- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вучић у Дубаију: Време је за конкретне акције

© AP Photo / Peter DejongСамит о климатским променама
Самит о климатским променама - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић учествује у Дубаију на Самиту о климатским променама КОП28. По доласку на Самит, председник Србије се сусрео са званичницима неколико земаља.
Вучић састао са председником Пољске Анџејом Дудом, министром спољних послова УАЕ шеиком Абдулом бин Заједом, краљем Бахреина Хамадом, председником Кипра Никосом Христодулидесом, председницом Мађарске Каталин Новак, као и са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом. Уочи почетка самита, Вучић се сусрео и са белоруским председником Александром Лукашенком.
"Време је за конкретне акције, јер морамо да делујемо брзо и ефикасно. Србија је увек спремна", написао је Вучић на друштвеним мрежама.
Вучић се састао са председником Европског савета Шарлом Мишелом на отварању Самита лидера о климатским променама ЦОП 28 у Уједињеним Арапским Емиратима.
"Изузетно важан и добар разговор са Шарлом Мишелом. Разговарали смо о свим стратешким питањима од значаја за Србију и Европу. Уверен сам да ће Србија у годинама које су пред нама отворити врата пуноправног чланства у ЕУ", навео је Вучић.
© Фото : Инстаграм/БудућностСрбијеАлександар Вучић и Шарл Мишел
Александар Вучић и Шарл Мишел - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
Александар Вучић и Шарл Мишел
У разговору са директорком ММФ Кристалином Георгиевом, председницом Словеније Наташом Пирц Мусар и премијерком Данске Мете Фредериксен на отварању Самита лидера о климатским променама ЦОП28 у Уједињеним Арапским Емиратима, Вучић је поручио да велики изазови захтевају заједничку акцију.
"О климатским променама и улози Европе и Србије у решавању овог глобалног проблема разговарао сам са Кристалином Георгиевом, Наташом Пирц-Мусар и Мете Фредериксен", објавио је Вучић.

Вучић са Модијем о јачању билатералних односа и економске сарадње

Вучић се састао у Дубаију и са председником Владе Републике Индије Нарендром Модијем, са којим је разговарао о најважнијим темама о којима ће се говорити на Самиту и о даљем јачању билатерланих односа и економске сарадње.
Вучић је поновио позив премијеру Модију да посети Србију.
"Срдачан сусрет са премијером Индије и нашим искреним пријатељем Нарендром Модијем и брза размена мишљења о најважнијим темама о којима ће се говорити на КОП28. Разговарали смо и о даљем јачању билатералних односа и економске сарадње, а ја сам са задовољством поновио позив премијеру Модију да посети Србију, чиме би нам учинио велику част", написао је Вучић на својим друштвеним мрежама.
Светски лидери, представници Влада и делегати из целог света учествују на годишњем самиту Уједињених нација о климатским променама, познатијем као КОП28 који се ове године одржава у Дубаију. Ове године бележи се рекордан број челника држава и Влада, 170 учесника, што до сада ниједан КОП самит није имао.
Након доласка свих званица, уследиће свечана церемонија отварања Самита лидера и то говором председника УАЕ, шеика Бин Заједа. Потом ће се присутнима обратити и остали учесници, међу којима је и председник Вучић.
Церемонија отварања Самита почиње у 12 сати по локалном, односно 9 по средњеевропском времену, а излагање председника Вучића очекује се око 12.30 по средњеевропском времену.
Скоро сви лидери света су у Дубаију, изузев америчког председника Џозефа Бајдена, председника Палестине Махмуда Абаса и папе Фрање, који је учешће отказао из здравствених разлога.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала