Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Јерес на КиМ: Лажни свештеник са групом Албанаца упао у српску цркву у Подујеву /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићКамени крст
Камени крст - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
Пратите нас
У цркву Светог Архангела Михаила у селу Ракитници, општина Подујево, у уторак је провалила група лица заједно са самозваним и лажним свештеником Николом Џуфком, грађанином Републике Албаније, да би у цркви наводно обавили црквени обред, саопштила је Епархија рашко-призренска.
„Реч је о грубом насртају на имовину Српске православне цркве у циљу ширења етничке и верске мржње и нестабилности на простору Косова и Метохије“, истакла је Епархија.
Епархија рашко-призренска је пренела да су, према тврдњама портала „Косовапост“, у провали и злоупотреби Српске православне цркве која датира из 15 века, а која је касније и поправљана, учествовали и представници општине Подујево.
Циљ те групе је, према писању портала, био да ову цркву прогласе за „цркву Фана Нолија“ која припада самозваној и самопроглашеној Албанској националној православној цркви из Елбасана.
„Ово кривично дело је само још једно низу које за циљ има отимање духовне и културне баштине Српске Православне Цркве, односно ‘албанизацију’ или ‘косоваризацију’ српске духовне и културне баштине“, саопштила је Епархија рашко-призренска.
На процес културне апропријације наше баштине Епархија рашко-призренска указује већ годинама.
„Овај најновији случај је наше наводе потврдио, овога пута на неспоран и крајње забрињавајуће начин, а овакви и слични акти указују на хитну потребу заштите наше културне и духовне баштине, пре свега од појединаца и организација повезаних са косовским институцијама или са појединцима које делују уз већу или мању подршку тих институција“, поручују из Епархије рашко-призренске.

Канцеларија за КиМ: Приштина опасним стратегијама покушава да преузме цркве СПЦ

Канцеларија за Косово и Метохију оценила је вечерас да упад функционера из Подујева, предвођених лажним и самозваним албанским свештеником Николом Џуфком у посед цркве Светог Архангела Михаила у селу Ракиница представља нови удар на Српску православну цркву и Епархију рашко-призренску, са циљем затирања и присвајања српског православног верског наслеђа на КиМ.
„У Приштини покушавају да различитим перфидним и опасним стратегијама, храмове и манастире Српске православне цркве преузму и прогласе за део такозваног косовског наслеђа, а напослетку прибегавају бруталним упадима на посед светиња СПЦ, управо због снаге и значаја који српска црква има за српски народ на КиМ“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Како додају, овакав насилни и плански акт у селу Ракиница несумњиво није могао бити изведен без знања и подршке институција у Приштини, на челу са Аљбином Куртијем, који своје деловање заснивају искључиво на обрачуну са свиме српским на простору КиМ.
У саопштењу из Канцеларије подсећају да Приштина и екстремисти систематски већ више од две деценије скрнаве и организовано, масовно уништавају српске цркве и манастире на простору Косова и Метохије, како би спречили повратак народа на њихова вековна огњишта и затрли семе српског постојања.
Додају да све то чине јер је итекако добро познато да су наше цркве одувек биле места сабирања и саборности, као и стуб идентитета и духовности српског народа.
„Ово је питање које би морало да скрене пажњу комплетне међународне заједнице, јер је недопустив третман ћутања док се руше и скрнаве српски гробови, прекопавају српске кости, каменују српске куће, отима бесправно српска земља, а сада и цркве“, наводи Канцеларија.
Епархија рашко-призренска упозорила је да је лажни свештеник Џуфка шарлатан регионалних размера кога је осудила Православна Црква Албаније и на чије је штетно деловање већ упозоравано и као такав једино упориште и подршку има од представника тзв. приштинског политичког естаблишмента, додаје се у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала