- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Чеченски лидер Рамзан Кадиров уверен да ће Украјина потписати капитулацију 2024. године

Пратите нас
Црноморска флота је уз помоћ ракета калибар извела напад на војне објекте у Украјини. Министарство одбране није навело шта су тачно биле мете. Оборен је украјински дрон у близини Москве.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:46 29.11.2023
Пад интересовања за дешавања у Украјини може довести до негативних последица, изјавила је министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок.
„Пажња према Украјини нестаје из видокруга јавности, а то је фатално“, оценила је она.
Истовремено, Бербокова сматра да западне земље треба да ураде све што могу како би подржале Кијев.
21:16 29.11.2023
У Кијеву је проглашена ваздушна опасност. Претходно су се сирене огласиле у Кијевској, Николајевској, Полтавској, Сумској, Харковској, Черкаској и Черниговској области, док су у Одеси и Одеској области одјекивале експлозије.
20:30 29.11.2023
Чеченски лидер Рамзан Кадиров уверен је да ће Украјина потписати капитулацију 2024. године. Он је истакао да је до тада Русији остало да „врати још неколико градова“
„Морамо се још једном ујединити око нашег врховног команданта и у најскорије време морамо да окончамо специјалну војну операцију. Једино се бојимо да седнемо за преговарачки сто… не желимо да се воде преговори са Украјином и Западом. Њима ништа није остало осим што су љути једни на друге. О капитулацији можемо (да разговарамо)“, рекао је Кадиров.
„Уверен сам да ће у блиској будућности бити сјајних вести. Као што смо заузели луганске и доњецке градове, као што смо очистили луганску земљу, тако ћемо очистити и територије које сада полако заузимамо. И пре свега, обавезно морамо да узмемо Одесу и Харков. Тек после тога можемо да причамо о капитулацији. И зато се морамо борити, борити и поново борити“, истакао је он.
19:34 29.11.2023
Саветник премијера Чешке за безбедност Томаш Пијар уверен је да Украјину чека сценарио Кипра, острва подељеног на грчки и турски део. Он сматра да је мало вероватно да ће бити постигнут мировни споразум са Москвом.
У интервјуу за словачки лист „Деник постој“ он је рекао да после хипотетичке поделе Украјине, њен западни део може бити примљен у НАТО и ЕУ, али основни услов за интеграцију био би прекид ватре.
Како је додао, лично није имао велика очекивања од украјинске контраофанзиве тако да га ни резултати нису изненадили.
Према његовим речима, мале су шансе за победу Украјине у наредним месецима па чак и годинама, али није искључио ту могућност у некој даљој будућности.
17:58 29.11.2023
Украјина је на путу ка НАТО-у и придружиће се када се чланице Алијансе увере да испуњава услове за чланство, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен на састанку са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом у Бриселу.
„Украјина је на путу ка НАТО-у, као и Европској унији, где почиње процес приступања“, додао је Блинкен.
После састанка министара спољних послова земаља НАТО-а, он је обећао да ће све чланице Алијансе наставити да снабдевају Украјину свиме што је неопходно за супротстављање Русији.
Блинкен каже да су Украјинци постигли „изузетне успехе“ у војном смислу.
„То видимо, на пример, сада на Црном мору, где је Украјина потиснула руску флоту и може да извози храну и друге производе у спољни свет, коме је то тако потребно“, рекао је он.
Кулеба, који је учествовао на састанку Савета НАТО-Украјина, рекао је да је од западних савезника чуо „не“ умору (од сукоба) и јасно „да“ наставку и повећању подршке.
17:42 29.11.2023
Четири полицајца су погинула а 18 рањено када је украјинска војска гађала полицијску станицу у селу Јубилејно у Херсонској области из вишецевних бацача ракета "хајмарс", рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.
13:59 29.11.2023
12:18 29.11.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
▪Руска војска је ослободила Артјомовско, у ДНР;
▪Оружане снаге Русије одбиле су напад јуришних група моторизоване пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине на купјанском правцу;
▪Руска ПВО оборила је авион Су-25 украјинског ратног ваздухопловства у близини Новоољеновке у ДНР;
▪Руске оружане снаге су одбиле три напада јуришних група Оружаних снага Украјине на доњецком правцу, противник изгубио око 250 војника и 5 тенкова;
▪На мети руских снага на запарошком правцу нашле су се три украјинске бригаде;
▪Ловац Ваздушно-космичких снага Русије оборио је авион МиГ-29 Оружаних снага Украјине и пресрео пројектил ХАРМ у ДНР;
▪Руске оружане снаге су током противбатеријске борбе уништиле шест артиљеријских система Оружаних снага Украјине, станицу за електронско ратовање и складиште муниције на правцу Доњецка;
▪Руске оружане снаге су поразиле две бригаде Оружаних снага Украјине у подручјима Угљедара, Антоновке и Никољског у ДНР, непријатељ је изгубио око 160 војника и систем Град.
10:45 29.11.2023
Украјина оптужује Русију буквално за све, па и за тровање супруге шефа украјинске обавештајне службе Кирила Буданова, Маријане, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
"Украјина криви Русију за све. По мом мишљењу, Украјина криви Русију чак и за своје постојање. То су уобичајене оптужбе", прокоментарисао је представник Кремља оптужбе украјинске стране.
07:16 29.11.2023
Вишецевни ракетни системи "Град" групе "Југ", по дојави извиђача, погодила су два борбена возила и концентрацију људства Оружаних снага Украјине (АФУ), саопштено је руско Министарство одбране.
07:06 29.11.2023
Руске снаге противваздушне одбране (ПВО) уништиле су украјински дрон изнад градског округа Подољск, Московске области, саопштило је руско Министарство одбране.
Министарство одбране је у саопштењу навело да је руска војска у 07.30 по московском времену зауставила покушај терористичког напада помоћу дронова. У уништавању дрона учествовале су дежурне снаге ПВО, оборен је изнад градског округа Подољск, саопштило је Министарство одбране.
Градоначелник престонице Сергеј Собјанин написао је на свом Телеграм каналу да, према прелиминарним подацима, није било жртава нити материјалне штете у подручју где су пали остаци дрона који је летео ка Москви. Хитне службе су изашле на лицу места.
07:06 29.11.2023
Фрегата Црноморске флоте извела је напад са четири крстареће ракете комплекса Калибр на украјинску војну инфраструктуру, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.
„Делујући у Црном мору, посада фрегате Црноморске флоте добила је изненадни задатак да крстарећим пројектилима комплекса „Калибар“ у најкраћем могућем року изврши удар по непријатељској војној инфраструктури“, истичу у ресору.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала