- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Чујем приче о Федереру – после ове Новакове године дебата је мртва“

© AFP 2023 / TIZIANA FABIНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2023
Пратите нас
Истина је да Новак Ђоковић ове сезоне није стигао до примарног циља односно до титуле на Дејвис купу, али је упркос свему ова година једна од најуспешнијих у његовој каријери. Ако је до сада и постојало сумње о томе да ли је бољи од Роџера Федерера и Рафаела Надала, више је нема, сматра Патрик Муратоглу, чувени тениски тренер.
Са 36 година Новак Ђоковић дошао је до три Гренд слем титуле, поред тога је играо и финале Вимблдона, а уз све то освојио је и завршни мастерс. Годину је завршио на првом месту са седам нових пехара и то побеђујући младе наде као да је њихов вршњак.
Дарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2023
СПОРТ
„Не сумњам да ће Звезда освојити титулу у Србији“
Аргумената је много, али довољно је поменути само ову годину и утврдити да је српски тенисер највећи играч белог спорта свих времена, што сматра и чувени Патрик Муратоглу.
„Једина дебата сада је ко је мој омиљени играч. Ко је најбољи? Ту нема дебате. Новакова сезона је једна од најбољих у каријери, иако је 2015. година била нестварна. Прошло је осам година од тада, има 36 година и овако игра. Никада нисам видео у историји тениса да је неко овако доминантан са 36 година, као што је био са 26, 28 година. Током целе каријере је био на врху, имао је тешку годину-две“, рекао је Муратоглу за „Тенис Мајорс“.
Српски ас је по недељама на првом месту, броју највећих титула и истрајности надмашио највеће ривала Роџера Федерера и Рафаела Надала, а уз све то чини се да сада са 36 година игра боље него са 26 о чему је Новак и сам говорио.

„Играо је у ери са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом, што још више говори о томе колико је доминантан. Чувена ГОАТ дебата сада је 'мртва' после овакве године, три слема и једно финале. Држи рекорде скоро свуда, по Мастерсима, слемовима, недељама на врху, а још игра и још је на врху. Да ли је Новак из 2023. године бољи од оног из 2015. године? Сматрам да је данашњи Новак бољи, његова игра је еволуирала, има више самопоуздања, физички није пао, да је пао у том сегменту онда бих имао другачије мишљење. Међутим, његов фитнес ниво је нестваран још је флексибилан, има баланс, борбен“, истакао је Муратоглу.

Објаснио је чувени тениски стручњак и зашто Новак није као Федерер.

„Чујем приче да је оно што је Роџер урадио између 2017. и 2019. године исто као ово што Ђоковић ради сада, али постоји велика разлика. Федерер је 2018. године био бољи него 2008. године. Зашто? Због једног разлога, због бекхенда. Донео је одлуку, почео је раније да удара лоптицу, да не враћа слајс и то је правило разлику. Међутим, са 36-37 година он није имао ту константност нити је узео три слема. Ђоковић је физички на истом нивоу као са 26 година и то је велика разлика, када имате то, онда имате ту константност и да будете стално у врху“, закључио је Муратоглу.

Блиставу сезону Новак је завршио на Дејвис купу где је са репрезентацијом Србије поражен од Италијана у полуфиналу.
Холгер Руне и Новак Ђоковић – УС опен - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2023
СПОРТ
Сан који ће тешко бити остварен: „Желим да победим Новака у финалу Аустралијан опена“
Хамад Међедовић - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2023
СПОРТ
Млади Пазарац „као муња“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала