- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Гњечи простор и време: Шта се дешава са супермасивном црном рупом у центру наше галаксије

© AP Photo / Event Horizon Telescope Collaboration/Maunakea ObservatoriesЦрна рупа
Црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
Пратите нас
Супермасивна црна рупа у центру наше галаксије (Стрелац А*) окреће се толико брзо да мења простор-време око себе, показало је ново истраживање. Простор-време, у теорији релативности, је простор који се поред просторних координата описује и четвртом координатом – временом.
Оно спаја једнодимензионално време и тродимензионални простор и описује на који се начин ткиво свемира закривљује док је у интеракцији с масивним небеским телима. Овај термин је у супротности са класичним, њутновским погледом на свет, у коме су простор и време апсолутни и непроменљиви; потпуно независни један од другог.
Тим физичара посматрао је телескопом Chandra X-ray Observatory поменуту црну рупу која се налази 26.000 светлосних година од Земље и израчунао њену брзину ротације. Открили су да се Стрелац А* заиста врти и да том приликом долази до Ленс-Тирингове прецесије, општерелативистичког ефекта који настаје као последица „повлачења“ простор-времена око ротирајућег тела.

Црна рупа гњечи простор-време

„Стрелац А* својом ротацијом драматично мења облик простор-времена у својој близини. Људи су навикли да размишљају и живе у свету у којем су све просторне димензије једнаке – удаљеност до плафон и удаљеност до зида и удаљеност до пода, све удаљености су на неки начин линеарне“, рекла је физичар Рут Дали, са Универзитета Пен Стејт у САД.
„Али, ако имате црну рупу која се брзо ротира, простор-време око ње није симетрично. Таква црна рупа повлачи простор-време са собом и гњечи га чинећи да изгледа попут фудбалске лопте“, додала је она.
„Промена простор-времена не треба да нас брине, али боље разумевање овог феномена могло би да буде врло корисно астрономима. То је диван алат за разумевање улоге коју црне рупе имају у формирању и еволуцији галаксија“, објаснила је она; а преноси Си-Ен-Ен.

Шта показује брзина Стрелца А*

Ротација црне рупе има вредност од 0 до 1, при чему 0 значи да се црна рупа не врти, а 1 представља највећу вредност ротације. Далијева наводи да међу стручњацима до сада није било консензуса о вредности ротације Стрелца А*.
„Помоћу методе одлива, која користи и информације из одлива и из материјала у близини црне рупе , утврдили смо да Стрелац А* има вредност угаоног момента ротације између 0,84 и 0.96, док се М87*, црна рупа галаксије удаљене 55 милиона светлосних година од Земље, врти на вредности 1“, објаснила је Далијева.
„Мада се две црне рупе врте сличним брзинама, М87* је много масивнија од Стрелца А*. Односно Стрелац А* приликом ротације пролази мању удаљеност. Дакле, црна рупа у центру наше галаксије се врти много брже од М87* и то не зато што има већи угаони момент ротације, већ зато што приликом ротације пролази мању удаљеност, додаје Далијева.
Боље разумевање масе и ротације црне рупе омогућава и боље схватање њеног настанка и еволуције.
„Црне рупе формиране после спајања мањих црних рупа обично имају ниску вредност ротације, док оне које настају због акреције околног гаса имају високу вредност. Брзина којом се Стрелац А* окреће указује на то да је значајан део његове масе настао акрецијом“, објаснио је космолог Дејан Стојковић са Универзитета Буфало у САД.
Истраживање под именом „New black hole spin values for Sagittarius A* obtained with the outflow method“ објављено је у часопису „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала