- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Какве је облике испод површине Марса открио кинески ровер

CC0 / rawpixel.com / NASA (Source) / Површина Марса
Површина Марса - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2023
Пратите нас
Кинески ровер „Журонг“ има радарски систем који може да продре испод површине Марса и боље погледа његово скривено подземно подручје. Научници су објавили нове резултате скенирања места где је „Журонг“ слетео и рекли да су на дубини од око 35 метара приметили неправилне полигоналне, односно вишеугаоне облике.
Облици су величине од неколико центиметара до неколико десетина метара. Стручњаци сматрају да су затрпани геометријски објекти заправо формације настале током циклуса смрзавања и одмрзавања на Марсу пре неколико милијарди година, али да би могле бити и вулканског порекла, настале након хлађења токова лаве.
Ровер „Журонг“ слетео је на Марс 15. маја 2021. године, чиме је Кина постала друга земља у историји која је успешно спустила ровер на Црвену планету. „Журонг“, назван по кинеском богу ватре, након слетања истражио је околину, проучавао топографију Марса, извршио мерења својим радаром и чак послао селфи.
Требало је да буде у функцији три месеца, али је успешно функционисао нешто више од годину дана, а затим је прешао у плански хибернацију. О њему се ништа није чуло од маја 2022. године до сада, када су објављени нови резултати скенирања, пише "Јуниверс тудеј".
Утопија Планитија је велика равница унутар Утопије, највећег познатог ударног басена на Марсу и у Сунчевом систему. Процењује се да има пречник од 3.300 километара. Кинески ровер је током своје мисије прешао 1.921 метар.
Кинески научници извештавају да је радар ровера открио шеснаест полигоналних формација на удаљености од око 1,2 километра, што указује да би ова врста подземног терена могла бити широко распрострањена испод равнице.
Пронађени геометријски облици су вероватно формирани пре 3,7 милијарди до 2,9 милијарди година током касних хесперијских и раних амазонских епоха на Марсу, а терен је касније покривен каснијим геолошким процесима. Иако су полигоналне геолошке формације већ забележене на површини Марса, ово је први показатељ да се оне налазе и у подземљу Црвене планете.
Раније студије „Журонгових“ радарских података показале су да су вишеструке поплаве током истог временског оквира створиле неколико слојева испод површине Утопија Планитија. Стога научници верују да су велике климатске промене на Марсу одговорне за ове необичне облике.
„Контраст карактеристика изнад и испод дубине од око 35 метара указује на значајну трансформацију активности воде или термалних услова током древног Марсовског доба, што имплицира да су се веће климатске промене дешавале на ниским и средњим географским ширинама“, објашњавају научници, преноси портал Индекс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала