- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјински посланици против одржавања избора; Медведев: На крају неће бити ни Украјине ни Зеленског

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗастава Украјине, Врховна рада
Застава Украјине, Врховна рада - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2023
Пратите нас
Представници свих украјинских парламентарних странака, укључујући владајућу партију „Слуга народа“, потписали су изјаву да сматрају да је одржавање парламентарних или председничких избора у земљи до окончања борбених дејстава немогуће и у року од шест месеци након укидања ратног стања, јавио је украјински постал „Страна“.
Како наводи портал, документ је потписан након састанка такозваног дијалога Жан Моне који је одржан 10-12. новембра у селу Турја Пасека у Закарпатској области. Овај дијалог је инструмент Европског парламента који предвиђа изградњу дијалога између различитих политичких снага ради постизања консензуса.
„Видели смо да је после изјаве (украјинског министра спољних послова Дмитрија) Кулебе да Канцеларија председника ‘разматра и одмерава’ могућност одржавања председничких избора на пролеће, у земљи фактички почела изборна кампања. Она је представљала претњу за наше јединство“, изјавио је заменик шефа фракције „Баткившчина“ Сергеј Соболев.
Он је рекао да су се представници владајуће странке, која има већину у Врховној ради, дуго консултовали, али је на крају у коначни документ ушла тачка о немогућности одржавања избора.
Како је за портал објаснио један од посланика, након потписивања ове изјаве биће много теже донети одлуку о расписивању избора преко Раде. Сада противници ове одлуке могу да се жале Европском парламенту.

Медведев: Одлагање избора можда повезано са новим случајевима крађе

Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев сматра да је одлагање председничких избора у Украјини можда повезано са чињеницом да би могли да изађу на видело нови случајеви нечувене крађе, а Зеленски жели да управља свим новцем самостално.
„Маске су коначно спале. Рада је отказала председничке изборе. Јер, док траје рат до последњег Украјинца ─ нема избора, има зеленских. И обрнуто, избори су за њих неславан крај, јер је вероватна појава конкурената, што је изузетно опасно у условима неуспеле ‘контраофанзиве’ са великим бројем жртава; откриће се нови случајеви нечувене крађе; страни спонзори почеће да стављају јаја у различите корпе, а свим новцем жели да управља сам“, написао је Медведев на свом Телеграму.
Медведев је нагласио да је на крају таква „Украјина“ неће ни имати „председника“, нити ће такав „председник“ имати „Украјину“.
Парламентарни избори требало је да буду одржани крајем октобра, али је њихово одржавање било немогуће, јер је од фебруара прошле године у земљи уведено и више пута продужено ратно стање. Према уставу, председнички избори у Украјини требало би да буду одржани на пролеће 2024. године, али се о могућности њиховог отказивања или одлагања већ дуго говори у украјинским медијима. Према процедури, власти морају да распишу изборе три месеца унапред, односно до краја децембра.
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
РУСИЈА
Медведев: Зеленског ће згњечити као паука кад дође време
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала