века, оживљавањем помало заборављених ремек-дела белканта, као и посебним глумачким тумачењима којима је истакла драмски аспект интерпретације у опери, истичу у Народном позоришту.
Поред тога, њено наслеђе се осликава и кроз огроман репертоар који је тумачила - од Лучије од Ламермура до Кармен коју је снимила у студију.
Најзначајније оперске куће широм света обележиће 2. децембра сто година од њеног рођења посебно осмишљеним програмом, а њима ће се придружити и Опера Народног позоришта у Београду.
На концерту „Марија Калас Гала“ наступиће сви сопрани Опере Народног позоришта - Јасмина Трумбеташ Петровић, Весна Ђурковић, Иванка Раковић Крстоношић, Александра Стаменковић, Невена Бриџен, Софија Пижурица, Ана Рупчић, Соња Шарић, Сања Керкез и Снежана Савичић Секулић.
© Фото : Спутњику уступило Народно позориштеОпера "Норма" у част Марије Калас на Великој сцени Народног позоришта у Београду
Опера Норма у част Марије Калас на Великој сцени Народног позоришта у Београду - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2023
Опера "Норма" у част Марије Калас на Великој сцени Народног позоришта у Београду
Извешће арије из улога које су прославиле Марију Калас.
Концертом ће дириговати Зорица Митев Војновић, Ђорђе Павловић, Ђорђе Станковић и Стефан Зекић, уз учешће Хора и Оркестра Народног позоришта у Београду.
У част Марије Калас, 25. новембра на Великој сцени изведена је „Норма“ Винћенца Белинија, једна од неколико опера које су обележиле каријеру ове уметнице која и данас, широм света, ужива огромну наклоност и поштовање љубитеља опере.
У поставци и сценографији италијанског редитеља Ђанкарла дел Монака, насловну улогу певала је Сања Керкез, рола Адалђизе је поверена Драгани дел Монако, лик Полиона дочарао је Јанко Синадиновић, а Оровеза - Ненад Јаковљевић. Поред њих, наступили су и Ивана Живадиновић (Клотилда) и Слободан Живковић (Флавио).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала