Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Најстрашнија одмазда: Београд у својим рукама има доказ геноцидне намере према српском народу

© AP PhotoАдол Хитлер и Анте Павелић 6. јун, 1941
Адол Хитлер и Анте Павелић 6. јун, 1941 - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2023
Пратите нас
Хитлерова директива бр. 25, о нападу на Југославију, коју је Србија недавно откупила, по данашњим мерилима могла би се оценити као доказ геноцидне намере према српском народу. Посматрано из перспективе ондашњег времена, она говори о бруталности Хитлерове намере да се разрачуна са Србима.
Према речима историчара Ратомира Миликића, научног саветника у Институту за савремену историју, Хитлерова наредба бр. 25 била је позната српским историчарима, али мало ко од њих је имао прилике и да је види у неком од немачких архива.

Документ најављује Хитлеров обрачун са Србима

Наредба бр. 25 припада реду прворазредних артефаката који показује како су светски моћници Србији наметнули нови историјски курс и цену која се мери у милионима жртава, кроз немачке одмазде и успостављањем НДХ, објашњава наш саговорник.
Документ је донет истог дана када су, пре свега српске патриоте, рекле одлучно НЕ приступању Тројном пакту, напомиње Миликић. По Србији, демонстрације против пакта са Хитлеровом Немачком почеле су већ на дан потписивања пакта у Бечу, 25. марта 1941.

„Свети владика Николај Жички повео је прве демонстрације увече 25. Марта. Сутрадан, 26, кренуле су демонстрације широм краљевине, али искључиво тамо где је живео српски народ. Интересантно да у Загребу није било никаквих демонстрација – дакле, цела Србија и највећи део БиХ, Црне Горе био је у потпуности у манифестацијама против пакта. А 27. марта, у тренутку када се дешава пуч у Београду, Хитлер наређује најстрашнију одмазду због свега тога“, објашњава Миликић.

То што је наредба донета 27. марта 1941. види се да је Хитлер одмах пресекао и запечатио судбину краљевине Југославије, додаје Миликић.
„Из тога се може видети и та сила и насилничко понашање Трећег Рајха, која није остављала простор за преговоре, за дипломатску акцију, већ је то решавано, данас би многи рекли преко колена, али свакако путем рата и недипломатским средствима, без икаквог такта“, каже он.

Хитлер најавио геноцид

Такође, у документу се најављује шта ће се са Југославијом догодити након краја ратних дејстава – у њему се експлицитно наводи да ће Југославија бити распарчана, тако што би немачким савезницима, суседима Југославије биле предате извесне територије; у овом документу први пут се помиње Хрватска, чиме се најављује стварање НДХ.
У наредби, Хитлер експлицитно објашњава да следи напад на Грчку, али истовремено тражи да се та операција споји са операцијом напада на Југославију, с тим што за Југославију предвиђа најстрашнија бомбардовања, репресија и, како наш саговорник каже, у најмању руку најављује страшне ратне злочине.
Оно што је својом наредбом Хитлер наговестио, то је силовање Србије и Југославије.

„Мимо ратног права, мимо међународног права, искључива брутална сила. И, оно због чега је по мени овај документ изузетно важан јесте врло јасно изражена намера да се међународно призната земља, која је била неутрална, раскомада на неприродним принципима, како би се задовољиле амбиције, како других земаља, тако и самог Хитлера, који је сматрао да по свом нахођењу може да уређује европски, па и светски поредак“, истиче Миликић.

Из Хитлерове директиве види се да се вођа Немачког Рајха није обазирао на то да је Југославија била неутрална, као и да су Београд, Љубљана и Загреб проглашени за отворене градове. Документом се наређује бесомучно и беспоштедно бомбардовање Београда и других градова са претежно српским становништвом.
Са аспекта музеологије и разумевања историјских чињеница за оне који нису историчари, према Миликићевом мишљењу, важно је да се са оваквим артефактом људи сусретну и визуелно. Добро је да се такве ствари сабирају у српским музејима и другим установама културе.
У претходним деценијама, српски музеји су били занемаривани, а уз оваквим набавкама вера у музеје се враћа, закључује Миликић.
Подсећамо, Србија је купила директиву Адолфа Хитлера бр. 25 од 27. марта 1941. године којом је издато наређење за напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку.
На основу иницијативе коју је Музеј жртава геноцида упутио председнику Србије Александру Вучићу, као и на молбу председника Републике, Влада Србије обезбедила је неопходна средства како би данас у послеподневним часовима био купљен један од најзначајнијих докумената за целокупну историју српског народа. Према наводима из Владе Србије, Хитлерова директива сачињена је у тринаест оригинала.
„Овај документ, чији је садржај означио почетак Другог светског рата на целокупној територији Краљевине Југославије, а до њега је дошло у раним јутарњим часовима 6. априла 1941. године, упоредив је по своме значају са телеграмом објаве рата Краљевини Србији од стране Аустро-Угарског Царства од 28. јула 1914. године“, наводи се у саопштењу владе.
Адолф Хитлер - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
СРБИЈА
Србија купила важан историјски документ — директиву Хитлера за напад на Југославију /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала