- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Има ли кофеин сасвим другачије учинке на способност учења него што се досад мислило?

CC0 / Unsplash/Julia Florczak / Кафа
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
Пратите нас
Велика конзумација кофеина може да спречи пластичност мозга, доводећи у питање претпоставке о његовим позитивним учинцима на учење.
У недавној анализи две студија мањег опсега, научници из америчког Neuromodulation Research Facility, открили су потенцијалну препреку способности поправљања или поновног успостављања веза у мозгу, проузроковану високом конзумацијом кофеина.

Неочекивани резултати

Супротно увреженом мишљењу да кофеин побољшава мождану пластичност, студија је испитивала мождане сигнале повезане са учењем и формирањем памћења код 20 особа.
Научницису пронашли неочекиване резултате, доводећи у питање претпоставку да кофеин подстиче пластичност.
Тим је изразио потребу за опсежним студијама ради директне проценеутицаја кофеина на учење и пластичност због њихових прелиминарних налаза. Њихово истраживање објављено је у часопису „Frontiers in Psychiatry“.
Кофеин, познат по својим својствима јачања будности блокирањем хемијског аденозина који изазива спавање, утиче на дуготрајно потенцирање (ЛТП) у мозгу. ЛТП је процес кроз који нервне ћелије јачају везе кључне за мозак за добијање нових информација и прилагођавање током времена.
Током студије, 16 особа које су конзумирале једно до пет пића с кофеином дневно и четири апстинента подвргнути су понављаној транскранијалној магнетској стимулацији (рТМС) како би се симулирала спремност мозга за учење, преноси „Сајенс алерт“.
Анализа електричних импулса у нервном систему показала је знатно јаче деловање ЛТП-а код оних који нису конзумирали кофеинска пића.
Истраживачи претпостављају да би континуирана стимулација кофеином могла да спречи пластичност мозга, потенцијално објашњавајући опажене ниже нивое пластичности. Међутим, то засад ипак остаје спекулативна хипотеза.

Недостаци истраживања

Упркос интригантним налазима, студија има ограничења, са само 20 учесника и искривљеном дистрибуцијом кофеина/некофеина. Осим тога, ослањање на дозе кофеина које сами наводе отежава утврђивање стварног утицаја различитих доза кофеина на дугорочно потенцирање мозга.
Признајући наведена ограничења, научници сматрају студију пилот истраживањем, с циљем усмеравања будућих истраживања. Наглашавају потребу за прецизним и добро контролисаним студијама које регулишу време и дозу кофеина пре тестирања како би се омогућило тачније разумевање његовог утицаја на реакције пластичности.
Замршен однос између кофеина и здравља показао је противречне резултате у пређашњим истраживањима, од потенцијалне заштите од деменције до потенцијалног ризика од дијабетеса. Истраживачи се залажу за дубље разумевање начина на који кофеин утиче на механизме учења и памћења као и његове потенцијалне учинке на клиничке резултате рТМС-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала