Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
РИК - Sputnik Србија

ИЗБОРИ 2023 Коначан број бирача 6.500.666, број бирачких места 8.273

Пратите нас
У Србији ће 17. децембра бити одржани ванредни парламентарни и локални избори, као и покрајински избори у АП Војводини. Локални избори ће се одржати у 65 градова и општина. Изборна тишина на снази је од четвртка у поноћ до затварања бирачких места у недељу у 20 часова.
Републичка изборна комисија утврдила је збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима на којој је 18 листа са 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.
Збирна листа ће бити истакнута на сваком бирачком месту у Србији, а на гласачким листићима који ће се наћи пред бирачима изборне листе биће распоређене по редоследу њиховог проглашења.
Градска изборна комисија усвојила је збирну листу за одборнике Скупштине града Београда. На збирној листи је 14 изборних листа коалиција, странака и група грађана.
И Покрајинска изборна комисија је донела Одлуку о утврђивању Збирне изборне листе за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине. На Збирној листи се налази 13 изборних листа
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:12 16.12.2023
Председник РИК-а: Циљ инсинуација је да се у јавност унесе немир и несигурност
Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић саопштио је вечерас да је, поводом наставка таласа инсинуација и злонамерних тврдњи да се на сутрашњем гласању на изборима за народне посланике припрема изборна крађа, чији је, како је навео, очигледан циљ да се у јавност унесе немир и осећај несигурности у регуларност избора, дужан да све подсети да сутрашње гласање спроводе органи за спровођење избора које, у складу са законом, чине представници и власти и опозиције.
„Ако знамо да на изборима учествује 18 изборних листа, од којих велика већина припада опозицији, јавност треба да зна да ће сутрашње гласање на бирачким местима спровести бирачки одбори у којима ће од укупно 148.987 представника подносилаца изборних листа, убедљиву већину имати управо представници опозиције, што би чак и онима најнеповерљивијима требало да представља довољну гаранцију да злоупотреба не сме и не може бити“, поручио је Димитријевић у саопштењу, пренео је Танјуг.
Он је напоменуо да је у РИК, од укупно 35 чланова, опозиција заступљена са 20 својих представника, што треба имати у виду када се, како је навео, од једног дела те опозиције упире прстом управо ка Републичкој изборној комисији, захтевима да се држи закона и својих законских обавеза.
„Међутим, да би се сутрашње гласање заиста спровело у свему у складу са законом, демократском традицијом и у толерантној атмосфери, и овом приликом, још једном, апелујем на све учеснике на изборима да озбиљно схвате своју улогу и потребу да својим свеукупним деловањем дају пуни допринос легитимитету сутрашњег гласања и целог изборног процеса“, нагласио је Димитријевић.
Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић - Sputnik Србија
18:55 16.12.2023
Градска изборна комисија: Сутра три конференције за новинаре о излазности бирача у Београду
Градска изборна комисија (ГИК) саопштила је да ће обавештавати јавност о току спровођења сутрашњих избора за одборнике Скупштине града Београда и излазности бирача.
Како се наводи, ГИК ће у својим просторијама одржати конференције за новинаре сутра у 9, 12 и 15 сати, пренео је Танјуг.
15:39 16.12.2023
Службени гласник: 6.500.666 бирача и 8.273 бирачких места
У "Службеном гласнику" објављен је коначан број од 6.500.666 бирача са правом гласа у Србији, који на сутрашњим изборима могу да гласају на 8.273 бирачких места.
12:19 16.12.2023
Изборе у Србији сутра ће пратити 5.587 домаћих и страних посматрача
Изборе у Србији сутра ће пратити 5.587 домаћих и страних посматрача, а у питању је девет домаћих удружења и 25 међународних организација и страних држава. Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић рекао је да ће ове изборе пратити рекордан број домаћих и страних посматрача.
Како је навео, највише посматрача, њих 2.508, је из Црте, затим следе "Грађани на стражи", који имају 233 посматрача, ЦеСИД са 974, "Рес Публика" са 210, затим "Академска иницијатива форум" са 12 посматрача, "Унија младих града Панчева" са 137, "Правац Европа" са 813 и "Крени промени" са 223 посматрача. Изборе ће пратити и посматрачка мисија Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) у којој је, како је раније најављено, 250 посматрача који су задужени да нагледају активности на дан избора, док 30 дугорочних посматрача прати цео изборни процес у земљи.
Поред тога, изборе у Србији пратиће и Међународна фондација за изборне системе, затим Парламентарна скупштина ОЕБС-а, са око 75 посматрача, Парламентарна скупштина Савета Европе, Делегација Европске уније у Србији, Европски парламент, затим амбасаде Норвешке, Швајцарске, Холандије. Сви посматрачи ће имати прилику да у записник о посматрању избора по бирачким местима дају своје коментаре о свим уоченим неправилностима.
Посматрачи независно прате ток избора и не могу да учествују на њима, а да би се акредитовали за посматрање избора, домаћи и страни посматрачи морали су да се пријаве код Републичке изборне комисије.
10:17 16.12.2023
ГИК: Изборни материјал потпуно безбедан, паушалне изјаве шире панику
Изборни материјал у потпуности је безбедан, поново је данас саопштила Градска изборна комисија (ГИК) у Београду и истакла да паушалне и нетачне изјаве појединих њених чланова шире непотребну панику и могу да наруше поверење грађана у изборни процес.
"Градска изборна комисија је приморана да, због истините, правовремене и објективне информисаности грађана, реагује на изјаву једног члана ГИК-а у вези са чувањем изборног материјала након спроведених избора", наводи се у саопштењу.
ГИК је, како се наглашава, у обавези да обавести јавност да је изборни материјал потпуно безбедан, те да се све време чува у потпуности у складу са свим процедурама.
"Изборни материјал чува се и обезбеђује у складу са законом и досадашњом праксом, уз примену свих физичко-техничких мера. Просторије за одлагање изборног материјала су под видео надзором, закључане, запечаћене и чуване од стране професионалног обезбеђења, припадника комуналне милиције и Министарства унутрашњих послова", прецизира се у саопштењу.
ГИК напомиње да овим путем жели да још једном увери све грађане да нема места никаквим сумњама у вези са чувањем изборног материјала, те да су овакве изјаве опасне и могу унети непотребну и нерационалну панику међу бираче.
Како се додаје, битно је напоменути да Мисија Канцеларије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за демократске институције и људска права – ОДИХР, никада није имала ниједну примедбу на чување изборног материјала након спроведених избора.
"Управо из тих разлога, ГИК се још једном оглашава, како не би дозволила да овакве изјаве, које су у потпуности нетачне, уруше поверење грађана у изборни процес. Оне такође могу нанети штету и нарушити углед Градске изборне комисије, управе Града Београда, свих запослених у стручној служби, као и свим актерима укљученим у рад Градске изборне комисије, те тако и самом члану који овакве паушалне изјаве износи у јавност", истиче се у саопштењу.
"Понављамо још једном да бирачи немају никаквог разлога за бригу, те да ће сваки њихов глас бити сачуван и евидентиран на исправан начин", поручују из ГИК-а.
22:39 15.12.2023
Изборе ће пратити рекордан број посматрача.
Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да ће ове изборе пратити рекордан број домаћих и страних посматрача.
"Изборни циклус избора за народне посланике пратиће 5.587 посматрача. У питању су девет домаћих удружења, односно 25 међународних организација и страних држава", рекао је он.
Додао је да највише посматрача Црте, њих 2.508.
"Затим су ту 'Грађани на стражи', који имају 233 посматрача, ЦеСИД са 974 , 'Рес Публика' са 210, затим 'Академска иницијатива форум' са 12 посматрача, 'Унија младих града Панчева' са 137, 'Правац Европа' са 813 и 'Крени промени' са 223 посматрача", прецизирао је Димитријевић.
Када је реч о страним посматрачима највише их, како је рекао Димитријевић, има Канцеларија за демократске институције и људска права - 255.
"Ту су и Међународна фондација за изборне системе, затим Парламентарна скупштина ОЕБС-а, Парламентарна скупштина Савета Европе, Делегација Европске уније у Србији, Европски парламент, затим амбасаде Норвешке, Швајцарске, Холандије и многи други", навео је председник РИК-а.
Истакао је да ће сви посматрачи имати прилику да у записник о посматрању избора по бирачким местима дају своје коментаре о свим уоченим неправилностима.
Додао је и да је припремљен приручник за рад локалних изборних комисија на дан избора.
21:52 15.12.2023
РИК: Коначан број бирача на изборима је 6.500.666
Републичка изборна комисија (РИК донела је одлуку о утврђивању коначног броја бирача у Републици Србији за изборе за народне посланике расписане за 17. децембар и тај број износи 6.500.666.
Како је саопштено из РИК-а, овај коначан број бирача односи се на све јединице локалне самоуправе на свим бирачким местима на дан 15. децембра 2023. године.
Осим о броју бирача, РИК је на седници расправљао о разрешењима и именовањима представника функција у локалним изборним комисијама, као и о именовањима у локалним изборним комисијама.
20:28 15.12.2023
ГИК: Изборни материјал потпуно безбедан и чува се у складу са законом
Градска изборна комисија (ГИК) саопштила је да је поводом изјаве једног члана Градске изборне комисије, а у вези са чувањем изборног материјала након спроведених избора, у обавези да обавести јавност да су такве изјаве ''потпуно нетачне и паушалне'', као и ''да је изборни материјал потпуно безбедан и да се исти чува у складу са законом''.
''Наиме, ове изјаве у вези са безбедношћу изборног материјала након одржаних избора потпуно су нетачне и паушалне. Изборни материјал чува се и обезбеђује у складу са законом и досадашњом праксом, уз примену свих физичко-техничких мера. Просторије за одлагање изборног материјала су под видео надзором, закључане, запечаћене и чуване од стране професионалног обезбеђења, припадника комуналне милиције и МУП-а'', саопштено је из ГИК-а.
Додаје се и да наведене изјаве имају за циљ личну промоцију и наношење штете угледу Градској изборној комисији, управи Града Београда и запосленима у стручној служби, који се заједно старају о законитости организовања и спровођења избора.
17:07 15.12.2023
РИК објавио време конференција о изборима у недељу
Републичка изборна комисија (РИК) најавила је да ће у недељу 17. децембра редовно обавештавати јавност о току спровођења избора за народне посланике и излазности бирача на изборе.
РИК наводи да ће прва конференција за јавност бити одржана у осам часова ујутру, друга у 11.05 часова, трећа од 15.05, четврта у 17.05, док ће се пета конференција за медије одржати од 19.05 часова.
Подаци о излазности ће се објављивати од 11.05 часова, навео је РИК у саопштењу.
По потреби РИК ће организовати и ванредне конференције за новинаре, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.
15:34 15.12.2023
ГИК: У Београду 1.613.369 бирача
Градска изборна комисија (ГИК), на данашњој седници, утврдила је да је коначан број бирача у граду Београду 1.613.369 за изборе за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 17. децембар 2023. године.
Како је саопштила ГИК, на данашњој, 22.седници, усвојена је Одлуку о утврђивању и објављивању коначног броја бирача у граду Београду.
Претходно је усвојен Записник са 21. седнице ГИК.
13:18 15.12.2023
Држављани Србије гласаће у 35 земаља, у четири већ сутра
Држављани Србије који живе у иностранству на изборима заказаним за 17. децембар имаће прилику да гласају у 35 земаља на 81 бирачком месту, а због временске разлике у САД, Канади, Португалији и Уједињеном Краљевству гласаће већ сутра.
Републичка изборна комисија је донела одлуку да се због разлике у временским зонама у четири државе гласање обави дан раније него у Србији, од 7.00 до 20.00 часова, док ће на свим осталим бирачким местима бити организовано 17. децембра у истом периоду.
Према подацима РИК-а, за гласање се пријавило 32.216 грађана Србије који живе ван матице. За народне посланике у Скупштини Србије моћи ће да гласају на рекордном 81 бирачком месту у иностранству, од 2004. године од када је припадницима дијаспоре омогућено да гласају у иностранству. Гласање ће бити обављано у највећем броју у дипломатско конзуларним представништвима.
На северноамеричком континенту гласаће се на шест места, на једном у Африци и једном на Новом Зеланду.
У САД ће бити отворена три места - у амбасади у Вашингтону, и конзулатима у Чикагу и Њујорку, као и у Канади и то у Ванкуверу, Отави и Торонту. На Новом Зеланду гласаће се на Вајтклиф колеџу у Окленду, у Центалноафричкој Републици у граду Бангуи у бази „Морава“.
Највише бирачких места, 19 биће отворено у БиХ, затим у Немачкој шест и по пет у Аустрији и Италији.
Више од трећине бирачких места биће отворено у земљама бивше СФРЈ.
У БИХ ће се гласати у Сарајеву, у Бањалуци и Бијељини на два места, у Мостару, Требињу, Бијељини, Вишеграду, Братунцу, Добоју, Зворнику, Брањеву, насељу Лопаре, Руду, Приједору, Мркоњић Граду, Палана и Новом Горажду. У Црној Гори гласаће се у Подгорици, Беранама, Херцег Новом и Сутомору.
У Северној Македонији гласаће се у амбасади у Скопљу и Клубу резервних војних официра у Куманову. У Хрватској у Загребу и Вуковару, а у Словенији у Љубљани.
Српска дијаспора ће моћи да изађе на изборе и у Швајцарској и то у Берну, Цириху, Женеви и Лугану. По два бирачка места биће отворена и у Русији - у Москви и Сочију, Француској у Стразбуру и Паризу и Шведској - у Стокхолму и Малмеу.
У Италији ће се гласати у Милану, Трсту, Вићенци и Валдању.
У Немачкој ће за гласаче бити отворена места у амбасади у Берлину и конзулатима у Дизелдорфу, Минхену, Франкфурту, Хамбургу и Штутгарту. У Аустрији ће држављани Србије моћи да гласају на три изборна места у амбасади у Бечу и на по једном у конзулатима у Линцу и Салзбургу.
У Белгији ће бити отворено једно бирачко место, као и у Бугарској, Данској, на Кипру, Малти, Либану, Луксембургу, у Мађарској, Португалу, Норвешкој, Румунији, Словачкој, Турској, у УАЕ (Абу Даби), УК, Финској, Холандији и Шпанији.
Резултати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју се јавно саопштавати пре завршетка гласања у Србији.
12:37 15.12.2023
РИК: Све је спремно за гласање, у иностранству 81 бирачко место
Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић рекао је за РТС да је законом забрањено да се до завршетка гласања на јавним скуповима и у електронским и штампаним медијима објављују процене резултата избора, јавно представљају кандидати за народне посланике и њихови програми.
Напоменуо је да се то не односи на друштвене мреже, док се на порталима који су регистровани као медији, мора поштовати предизборна тишина.
Димитријевић је навео да је све спремно за изборни дан.
"Чланови бирачких одбора имају рок до данас, дакле до 15. децембра, да преузму целокупан изборни материјал. Након тога у недељу ће бити обавеза још у шест часова ујутру, најкасније, да се сви сакупљају на бирачко место, уреде бирачко место и да затим почну са гласањем", рекао је Димитријевић.
Истакао је да ће у недељу укупно бити отворена 8.273 бирачка места.
"Од тог броја 29 бирачких места биће отворено у заводима за извршење кривичних санкција, а 81 бирачко место у иностранству у 35 држава. Иначе, рекордан број гласања ће се обавити на бирачким местима у иностранству", навео је Димитријевић.
Нагласио је да ће се, због временске разлике, у Уједињеном Краљевству, Португалији, САД и Канади гласање обавити сутра од 7 до 20 часова по локалном времену, а на свим осталим бирачким местима у иностранству у недељу од 7 до 20 часова по локалном времену.
Димитријевић је истакао да се у јавности често мешају контролори, односно посматрачи, са члановима бирачког одбора. Навео је да ће бити 5.587 домаћих и страних посматрача, што је, како је истакао, рекордан број.
Навео је да су у Републичкој изборној комисији представници свих парламентарних странака, као и представници свих проглашених изборних листа.
Владимир Димитријевић је рекао да је рок за проглашење коначних резултата парламентарних избора 96 сати од последњег добијеног збирног резултата.
Рок за формирање Народне скупштине 30 дана од објављивања коначних резултата, док је рок за формирање нове владе 90 дана од формирања Народне скупштине.
12:35 15.12.2023
Цесид и Ипсос ће објављивати процене излазности током изборног дана
Центар за слободне изборе и демократију (Цесид) и Ипсос Србија ће у недељу, 17. децембра, објављивати процене излазности током изборног дана.
Процене излазности бирача биће објављиване са пресецима у 9.00, 11.00, 14.00, 17.00 и 19.00 сати, а податке ће прикупљати са 865 бирачких места, објавио је Цесид на свом сајту.
Цесид и Ипсос ће објављивати и резултате парламентарних и београдских избора. Први резултати за парламентарне изборе очекују се око 21.30 сати, после чега ће се уживо ажурирати до момента до када Ипсос Србија и Цесид не објаве прелиминарну процену изборних резултата и припадајућих мандата.
Након тога ће се објављивати процене са београдских избора, објавио је Цесид на свом сајту.
07:09 15.12.2023
У поноћ почела изборна тишина, трајаће до недеље у 20 сати
У Србији је у поноћ почела изборна тишина уочи републичких, покрајинских, београдских и локалних избора, и трајаће до затварања бирачких места у недељу, 17. децембра, у 20 часова.
Изборна тишина је период током кога је у медијима и на јавним скуповима забрањено да се објављују процене резултата избора, јавно представљају кандидати на изборима и њихови изборни програми и позивају бирачи да гласају, односно да не гласају за одређене изборне листе или кандидате.
На бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.
Законом о избору народних посланика за кршење правила изборне тишине предвиђене су новчане казне, како за правна, тако и за физичка лица.
То се односи на телевизију, радио, штампане медије, али и на интернет портале коју су регистровани као медији, док кампања на друштвеним мрежама није регулисана законом.
Законом о избору народних посланика у члану 170 се предвиђа да ће се новчаном казном од 100.000 до 600.000 динара казнити за прекршај правно лице које током 48 часова пре дана гласања и на дан гласања до затварања бирачких места у медијима и на јавним скуповима објави процену резултата избора, јавно представља кандидате на изборима и њихове изборне програме и позива бираче да гласају, односно не гласају за одређене изборне листе.
23:03 14.12.2023
Ипсос анкета: Листа "Србија не сме да стане" има подршку 44,6 одсто, "Србија против насиља" 23,6 одсто
На предстојећим парламентарним изборима у Србији листа Александар Вучић – Србија не сме да стане ће освојити највећи број мандата, будући да три дана пред изборе имају подршку 44,6 одсто бирача, објавио је Ипсос.
Следећа по снази је листа Србија против насиља – Мирослав Мики Алексић – Мариника Тепић са 23,6 одсто, а трећепласирана листа Ивица Дачић – Премијер Србије са 8,7 одсто.
На основу анкете цензус прелазе листа Др Милош Јовановић – Нада за Србију, затим листа Ми, глас из Народа – проф. др Бранимир Несторовић, као и листа Милица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - Национално окупљање - Државотворна снага. Треба напоменути да постоји вероватноћа да листа Милица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - Национално окупљање - Државотворна снага остане испод цензуса, будући да се доња граница интервала поверења налази испод граничне вредности од три одсто.
За мањинске странке мандати се рачунају по посебној формули.
23:01 14.12.2023
Вучић: Држава између стране и домаће, бира домаће компаније
Председник Србије Александар Вучић изјавио да држава сваки пут када је држава у прилици и има дилему да ли да подстицаје страној или домаћој компанији, увек изабере домаћу компанију.
"Проблем је што нема домаће компаније у Владичином Хану која ће да запосли 1.500 људи као Теклас. Немамо компаније које могу да запосле толико људи као Леони или Аристон", рекао је Вучић за тв Пинк.
Нагласио је да ће сваки пут када испуне основне услове домаће компаније добити све субвенције и подстицаје, али да још увек не стижу тај ниво.
"Имамо проблем и са радном снагом, и странци ће да одлазе, јер људи живе боље. Имате лажна боловања 12,13 одсто, у Румунији су боловања три, четири одсто. Имамо много проблема о којима нећемо да говоримо. Морамо да мењамо и свест. Погледајте само тамо где има пољопривредних радова лети, нема никога у фабрици", рекао је председник.
На питање која му је најача импресија у кампањи рекао је да му је данас било важно што је могао да чује најбоље изговорен програм за Београд, а да га је изговорио кандидат за градоначелника Александар Шапић.
"Мени је било важно да је данас Александар имао најбоље изговорен програм за Београд - потпуно фокусиран на Београд и био сам срећан што сам могао да га чујем", рекао је Вучић и нагласио да само успешни политичари знају да је тешко да немате безброј дигресија, да будете апсолутно фокусирани на резулате, обећања.
"И као Београђанин и као неко ко мисли да се успешно бави политком био сам до сада најзадовољнији ониме што сам чуо", рекао је Вучић.
Додао је да су људи што је кампања одмицала били све задовољнији.
"Могли сте да видите људе да скачу са столице да желе да се боре, чак и они наших година, видео сам и много младих", рекао је Вучић и изразио наду да људи све виде и додао "видећемо у недељу".
Вучић је рекао и да су почели радови на изградњи Националне опере и балета на Новом Београду.
Он је то рекао на питање да ли постоји могућност да Београд и Србија добију националну оперу и балет и упитао премијерку Србије Ану Брнабић колико ће радови да коштају, а која је рекла да ће до краја године бити издата грађевинска дозвола и да је то тренутно највећи инфраструктурни пројекат у Европи.
Вучић је најавио и да ће водоторањ на Газели, а који је некада опслуживао парне локомотиве на маневарским просторима око Железничке станице и он ће ускоро бити обновљен, што ће бити, истакао је, велелепан објекат.
Рекао је и да ће ускоро почети изградња ложионице на месту бивше окретнице за парне локомотиве код Мостарске петље у Београду и која ће бити завршена у новембру наредне године и у оквиру које ће бити и позориште.
Он је рекао и да долазе лепша времена за пензионере, да ће имати веће просечне пензије до краја мандата, као и да их очекује повећање у јануару од 14,8 одсто.
"И још нека повећања да би могли боље да живе", рекао је он.
Када се ради о спорту, Вучић је рекао да је Србија добила прилику да буде домаћин такмичења за све водене спортове и да ће тада 9.000 спортиста бити у Београду.
22:14 14.12.2023
Иницијатива "ПроГлас" на скупу у Београду позвала грађане на изборе
Представници Иницијативе „ПроГлас“, којом се грађани позивају да гласају на предстојећим изборима, одржали су скуп у центру Београда, под слоганом "Београде, врати се себи".
Главна порука скупа је позив грађанима да изађу на изборе 17. децембра и да гласају, да би, како кажу, живели у уређеној, сигурној и демократској земљи.
На јавном скупу „ПроГласа“ пред предстојеће изборе присуствовало је свих 14 покретача ове иницијативе - Љубомир Симовић, Владимир Костић, Иванка Поповић, Миодраг Мајић, Миодраг Јовановић, Драган Бјелогрлић, Владица Цветковић, Светлана Бојковић, Гојко Божовић, Срдан Голубовић, Биљана Степановић, Филип Ејдус, Тамара Џамоња Игњатовић и Петар Пеца Поповић.
Поред иницијатора, скупу су присуствовали и Дејан Бодирога и Никола Којо.
21:51 14.12.2023
Вучић: Имали смо најпозитивнију кампању, никог нисмо вређали
Председник Србије и члан СНС Александар Вучић изјавио је вечерас да су напредњаци имали најчистију кампању, јер у њој нису никога вређали, већ изашли пред грађане са програмом, плановима и обећањима.
Вучић је казао да је кампања коју су водили била веома добра и да је задовољан.
"Задовољан, јер смо дали све од себе, имали смо најпозитивнију кампању, никога нисмо вређали нити водили хајке против нечијих породица, већ смо изашли са нашим обећањима, планом и програмом колике ће пензије и плате да буду - пензија 650 евра, а плате 1.400 евра. То је оно о чему смо говорили на овим путовањима", рекао је Вучић за тв Пинк.
21:48 14.12.2023
Јовановић: Субвенције за ИТ сектор
Носилац листе "Мора другачије" Чедомир Јовановић се залаже за субвенције у ИТ сектору.
"Како су то фантастични подаци који данас ништа не значи. Србија је прва земља на свету по броју фрилансера, ова наша Србијица у којој је 50 посто људи технички неписмено. Да кажемо нула стопа пореза за ИТ сектор", рекао је Јовановић.
21:48 14.12.2023
Обрадовић: Србија је закон, а не ЕУ
Из колиције "Национално окупљање" понављају политичке приоритете. Лидер Двери Бошко Обрадовић да је дошло време да се питају и одлучују о нашој држави, а не неко са стране.
"Србија на првом месту. Србија је закон, а не ЕУ. Све што је са стране иде у други план, а у први план домаћа привреда, прозводња, српски сељак, домаћа пољопривреда", рекао је Обрадовић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала