- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Ескобар својим изјавама крши Дејтон, његове лажи су веће од Америке

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је крајње време да Сједињене Америчке Државе престану да се мешају у унутрашње ствари у БиХ и да подмећу ногу сваки пут када политички представници три народа и два ентитета постигну неки договор.
БиХ и њени народи заслужују да коначно, 28 година након потписивања Дејтонског мировног споразума, сами одлучују о земљи у којој живе, а не да то раде разни Марфији и Ескобари, рекао је Додик.
„Ти људи не разумеју наш начин живота, наше вредности. Они немају појма ни о Републици Српској, ни о БиХ, а још мање о томе шта народ жели, а и даље би да нешто уређују, да се питају и намећу одлуке. Једини циљ им је да стварају проблеме гледајући у свему своје интересе“, истакао је Додик.
На питање Срне да прокоментарише изјаву изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара да „многи Босанци воле да кажу да су веома проамерички оријентисани, те да и он може отворено и гласно рећи да су САД пробосанске“, Додик је одговорио да Америка може бити пробосанска колико хоће, како то отворено и „поносно“ тврди Ескобар и наставити да подржава искључиво муслимане, као што су и радили све ово време, али та прича на овом простору никада неће имати перспективу, већ, како је оценио, само доприноси распаду БиХ.
„У БиХ не живе само муслимани, нити Босанци, како то каже Ескобар, већ три конститутивна народа - Срби, Хрвати и муслимани. А ако већ САД тврде да подржавају Дејтонски споразум, а санкционишу оне који га, према њиховом мишљењу, руше, а у ствари се залажу за његово поштовање, онда би Ескобар требало прво да зна да оваквим изјавама и присуством обележавању непостојећег празника управо он крши Дејтон“, рекао је Додик.

„Ескобарове лажи веће од Америке“

Када је реч о Ескобаровој причи о корупцији у БиХ, Додик је рекао да то редовно понавља као папагај годинама, а када покуша да наведе аргументован пример износи само лажи.
„Те његове лажи су веће од Америке и можда је крајње време да се нешто јавно каже о Ескобару из деведесетих година и његовој омиљеној теми - корупцији и изнуди у којој је лично учествовао. Ако је ‘заборавио’, сетиће се“, навео је Додик.
Додао је да „један такав исфрустрирани каријериста покушава да наметне неке нове вредности, нама, народима који то не желимо“.
„Ми имамо своје вредности и не желимо америчке, поготово да нам их неко намеће силом, претњама и уценама. Свакодневно нас годинама бомбардују изјавама како желе добро БиХ, а онда негирају њен Устав и чињеницу да овде постоје Република Српска и Федерација и три конститутивна народа“, нагласио је Додик.
Ако желе добро БиХ, поручио је Додик, онда нека је пусте на миру да о њој одлучују домаћи легитимно изабрани политички представници три конститутивна народа, а не Американци, и разни други неизбарани странци.
Поводом Ескобарове изјаве да је БиХ под озбиљним страним притисцима и утицајима, Додик је рекао да су и Ескобар и та његова прича о штетном страном утицају толико јадни и трагични, јер сви у БиХ добро знају шта управо Американци годинама овде раде и проводе.
„Шта и како раде гледамо сад у Федерацији и јасно кажемо да то нећемо дозволити у Републици Српској. У Српској ће се одлуке доносити у институцијама у којима седе представници народа за које су гласали на изборима, а о нашој судбини неће одлучивати ни Американци, нити било ко“, истакао је Додик.

„Американци схватили — ситуација с Русијом се не одвија онако како су замислили“

Додик је навео да никога више не изненађује самовоља и безобразлук америчких представника на овим просторима, који својим недипломатским иступима брукају највише Америку.
„Американци су схватили да се ситуација с Русијом не одвија онако како су они замислили и очекивали и сада користе сваку прилику да покажу своју силу и утицај у сваком делу света. Политика санкција коју настоје да наметну Русији доживела је пропаст и сада је само остало да прете другим земљама тражећи да се и оне укопају и тако им се придруже у том њиховом политичком и економском лудилу“, рекао је Додик.
Он је поновио да је политика неутралности и наставак одржавања добрих односа са Русијом политика коју заступа Република Српска од почетка руско-украјинског сукоба и тако ће бити и убудуће, јер на тај начин, како је истакао, најбоље штитимо наше дугорочне интересе.
„Русија је наш вековни савезник, а Америка и Велика Британија су доказ вековних калкуланата који раде на штету Срба, а у свом интересу. Кратки периоди нормалних односа са САД не мењају претходну тврдњу, напротив, само је доказују“, навео је Додик.
Када је реч о Ескобаровој причи о корупцији у БиХ, Додик је рекао да то редовно понавља као папагај годинама, а када покуша да наведе аргументован пример износи само лажи.
„Те његове лажи су веће од Америке и можда је крајње време да се нешто јавно каже о Ескобару из деведесетих година и његовој омиљеној теми - корупцији и изнуди у којој је лично учествовао. Ако је ‘заборавио’, сетиће се“, навео је Додик, пренео је портал РТРС.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
РЕГИОН
Додик: Јасно је да Русија не може да изгуби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала