Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Александар Вучић на предизборном скупу у Ужицу. - Sputnik Србија

ИЗБОРИ 2023 Вучић у Ужицу: Ни једна амбасада неће одређивати какве ће одлуке Србија да доноси

Пратите нас
Ванредни парламентарни и локални избори у Србији биће одржани 17. децембра. Локални избори ће се одржати у 65 градова и општина. У поноћ је истекао рок за предају изборних листа. Републичка изборна комисија је досад прогласила 15 изборних листа.
Према Закону о избору народних посланика, странке и коалиције изборне листе треба да поднесу Републичкој изборној комисији на прописаном обрасцу и то најкасније 20 дана пре дана гласања, у овом случају до 26. новембра.
За подношење изборних листа потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:11 29.11.2023
Вучић: Решили смо да нешто урадимо за наш народ и променимо лице Србије
Председник Србије и члан СНС Александар Вучић изјавио је у Ужицу, на предизборном скупу напредњака "Србија не сме да стане", да је садашња власт решила да нешто уради за наш народ и промени лице Србије.
Вучић је рекао да признање да је због тога што му је глава понекад препуна проблема око Косова и Метохије, светских питања и притисака којима је Србија изложена, заборавио да мисли на оно најважније - на опрему у болницама, листе чекања и како да се сачувају животи грађана. Зато је нагласио да ће се до краја свог председничког мандата посветити већој бризи о здрављу људи.
Такође, нагласио је да ће Ужице добити Клинички центар, који ће коштати најмање 100 милиона, да ће пројекат бити готов за неколико месеци, као и спортску халу, и додао да ће то бити једини град у Србији који ће у року од три месеца добити две магнетне резонанце.
"Говорили су за аутопут - па немој кроз ту општину, дај мало овамо, а нико никад ништа не уради. Али то да седе и да причају у кафани, да седе да причају уз јагњетину и да објасне по једно стотину пута куда треба да иде аутопут, то смо сваки дан радили. Сви политичари у овој земљи. А онда смо коначно решили да нешто урадимо за наш народ. Решили да променимо лице ове земље. Решили да покажемо да можемо нешто да направимо", рекао је Вучић.
Истакао је да се сада завршава најтежа деоница аутопута Милош Велики до Пожеге.
"Аутопут до Пожеге је најтежи део аутопута, због тунела Муњино Брдо и Лаз, који ће бити други и трећи по величини иза фрушкогорског тунела, дакле више од три километра дужине тешких тунела. Када то будемо завршили, а завршићемо за шест или седам месеци", навео је Вучић.
Казао је да ће бити настављена градња аутопута ка Ариљу, Ивањици, Дугој Пољани и Сјеници.
"И одатле идемо из Дуге Пољане ка Новој Вароши са брзом саобраћајницом да бисмо могли јужно-златиборски део Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши да спојимо са аутопутем", казао је он.
Најавио је и да ће се градити и брза саобраћајница према Ужицу до Беле земље ка Вишеграду.
"Тиме бисмо решили и Златибор и Мокру Гору, тај прелепи део Србије, али и Ужице, да као град можемо да доводимо много више инвеститора и отварамо фабрике", истакао је Вучић.
Додао је да је размишљао о тунелу кроз Кадињачу, о спајању са Бајином Баштом која је украс целе Србије, не само Златиборског округа.
"И уз обилазницу око Ужица идемо на тунел, на потпуно модеран пут од Бајне Баште, тиме ћемо и Тару да приближимо и Београду и Новом Саду и свима који хоће да уживају у једној од најлепших планина, читавог региона", рекао је Вучић.
"Ужице ће бити регионални здравствени центар"
На предизборном скупу "Ужице не сме да стане", Вучић је нагласио да ће Ужице бити регионални здравствени центар.
"Биће суштински клинички центар у Ужицу. И биће много скуп, ужасно скуп, то неће изаћи без 100 милиона евра. Пројекат још није завршен, али се надам да ће за неколико месеци бити коначно завршен. И одмах ћемо да кренемо у реконструкцију и изградњу, да огроман новац уложимо, да Ужице добије оно што му припада и да буде прави регионални здравствени центар", рекао је он.
Нагласио је да зна да нека обећања није испунио, али да неће да бежи и да зна шта је рекао, посебно Раши Радовановићу, легендарном кошаркашу, који је, како је додао, много труда уложио овде.
"Обећао сам му као и свим Ужичанима да ћемо радити нову халу. Нисмо урадили јер није било одобрених пара. Пре краја године биће одобрен новац за халу и Ужице ће добити нову и модерну халу", рекао је Вучић.
"Некада ми је глава препуна брига, од Косова до свих светских проблема, јер сви би некако да притисну Србију. Ако не могу да се иживљавају на неком другом, онда рачунају, па наћи ћемо Србију. Ако негде не можемо Русима нешто, можемо Србима, па ћемо на њима да покажемо силу. И сад гледај да штитиш, да чуваш државу, што људи мисле да је једноставно, а није. И у свим тим великим питањима, заборавио сам на оно што је много важније - како да се сачувају животи ", рекао је Вучић.
Рекао је да је пре доласка у Ужице погледао листе чекања за магнетну резонанцу и видео да је три године, за ортопедију две, а за операцију катаракте годину дана.
"За тачно 10 дана стиже нова магнетна резонанца у Ужице и за три месеца још једна. Ужице је једини град у Србији који ће у само три месеца добити две магнетне резонанце. Добиће нове дигиталне мамографе, ултразвучне апарате и најновије скенере", рекао је председник.
Александар Вучић на предизборном скупу у Ужицу. - Sputnik Србија
Вучић је додао да сви знају колико су важни аутопутеви јер доводе инвеститоре који запошљавају људе, али шта да се ради ако се не заштите животи људи.
"А како можемо да говоримо о модерној Србији ако због магнетне резонанце је некоме лакше да оде у Београд или чак Нови Сад или Крагујевац, било које друго место, а не да дође у Ужице и да добије сву дијагностику која је неопходна и да тиме спасавамо животе", рекао је Вучић.
Вучић је на скупу у Ужицу поручио и да је задовољан када грађани од њега стално захтевају нове пројекте, јер је то доказ да свој посао обављају добро.
"Зато што то показује, када нешто урадимо, када једну ствар урадимо, одмах себи постављамо нови циљ, нове задатке, гледамо шта је ново, шта је боље што можемо да урадимо", навео је Вучић.
Осврнуо се и на то што је Србија данас на аукцији откупила наредбу немачког канцелара Адолфа Хитлера за напад на Краљевину Југославију и Грчку.
"Хоћемо да штитимо историју и сачувамо све што припада Србији", рекао је Вучић.
Додао је да је она до сада била у "ко зна чијој приватној колекцији", а да ће сада бити враћена у српске музеје.
Ипак, Вучић је додао да ни овим потезом, као и када је откупљена слика Паје Јовановића, појединци нису задовољни.
"Али кад погледате, ни то није добро. Кад отворите стадионе и хале, такође није добро. Кад отворите храм Светог Саве и обновите десетине манастира и цркава, ни то није добро. Помогнете џамије, све друге, ни то није добро", рекао је Вучић.
„Неће мени одређивати ни једна амбасада какве ће одлуке Србија да доноси“
Када је реч о нападима на њега, Вучић је истакао да би грађани требало да се запитају зашто је свима толико стало да нападају једног човека.
"Ја ћу да вам кажем због чега. Зато што ја нећу да будем покорни слуга ни једној страној сили, већ хоћу да служим само српском народу, грађанима Србије и никоме више. Е то је суштина. Неће мени одређивати ни једна амбасада какве ће одлуке Србија да доноси. Неће мени да кажу 'морате сутра да доносите ову одлуку, прекосутра да уводите санкције тој и тој земљи'. Нећете ви о томе да одлучујете, о томе одлучује наш народ. И наш народ ће да се пита док сам председник Србије. Е то је суштина", рекао је Вучић.
Други разлог је то што, како је навео, Србија има новца, што доказују бројне државне помоћи које ће се поделити током наредних дана.
"Сутра ће пензионерима бити исплаћена државна помоћ од 20.000 динара, прекосутра ће помоћ добити и корисници социјалне помоћ, као и неговатељице.Такође је најављена и једнократна помоћ за средњошколце у износу од 10.000 динара. Због тог су они тужни што не могу да опљачкају као што су своје време опљачкали. Е, нећемо им дати да се врате на позиције из којих могу да пљачкају нашу земљу", поручио је Вучић.
Додао је и да опозиција спомиње техничку владу, а не пита народ шта о томе мисли.
19:05 29.11.2023
Председник Српске напредне странке(СНС) Милош Вучевић изјавио је вечерас да грађани Србије на изборима 17. децембра имају само две опције, или Александар Вучић или Драган Ђилас, а све остало, како је рекао, суштински не постоји.
"Имате два политичка избора. Имате два политичка пута. Имате две политике. На неки начин имате и две Србије. Имате ову праву, народну Србију, Србију која неће да стане. Србија која иде напред. Србија која се бори за све њене грађане. Имате Србију закатанчених фабрика, изгубљених радних места, без путева, аутопутева, без лекова, без помоћи породицама којима је помоћ потребна. Србија која се стиди сама себе. Србија која не сме да побеђује, него мора увек бити тамо где су поражени", поручио је Вучевић на предизборном скупу листе „Александар Вучић - Србија не сме да стане“ у Спортској хали у Ужицу.
Додао је да ће бити како народ одлучи.
Он је присутне подсетио кроз шта је све Србија у протеклих 11 година прошла највеће поплаве, највеће миграције, најтеже економске мере, две године короне, борбе за људске животе, после тога рат у Украјини и притисци на Србију, све до последњег сукоба између Израела и Палестине.
"При томе та жива рана наша, Косова и Метохија, је отворена и сипају со на њу сваки дан, годинама, годинама, деценијама, а ипак, захваљујући вама, захваљујући народу Србије, грађанима и увек оно што истакнем не из неког идолопоклонства, него из чињенице истине и у снажно лидерство председника државе, тада и премијера, данас председника државе Александра Вучића, Србија не да није стала, него се уздигла", рекао је Вучевић.
Он је позвао све присутне да 17. децембра узму оловке у руке и гласају, јер је, како је рекао, само један избор.
"Само једна опција за Србију која нема времена да чека, за Србију која неће да буде поражена него да је на страни победника где је увек била, на листићима, на листићу број 1 листа Александар Вучић. Србија не сме да стане, у победи за Србију, за сву нашу децу и за њихову децу", поручио је Вучевић.
Милош Вучевић на предизборном скупу у Ужицу. - Sputnik Србија
16:59 29.11.2023
Весић: На изборима одлучујемо да ли настављамо развој или ће развојни пројекти стати
Члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић разговарао је да члановима месног одбора СНС у Ади, којима је поручио да су избори 17. децембра важни јер глас за листу "Александар Вучић - Србија не сме да стане" значи наставак свих започетих пројеката.
"Пред нама су одлучујући избори који треба да покажу да ли као земља желимо да наставимо путем развоја, којим смо кренули, или ћемо се вратити у прошлост. И то није фраза, јер и ви овде у Ади видите шта значи када се општина развија и када је држава богата и може да обезбеди развој локалних средина", рекао је Весић, наводи се у сатраначком саопштењу.
Како је казао, следе нови развојни пројекти у целој Србији, јер свуда има проблема који не могу одмах да буду решени, али је циљ да се, уз наставак оваквог тренда, решава проблем по проблем, како би генерације после нас имале мање проблема и бољу основу да развијају земљу.
Весић је рекао да је 17. децембар најважнији датум у новијој историји Србије и да се опозиција у Србији не бори са нама политичким програмом, већ ће њихов једини програм да они дођу до фотеље и смене Александра Вучића.
"Они не кажу шта ће да раде ако би били власт, нити шта који је њихов став о рату у Украјини, око Косова и Метохије, немају став о санкцијама Русији, о ЕУ, осим става да треба да буду на власти. А, на власт не долазе како би спровели програм пошто га немају да седну у фотељу. Зато ће сви пројекти стати ако 17. децембра убедљиву већину не освоји изборна листа 'Александар Вучић - Србија не сме да стане'", рекао је Весић.
16:38 29.11.2023
Тадић: Нулта толеранција за организовани криминал и корупцију
Председник Социјалдемократске странке Србије (СДС) и један од носилаца изборне листе "Добро јутро, Србијо - Борис Тадић" изјавио је да је изузетно битно да се спречи корупција, а да према организованом криминалу треба имати нулту толеранцију.
"Мора се инвестирати у борбу против организованог криминала, али се истовремено мора напасти са нултом толеранцијом организовани криминал", навео је Тадић.
Он је поменуо и питање грађевинског земљишта, као и начине на које се могу корумпирати политичке странке.
15:40 29.11.2023
Јеремић: Законом забранити копање литијума у Србији
Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић позвао је да се законом забрани копање литијума у Србији.
Јеремић је рекао да се литијум нигде у свету не копа на подручјима где живе људи већ у пустињама, као што је то у Кини, Чилеу, Америци, Аустралији.
Додао је да они неће дозволити да се у Србији литијум копа тамо где се живи и да ће тражити да се то законом забрани, саопштила је Народна странка.
15:30 29.11.2023
Стано: Србима на КиМ да се омогући да гласају на предстојећим изборима
Европска унија се огласила поводом забране гласања Србима на Косову и Метохији на предстојећим парламентарним изборима који ће се одржати 17.децембра.
Како се наводи, Европска унија сматра да оваква одлука привремених приштинских власти није у складу са духом дијалога, принципом заштите права невећинских заједница и изградњом поверења између Београда и Приштине.
Портпарол Европске комисије за спољну политику и безбедност Петер Стано за приштински сајт “Коха” навподи да ЕУ препоручује обнову праксе да се Србима на КиМ омогући да гласају на Косову и Метохијитоком парламентарних избора 17. децембра.
„Са жаљењем констатујемо да косовске власти поново нису дозволиле устаљену праксу да се косовским Србима омогући да гласају на Косову на изборима за српски парламент уз фацилитацију Оебса. Због тога ће српски бирачи морати да путују у градове на југу Србије да би гласали на предстојећим парламентарним изборима 17. децембра. Ова одлука није у складу са духом дијалога, принципом заштите права невец́инских заједница и изградњом поверења између Косова и Србије. ЕУ препоручује обнављање устаљене праксе омогућавања косовским Србима да гласају на Косову током српских парламентарних избора 17. децембра, уз фасилитацију Оебса“, наводи се у писаном одговору ЕУ.
13:49 29.11.2023
Алексић: Треба да узмемо судбину у своје руке
Један од носилаца листе "Србија против насиља" Мирослав Алексић поручио је данас грађанима Шапца да 17. децембра подрже ту листу за бољи живот свих грађана Србије, саопштио је Народни покрет Србије.
"Ми треба да узмемо судбину у своје руке, 17. децембра имамо прилику да се изборимо за нормалну Србију, Србију без насиља, Србију која ће бринути о својим грађанима. Ја верујем да ту прилику нећемо пропустити и не смемо да је пропустимо", рекао је Алексић.
13:21 29.11.2023
Дачић: СПС веран идеји социјалне правде да свако дете има исте шансе за успех
Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је СПС остао веран непролазној идеји социјалне правде, која подразумева да свако дете има исте шансе да успе у животу.
Дачић је, на предизборном скупу у Младеновцу, казао и да је, поред ове, за СПС кључна идеја и патриотизам.
"Србија је за нас централно питање. Национални и државни интереси, као и чврста национална политика, и у наредном периоду биће окосница Социјалистичке партије Србије", поручио је Дачић.
13:19 29.11.2023
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
СРБИЈА
Вучић: Интереси спољних сила и домаћих тајкуна немају везе са здравим разумом
12:18 29.11.2023
Вучевић: Пред нама судбоносни избори
Први на листи "Александар Вучић – Србија не сме да стане" Милош Вучевић посетио је активисте и чланове Месног одбора Горњи Вождовац и у разговору подсетио на важност предстојећих избора и захвалио присутнима на марљивом и преданом раду, као и на залагањима да Србија иде напред.
Вучевић је још једном нагласио да су судбоносни избори пред нама и да је зато важно да су сваки дан са грађанима, да објасне да се на изборима одлучује о судбини Србије и нашег народа, ма где живео.
"На изборима ћемо гласати о томе да ли ће Србија да се врати у период пре 2012. године и да буквално све што смо заједнички стварали поништимо и уништимо, или ћемо наставити путем сигурне будућности, наставити да развијамо Србију“, појаснио је Вучевић, а саопштила Српска напредна странка.
Према Вучевићевим речима, Србија има право на будућност и баш због тога у победе, у победе за Србију, у победе за наш народ, у победе за нашу будућност.
"Судбоносни избори, али избор је суштински једноставан и јединствен, за листу “Александар Вучић - Србија не сме да стане”, јер Србија не сме да стане“, закључио је Милош Вучевић.
11:48 29.11.2023
Шешељ: Српски радикали ће сачувати национални идентитет
Кандидат за народног посланик на листи „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ Александар Шешељ изјавио је данас да ће та странка сачувати српски национални идентитет и да је највећа борба 21. века за очување националног идентитета.
„Урадићемо све да у овом времену глобализма, америчке хегемоније на свом заласку и новог светског поретка заштитимо све оно што нас дефинише као народ и као нацију – и наше писмо, нашу ћирилицу, и нашу историју, и нашу традицију, и нашу цркву, и наш пут у будућност”, рекао је Шешељ.
Додао је да радикали неће дати да било ко то прекраја, укида или води борбу против српског националног идентитета.
11:30 29.11.2023
Републичка изборна комисија прогласила је до сада 18 листа:
1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ
2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ
3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА
4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ - СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ
5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ
6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!
7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ - МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)
8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ
9. СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN
10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ
11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ
12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) - БОРИС ТАДИЋ (СДС) - АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)
13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI
14. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ
15. СРБИЈА НА ЗАПАДУ - ДА СЕ СТРУКА ПИТА
16. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ
17. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ
18. АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE-LUGINA E BASHKUAR
11:25 29.11.2023
НАДА за развој пољопривреде и наменске индустрије
Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС је за развој пре свега пољопривреде и наменске индустрије.
"Пољопривреда, уз веће субвенције, уз ослобађање акцизе, едукацију и низ других мера нам је стратешки важан сектор. На то се надовезује прехрамбена индустрија. Изузетно нам је важна и наменска индустрија, животно важна, јер је извозно орјентисана одакле имамо прилив, али је замајац технолошког и научног развоја. Наравно подиже и борбену способност земље, што је јако важна ствар за наше геополитичке околности“, изјавио је председник Нове ДСС и један од лидера коалиције НАДА, др Милош Јовановић.
11:04 29.11.2023
Вацић: Забранићу кретање илегалних миграната кроз Београд
Кандидат за градоначелника Београда и носилац листе "Кад се војска на Косово врати" Миша Вацић изјавио је да ће, када постане градоначелник, спречити кретање илегалних миграната по престоници, саопштила је данас Српска десница.
„Забранићу кретање илегалних миграната кроз Београд и инсистираћу да се затворе сви кампови за илегалне мигранте на територији престонице. Безбедност Београђана мора бити на првом месту“, рекао је председник Српске деснице.
Како је рекао, велики број илегалних миграната, осим претње по безбедност Београђана, негативно утиче на туризам који је један од значајних економских прихода Београда.
22:08 28.11.2023
РИК: Листа „Доста, европски пут“ одбијена, Албанска листа последња проглашена
Републичка изборна комисија одбила је вечерас због недостатака који нису отклоњени да прогласи листу „Доста, европски пут“ коју је поднела истоимена коалиција, а као последњу за учешће на изборима, прогласила је листу „Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина“.
Листа „Доста, европски пут“ није проглашена, како се могло чути на седници јер у законом предвиђеном року није отклонила недостатак и РИК-у није доставила недостајући број правно ваљаних изјава бирача који подржавају листу.
Подносилац листе, према речима представнице РИК Јасмине Милошевић, није поступио по свему наложеном и није отклонио недостатак који је сметња за проглашење листе.
Након изјаве члана комисије Јелене Миленковић да је листа „Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина“ исправила недостатак, те имала довољан број правно ваљаних изјава бирача за учешће на изборима и проглашење, РИК је утврдила да та листа, која је последња проглашена за учешће на парламентарним изборима заказаним за 17. децембар, има положај националне мањине.
Именовани су члан и заменик комисије које је предложила коалиција „Албанска демократска алтерантива - уједињена долина“.
Према подацима на сајту РИК, до сада је проглашено 18 листа.
20:31 28.11.2023
Градска изборна комисија прихватила именовање заменика члана ГИК испред листе „Ћале, ово је за тебе“
Градска изборна комисија (ГИК) је на вечерашњој седници усвојила Решење о именовању заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред проглашене изборне листе број 12. Група Грађана „Ћале, ово је за тебе“, за изборе за одборнике Скупштине Града Београда, расписане за 17. децембар.
ГИК је саопштила да је у наставку 17. седнице одбила, као неоснована, три приговора бирача, пренео је Танјуг.
20:00 28.11.2023
Владимир Орлић обишао радове у центру општине Љиг
Владимир Орлић, кандидат са листе „Александар Вучић – Србија не сме да стане“, боравио је данас у Љигу, где је обишао радове у центру општине и састао се с председником Привременог органа Миломиром Старчевићем, који га је упознао са напорима који су уложени у напредак те општине.
Орлић је честитао општини и њеном руководству на успешно реализованим пројектима, поручујући да Љиг може да рачуна на подршку када је реч о пројектима који су у току. Старчевић је захвалио Орлићу и поручио да Љиг, недвосмислено, ту подршку већ осећа.
„Улагање и брига за развој и напредак сваког места у Србији наставиће се и убудуће - то је наша обавеза, задатак који смо себи поставили и наше чврсто опредељење. Тај и такав однос представља приоритет државне политике коју предводи председник Александар Вучић, а која је показала да Србија уме да се бори и да напредује“, поручио је Орлић, пренео је Танјуг.
19:53 28.11.2023
Председник РИК-а: Нема основа за тврдње о наводним изборним крађама
Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић рекао је вечерас да је рок за предају изборних листа истекао 26. новембра у поноћ и да је до сада листе предало укупно 20 подносилаца, од чега је проглашено 17 изборних листа.
Према његовим речима једна листа је одбијена, док су две изборне листе у поступку и треба да доставе одговарајућу документацију и, како каже, биће предмет разматрања на некој од наредних седница РИК-а.
„Што се тиче избора у иностранству, рок за подношење пријава бирача да ће гласати у иностранству је истекао 25. новембра у поноћ. Републичка изборна комисија је на основу предлога Министарства спољних послова донела решење да ће се гласати у иностранству на укупно 81 бирачком месту у иностранству и укупно 35 страних држава“, рекао је Димтријевићза Танјуг.
Гласање у иностранству ће се спровести у свим државама такође у недељу 17. децембра у периоду од 7 до 20 часова, осим у четири државе, Португалији, Уједињеном Краљевству, Канади, односно САД, где ће се спровести 16. децембра такође у периоду од 7 до 20 часова.
Он је истакао да привремене приштинске институције на челу са Аљбином Куртијем нису и овог пута дозволиле да грађани гласају на територији КиМ и да је РИК у складу са дописом Канцеларије за КиМ донео одлуку да ће се гласање вршити у Врању, Куршумлији, Тутину и Рашкој на укупно 51 бирачком месту.
Оно што предстоји до избора 17. децембра, каже Димитријевић, јесте утврђивање сталног, односно проширеног састава бирачких одбора, предлози се подносе до 1. децембра, а доношење решења је 6. децембра.
„Поред тога, Републичка изборна комисија је обавезна и да донесе такозвано решење утврђивања збирне и изборне листе, када ћемо коначно знати број изборних листа на овом гласачком листићу до 1. Децембра“, навео је Димитријевић.
На питање да ли има простора за спекулације које се могу чути да у бирачком списку има „фантомских бирача“, Димитријевић подсећа да спекулација увек има, али да у име Министарства државне управе и локалне самоуправе, које је надлежно за бирачки списак, може да тврди да је он далеко уређенији и прецизнији него што је икада био, посебно сада када су развијене информационе технологије.
На питање да ли постоји могућност за било какве злоупотребе изборног процеса током самог процеса или на дан избора, имајући у виду да опозиција унапред говори о могућим „изборним крађама“, Димитријевић тврди да за то нема никакве основе.
17:04 28.11.2023
Јеремић: Избори последња прилика да се заустави стварање Велике Албаније
Носилац листе "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи" Вук Јеремић изјавио је да су предстојећи избори последња прилика да се избегне "погубна спирала дешавања на Балкану“ и стварање Велике Албаније, које би се неминовно догодило ако би Србија спровела „француско-немачки“ план за независност Косова и Метохије.
Јеремић је рекао да је глас за Народну странку сигуран избор за јасно и недвосмислено одбацивање "француско-немачког" плана, јер има озбиљне људе који знају како да то спроведу у дело без тежих последица по економске односе са Европом.
Председник Народне странке је истакао да је потпуно супротна истини изјава председника албанске владе Едија Раме да ће "трајни мир на Западном Балкану бити успостављен тек када Србија призна независност ‘Косова’".
"Није ово први пут албанском премијеру да изговара сличну ствар, без последица по функционисање ‘Отвореног Балкана’, простирање црвеног тепиха када посећује Београд или добијање гласа Србије у Генералној скупштини УН за чланство Албаније у Савету безбедности", рекао је Јеремић, пренео је РТС.
Јеремић је додао да и када се вређање достојанства остави за тренутак по страни, стоје јасни разлози због којих је Рамина изјава потпуно супротна истини.
"Када би Србија заиста (дефакто или дејуре) признала независност ‘Косова’, као што то ‘француско-немачки’ план експлицитно предвиђа, ‘Косову’ би се отворио пут за чланство у Уједињеним нацијама", рекао је Јеремић.
Јеремић је навео да би чланство "Косова" у УН незаустављиво водило стварању јединствене албанске државе на Балкану, неважно да ли за пет, десет или више година.
16:59 28.11.2023
Весић разговарао са активистима СНС у Суботици
Члан Председништва СНС Горан Весић разговарао је данас у Суботици са активистима странке, којима је поручио да су избори 17. децембра историјски, што није пука фраза, већ реалност, јер је само глас за листу "Александар Вучић - Србија не сме да стане" гаранција за наставак развоја земље.
Весић је, како је саопштено, разговарао са активистима СНС из месне заједнице Дудова шума, највеће у Суботици, која, како је приметио, има више становника него неке општине у Србији.
"То су људи који раде и воде велику битку за листу чији је носилац листе Александар Вучић, који су уши и очи и наше странке и председника Вучића. Слушају грађане, преносе проблеме и труде се да укажу на њих онима који могу да их реше. Преносе грађанкама и грађанима нашу политику као и поруку због чега је важно да Србија настави да се развија и зашто је важно да 17. децембра победи листа 'Србија не сме да стане'. А, важно је, јер је то начин да наставимо пројекте", навео је он.
Весић је поручио да је једини начин да Србија настави да се развија и буде најбоље место за живот свих грађана - глас за листу "Александар Вучић - Србија не сме да стане", пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала