- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Црвени крст превози таоце из Појаса Газе у Египат - Sputnik Србија

УЖИВО Хамас ослободио 14 талаца; Катар: Израел ће ослободити још 30 Палестинаца

Пратите нас
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 54. дан. Израелска војска дигла у ваздух две куће и уништила путеве и водоводе у Џенину, на окупираној Западној обали. Министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир изјавио је да ће растурити владу уколико Израел не буде наставио рат против палестинске групе Хамас.
У Гази је и даље на снази споразум о прекиду ватре између израелске војске и припадника палестинске групе Хамас, док Катар ради на продужењу примирја. Уједињене нације позвале су данас међународну заједницу да одлучно крене у правцу дводржавног решења палестинско-израелског сукоба. Десет Израелаца и четири држављана Тајланда пуштени су из заточеништва Хамаса.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:51 29.11.2023
Катар: Израел ће вечерас ослободити 30 Палестинаца
У замену за ослобађање израелских талаца од стране Хамаса, Израел ће вечерас ослободити 30 палестинских затвореника.
Портпарол катарског министарства спољних послова каже да је међу њима 16 малолетника и 14 жена.
22:29 29.11.2023
ИДФ: Хамас ослободио 10 Израелаца и четворо Тајланђана
Десет Израелаца и четири држављана Тајланда који су држани као таоци у Гази ослобођени су из заточеништва Хамаса и пребачени су у Црвени крст, потврдила је израелска војска.
22:20 29.11.2023
22:17 29.11.2023
Хамас: Север Газе остао без 60 одсто здравствених капацитета
Здравствени систем у северној Гази изгубио је преко 60 одсто својих капацитета у свим болницама, наводи се у данашњем саопштењу Хамасовог министарства здравства.
Губитак капацитет се односи највише на операционе сале и јединице интензивне неге, потврдио је у писаној изјави за Си-Ен-Ен портпарол министарства здравства под контролом Хамаса др Ашраф Ал-Кидра.
Портпарол је указао да је недавно изгубљено 62 одсто јединица за бубрежну дијализу, остављајући само 38 одсто јединица, дакле 70 апарата, који се налазе углавном на југу Појаса Газе.
"Поред тога, тешко је погођена и здравствена инфраструктура за неонаталну и породиљску негу. На северу је изгубљено 76 превремених инкубатора, а на југу је остала само 51 јединица. На северу је такође дошло до губитка 150 породиљских кревета, а само неколико их је остало у клиници НВО Ал-Сахаба и болници Камал Адван", навео је Ал-Кидра.
22:02 29.11.2023
21:51 29.11.2023
Одлагање ослобађања талаца последица техничких проблема
Израелски извори упознати са преговорима о ослобађању талаца рекли су да је одлагање спровођења шесте рунде споразума и ослобађања талаца у среду увече последица техничких проблема, за које се очекује да ће бити решени, преноси Хаарец.
21:34 29.11.2023
Високи званичник Хамаса у Либану: Још без договора о продужењу прекида ватре
„Напори за продужење примирја још нису сазрели, а што се тиче понуде (Израела) која нам је дата да продужимо примирје, не сматрамо је вредном разматрања“, рекао је Хамдан за лист Ал-Мадаин који је повезан са Хезболахом, преноси Тајмс оф Израел.
Примирје истиче сутра ујутро ако се не постигне договор о његовом даљем продужењу.
20:52 29.11.2023
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да се два руско-израелска таоца ослобођена из заробљеништва Хамаса у Појасу Газе сада налазе на територији Израела и да их прате специјалне снаге и припадници безбедносне агенције Шин Бет.
„Након што прођу почетну медицинску процену њиховог здравља, наше снаге ће их пратити све док се не уједине са својим породицама“, кажу из ИДФ.
20:18 29.11.2023
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
РУСИЈА
Небензја: Запад сматра Палестинце људима друге класе – то је главни проблем
20:03 29.11.2023
ИДФ: Хамас и даље држи 159 талаца у Гази
Портпарол израелске војске саопштио је у среду да Хамас и даље држи 159 талаца, војника и цивила у Гази, преноси Хаарец.
19:46 29.11.2023
Лидер већине у Сенату упозорио да је антисемитизам доспео до критичне тачке
Пораст антисемитизма од почетка рата између Израела и Хамас је доспео до кризне тачке у Сједињеним Америчким Државама, упозорио је данас лидер већине у Сенату Чак Шумер, рекавши да то угрожава безбедност Јевреја широм света, али и будућност државе Израел.
"За нас, припаднике јеврејског народа, пораст антисемитизма је знак кризе, пожар са пет аларма који се мора угасити", истакао је Шумер током емотивног, 40-минутног говора у Сенату.
Казао је да није прихватио политику израелске владе и не игнорише тешку ситуацију у којој су се нашли Палестинаци, преноси Ројтерс.
Он је поновио да већину критика упућених израелској влади није означио као антисемитске.
Шумер је члан Демократске странке, највише рангирани, изабрани амерички званичник јеврејског порекла.
19:10 29.11.2023
Папа позвао на продужетак примирја у Гази
Папа Фрања позвао је данас на продужење примирја између Израела и Хамаса у Појасу Газе, рекавши да је "рат увек пораз" за све осим за произвођаче оружја.
„Надам се да ће се примирје које је у току у Гази наставити, како би сви таоци били ослобођени, а неопходна хуманитарна помоћ могла да уђе“, поручио је папа на крају своје опште аудијенције и упутио молитве за мир.
18:44 29.11.2023
Галант: ИДФ спремна да одмах настави борбе
Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је у среду током процене ситуације са шефовима израелског безбедносног естаблишмента да Израел "чини све што је у његовој моћи да врати све таоце" које Хамас држи у Гази. Галант је додао да је израелска војска "спремна да одмах настави борбе".
18:21 29.11.2023
Ал Малики: Ситуација у Гази резултат неуспеха међународне заједнице да заштити Палестину
Ситуација у Појасу Газе је резултат неуспеха међународне заједнице да заштити Палестину, изјавио је данас министар спољних послова палестинске самоуправе Ријад ал Малики на седници Савета безбедности Уједињених нација (УН).
"Потребна нам је међународна заштита и акција на међународном нивоу како бисмо ставили тачку на некажњивост и спречили понављање ових злочина који се дешавају свакодневно и усред бела дана", рекао је ал Малики и истакао да је оно што палестински народ сада доживљава резултат неуспеха међународне заједнице да пружи адекватну заштиту.
Палестински министар спољних послова позвао је на прекид покоља у Гази, додајући да је број погинулих у израелским нападима премашио 15.000 људи.
18:08 29.11.2023
18:01 29.11.2023
Абас позвао на међународну конференцију за решавање блискоисточног сукоба
Палестински председник Махмуд Абас позвао је на међународну конференцију за решавање блискоисточног сукоба.
Абас је у среду рекао да су Палестинци спремни да раде са међународном заједницом на "озбиљном политичком процесу" који води ка независној држави на Западној обали, у Гази и источном Јерусалиму, територијама које је Израел заузео у рату на Блиском истоку 1967.
Он је позвао и да се заустави рат који је у току између Израела и Хамаса у Гази.
17:20 29.11.2023
17:02 29.11.2023
Гутереш: Становништво у Гази је усред епске хуманитарне катастрофе
У току су интензивни преговори о продужетку примирја у Гази, саопштио је данас шеф Уједињених нација Антонио Гутереш на седници Савета безбедности УН-а, и позвао да се сви таоци из тог подручја одмах и безусловно ослободе.
Шеф УН оценио је на седници посвећеној ситуацији на Блиском истоку да ниво помоћи Палестинцима у Гази није на одговарајућем нивоу, јер не може да задовољи огромне потребе више од два милиона људи, додајући да ни испоруке горива нису довољне, због чега позива да се отворе додатни прелази у Газу, а инспекцијски механизми уреде како би се омогућио пролаз веће количине неопходне помоћи.
"Безбедан и неометан хуманитарни приступ свима онима којима је помоћ потребна у критичном је стању", рекао је шеф УН оцењујући да се становништво у Гази налази у сред епске хуманитарне катастрофе.
Од почетка сукоба, према његовим речима, 80 одсто људи протерано је из својих домова, а више од милион цивила налази се у склоништима УН.
Од почетка сукоба у Гази погинуло је 111 радника Уједињених нација, што је највећи број погинулих у историји те организације, саопштио је Гутереш.
16:40 29.11.2023
Хамас ослободио две руске држављанке
Палестински Хамас је саопштио да је ослободио два таоца са руским држављанством, преноси Тајмс оф Израел.
Две жене, које имају и израелско држављанство, предате су Црвеном крсту, а Хамас каже да их је ослободио као гест према руском председнику Владимиру Путину.
Хамас ће вечерас из Појаса Газе пустити на слободу још 10 Израелаца.
16:18 29.11.2023
Хитна помоћ болнице Ал-Шифа у Гази од сутра је поново активна
Болница Ал-Шифа сутра ће поново покренути службу хитне помоћи, изјавио је данас доктор Марван Абу Сада, пренела је Ал Џазира.
Он је напоменуо да је у тој установи јуче успешно обављена дијализа бубрега и позвао људе да се врате у болницу на лечење.
"Операционе сале још увек нису спремне, као ни сва одељења да дочекају нове пацијенте, али ипак припремамо терен да примимо све више пацијената", рекао је он и додао да је неопходна поправка генератора кисеоника, који су оштећени током израелског упада у болницу Ал-Шифа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала