- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Спајић: Испуњени услови опозиције, попис може да почне

© AP Photo / Risto BozovicМилојко Спајић
Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2023
Пратите нас
Премијер Црне Горе Милојко Спајић саопштио је да су испуњени сви услови из споразума који је потписан са опозиционим странкама и да попис становништва може да почне 30. новембра.
„Сви услови из Споразума потписаног са представницима опозиционих партија и Већима мање бројних народа су испуњени, тако да процес може да почне 30. новембра и да сви у њему учествују“, навео је Спајић.
Он је апеловао на све „ригидне појединце“ да не врше притисак на опозицију јер је ово, како је рекао, шанса да се покаже да је црногорско друштво јединствено и фокусирано на европски пут.
„Услови спровођења и контролни механизми су на много вишем нивоу него 2003. или 2011. године. Најбољи показатељ да смо сви победници у овом процесу је једногласно усвајање Закона о попису“, поручио је Спајић.
Додао је да је овим црногорска влада показала да је могућа инклузивна и конструктивна сарадња са опозиционим партијама и осталим актерима у друштву.
Спајић је раније данас одржао још један састанак са представницима опозиције ради утврђивања шта је све реализовано из Споразума о условима за одржавање пописа.

Милатовић прогласио Закон о изменама и допунама Закона о попису

Црногорски председник Јаков Милатовић саопштио је да је, у складу са уставним надлежностима, прогласио Закон о изменама и допунама Закона о попису становништва домаћинстава и станова.
„Тиме су заокружени нормативни предуслови за почетак пописа, који су плод широког политичког и друштвеног дијалога“, објавио је Милатовић на друштвеној мрежи Икс.
Он је институцијама које су надлежне за спровођење пописа пожелео успешан рад.
„А грађанке и грађане позивам да се слободно изјасне о свим питањима која су обухваћена пописом“, написао је Милатовић.
Попис у Црној Гори ће бити одржан од 30. новембра до 15. децембра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала