- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Умро Хенри Кисинџер

© AP Photo / Jacquelyn MartinХенри Кисинџер
Хенри Кисинџер - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2023
Пратите нас
Легендарни амерички дипломата Хенри Кисинџер умро је у 101. години.
"Хенри Кисинџер преминуо је данас у свом дому у Конектикату у стотој години", јавља Ројтерс.
Како је Спутњику рекао помоћник политичара Џејмс Бејкер, САД су изгубиле великог дипломату. Према његовим речима, Кисинџер је играо кључну улогу у готово сваком важном питању америчке спољне политике од 1969. до 1977. године. Конкретно, подсетио је Бејкер, бивши државни секретар је заслужан за развој политике детанта (отопљавања односа) са СССР-ом и подизање на виши ниво америчко-кинеских односа.
Хајнц Алфред Кисинџер рођен је у Фурту у Немачкој 27. маја 1923. и преселио се у Сједињене Државе са породицом 1938., пре него што су нацисти кренули у кампању истребљења европских Јевреја. Током своје дуге каријере, обављао је многе функције, укључујући место 56. америчког државног секретара, саветника председника Ричарда Никсона, а касније и Џералда Форда. Сматра се једним од аутора америчке доктрине „флексибилног одговора“: залагао се за детант између Запада и Истока и успостављање контроле над нуклеарним оружјем.
Кисинџер је више пута боравио у Русији. Током ових путовања разговарао је са руским председником Владимиром Путином - имали су више од 10 састанака (први састанак је одржан у јулу 2001, последњи 29. јуна 2017). Политичар је сматрао да „Русија мора бити третирана као важан елемент у новом систему глобалне равнотеже“ и да ће „равнотежа између Русије и Сједињених Држава ојачати стабилност у свету“. Он је више пута изразио став да Вашингтон треба да „призна руску хегемонију“ у бившим совјетским републикама од Белорусије до Казахстана.
Кисинџер је добитник Нобелове награде и сматран за "патријарха светске дипломатије".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала