- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Десет европских земаља активирало одбрамбену клаузулу у Балтичком мору

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDБритански разарач "Дифендер" на Балтичком мору
Британски разарач Дифендер на Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
Пратите нас
Министри одбране Здружених експедиционих снага (ЈЕФ), које је формирала Велика Британија, одлучили су да почетком децембра пошаљу ратне бродове на Балтичко и Северно море и у Дански мореуз како би заштитили подводну инфраструктуру, саопштила је прес служба британског Министарства одбране.
„Ово је први пут да је ЈЕФ активирао обрамбену клаузулу“, истиче се у саопштењу и додаје да ће ове активности кренути почетком децембра.
Током 2023. године ЈЕФ је развио низ опција одговора створених да обуздају и одбране регион од претњи и омогуће брз одговор на кризе.
„Ово је моћна порука наше способности и посвећености јачању безбедности критичне подморске инфраструктуре и одвраћању од хибридних претњи. Сарадњом кроз ЈЕФ у могућности смо да пронађемо заједничка решења за регионалне безбедносне изазове, у складу са визијом ЈЕФ објављеном на Самиту лидера ЈЕФ-а у Шведској 13. октобра“, закључује се у саопштењу.
Коментаришући ову одлуку, вицеканцеларка Министарства одбране Естоније Сузан Лилевали изјавила је да су данашњом одлуком „први пут активирани потенцијали за реаговање на кризне ситуације Здружених експедиционих снага. Ово је опипљив доказ спремности ЈЕФ да допринесе безбедности Северне Европе. Морнарица Естоније ће допринети успешном извршавању овог задатка“.
„Узимајући у обзир безбедносну ситуацију, око 20 ратних бродова биће распоређено у Балтичком мору, али и у подручјима северног Атлантика како би се боље заштитила кључна подводна инфраструктура“, рекао је шведски министар обране Пал Јонсон, преноси „Брисел тајмс“.
Он је навео да је јачање војне силе потребно како би се суочили с врло озбиљном безбедносном ситуацијом у свету, а посебно у суседству.
„Морамо бити способни да изведемо ову врсту операције како бисмо одбранили своју виталну инфраструктуру, али и како бисмо послали сигнал Русији“, додао је шведски министар.
ЈЕФ је коалиција десет земаља предвођених Великом Британијом, а укључује Данску, Естонију, Финску, Исланд, Литванију, Летонију, Холандију, Норвешку и Шведску.
Земље ЈЕФ-а сагласиле су се у октобру да појачају безбедност на Балтику након затварања финског подморског гасовода. Финска полиција је на крају закључила да је оштећење проузроковало сидро кинеског трговачког брода који се налазио на лицу места.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала