- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Амерички новинар: Русија и Украјина воде тајне мировне преговоре, Зеленски и Бела кућа против

© БелТА / Уђи у базу фотографијаРуско-украјински преговори
Руско-украјински преговори - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
Пратите нас
Амерички новинар Симор Херш тврди, позивајући се на анонимне званичнике из САД, да Русија и Украјина, наводно, воде тајне мировне преговоре преко високих војних лица, чији дијалог све више узима маха, упркос противљењу украјинског лидера Владимира Зеленског и Беле куће.
У чланку на платформи „Сабстак“, добитник Пулицерове награде је написао да се наводно разматра питање могуће фиксације граница дуж тренутне линије фронта и тако што би Русија задржала Крим и ослобођене територије ДНР, ЛНР, Херсонску и Запорошку област у замену за сагласност за чланство Украјине у НАТО, уз бројне ограничавајуће услове.
„Озбиљни мировни преговори Русије и Украјине се захуктавају. Њихова покретачка снага нису били Вашингтон или Москва, ни Бајден или Путин, већ два високо рангирана генерала, који управљају ратом – Рус (начелник Генералштаба руских снага) Валериј Герасимов и Украјинац (главнокомандујући украјинске војске) Валериј Залужни“, тврди Херш.
Он је подсетио на интервју Залужног часопису „Економист“ који је изазвао много буке, а у коме је он признао да је ситуација на фронту запала у ћорсокак.
Новинар је истакао да се у замену за територије разматра варијанта да се Русија, наводно, не противи могућем ступању Украјине у НАТО, али са јасном обавезом да Алијанса не распоређује тамо своје снаге и офанзивно наоружање.
Бела кућа је, према Хершовим речима, „апсолутно против предложеног споразума“.
Још једна могућа препрека преговорима, истиче новинар, је став Зеленског, који инсистира на рату до победе и иницијатор је законодавне забране преговора са Русијом.
Амерички званичник је изјавио да су Зеленском дали до знања да није на њему, „него на војним званичницима да решавају тај проблем и да ће се преговори наставити са вама или без вас“.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Архивска фотографија, бивши британски премијер Борис Џонсон и председник Украјине Владимир Зеленски током Џонсонове посете Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2023
РУСИЈА
"Не потписујте ништа с Русима": Како је Џонсон спречио Кијев да прихвати захтеве Москве за мир
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала