- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова о посети Столтенберга Балкану: Престаните да дестабилизујете регион, доносите само несреће

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈенс Столтенберг
Јенс Столтенберг  - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
Пратите нас
Недавна турнеја генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга по Балкану још једна је потврда деструктивног курса северноатлантског блока усмереног на све веће увлачење земаља региона у ту структуру, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Боравак Столтенберга у БиХ и Србији било је очигледно провокативно. Он је покушао да се умеша у унутрашње ствари Босне и Херцеговине, да наметне зближавање те државе са евроатлантским структурама. Упорно је предлагао Београду повећање сарадње, упркос неутралном статусу Србије. Оптуживао је Русију за све грехе, представљао је ствари тако као да наводно радимо на ширењу дезинформација и дестабилизацији ситуације на Балкану. У суштини, ништа ново, у ствари то је препричавање онога чиме се они сами баве“, казала је Захарова.

Како је додала, то су традиционалне технике представника Алијансе усмерене на застрашивања својих партнера измишљеним претњама које долазе од Русије.
Захарова је скренула пажњу на изјаву Столтенберга о спремности блока да, како је рекао, „створи безбедне услове за све људе на Косову“, као што је предвиђено резолуцијом 12 44 Савета безбедности УН и да у том циљу „предузме кораке да повећа број снага за Косово“.

„Није познат ниједан случај када су контингенти НАТО-а заштитили Србе од безакоња представника приштинских власти, од њихових агресивних акција на северу покрајине. Полазимо од тога да НАТО треба да престане са својом политиком дестабилизације Балкана, да престане да намеће своја правила и да прави нове линије поделе. Како показује историја, појава Алијансе на Балкану увек је праћена несрећом, страдањем људи, разарањем и ратним злочинима“, поручила је Захарова.

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
РУСИЈА
Русија: Запад подстиче Албанце на агресивну србофобију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала