- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: Независност Тајвана значиће објаву рата

© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаАтмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2023
Пратите нас
Континентална Кина је спремна да пружи велике могућности за мирно уједињење са Тајваном, али неће толерисати сепаратистичке активности усмерене на „независност Тајвана“, рекао је представник кинеских власти, преноси телевизија CGTN.
„Желим да истакнем да ’независност Тајвана‘ значи рат“, рекао је Чен Бинхуа, портпарол Канцеларије за послове Тајвана Државног савета Народне Републике Кине, коментаришући изјаве политичара из Демократске прогресивне партије Тајвана, који тврде да Пекинг нема план за војну акцију против острва.
Континентална Кина, појаснио је Чен Бинхуа, „неће толерисати нити показати попустљивост“ према снагама „тајванске независности“ ако се усуде да ризикују да изазову инциденте који промовишу „независност Тајвана“.
Тајваном управља сопствена администрација од 1949. године, када су остаци снага Куоминтанга предвођених Чанг Кај Шеком (1887-1975) побегли на острво након што су поражени у кинеском грађанском рату. Тајпеј је задржао заставу и неке друге атрибуте бивше Републике Кине, која је постојала на копну пре доласка комуниста на власт. Према званичном ставу Пекинга, који подржава већина земаља, укључујући и Русију, Тајван је један од региона Народне републике Кине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала