- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Отишао је изузетан дипломата: Путин изразио саучешће поводом смрти Кисинџера

© Sputnik / Sergei SubbotinВладимир Путин и Хенри Кисинџер
Владимир Путин и Хенри Кисинџер - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изразио је саучешће супрузи бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера поводом његове смрти, саопштила је прес-служба Кремља.

„Отишао је изузетан дипломата, мудар и далековид државник који је деценијама уживао заслужени ауторитет у целом свету“, наводи се у телеграму који је Путин упутио супрузи Кисинџера, Ненси.

Како је истакао, име Хенрија Кисинџера нераскидиво је повезано са „прагматичном спољнополитичком линијом, која је својевремено омогућила да дође до ублажавања међународне напетости и да се склопе најважнији совјетско-амерички споразуми који су допринели јачању глобалне безбедности“.
„Имао сам прилику да много пута разговарам са тим веома паметним, изузетним човеком и сигурно ће ми остати у најлепшем сећању“, поручио је Путин.
Амерички дипломата Хенри Кисинџер умро је у 101. години. Он је више пута боравио у Русији. Током ових путовања разговарао је са руским председником Владимиром Путином - имали су више од 10 састанака (први састанак је одржан у јулу 2001, последњи 29. јуна 2017). Политичар је сматрао да „Русија мора бити третирана као важан елемент у новом систему глобалне равнотеже“ и да ће „равнотежа између Русије и Сједињених Држава ојачати стабилност у свету“. Он је више пута изразио став да Вашингтон треба да „призна руску хегемонију“ у бившим совјетским републикама од Белорусије до Казахстана.
Кисинџер је добитник Нобелове награде и сматран за "патријарха светске дипломатије".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала