- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕУ планира да кинеским компанијама запрети санкцијама због сарадње са Русијом

© Фото : liondwПекинг
Пекинг - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
Пратите нас
Председник Европског савета Шарл Мишел и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен током самита Европска унија-Кина планирају да председнику Кине Си Ђинпингу запрете санкцијама против тринаест кинеских компанија. Како пише лист из Хонг Конга „Саут чајна морнинг пост“, Брисел сумња да помажу Москви како би добила стране технологије.

„Од њега ће, на одлучујућем самиту у Пекингу следеће недеље, затражити да оконча праксу заобилажења санкција, а од његовог одговора ће зависити да ли ће они донети одлуку да именују и осуде те компаније у оквиру новог пакета санкција“, пише лист.

Како наводе извори, компаније, чији се називи не откривају, биле су искључене из 12. пакета санкција, али могу бити укључене у случају да Кина не предузме чврсте кораке.
Наводи се да су представници 27 земаља ЕУ одржали састанак у Бриселу како би размотрили агенду предстојећег самита са Кином. Две утицајне земље блока Француска и Немачка се залажу да се та тема покрене на преговорима са Си Ђинпингом. Осим тога, на састанку је размотрена позиција ЕУ на тему сарадње са Кином у сфери трговине, климатских промена и геополитичких проблема. Кинески лист пише да ЕУ сматра да војна индустрија Русије око 70 одсто високотехнолошких увозних производа добија од Кине.
„Још један потенцијални закључак може бити да се Кина обавеже да се поново прикључи мировној формули украјинског председника Владимира Зеленског“, пише лист.
Истиче се да је бивши амбасадор Кине у Русији Ли Хуи учествовао у консултацијама на тему Украјине у Саудијској Арабији у августу ове године, али је пропустио наредну рунду преговора на Малти у октобру. Брисел се нада да ће се на следећој рунди преговора Кина вратити за преговарачки сто.
Руководство ЕУ такође планира да покрене теме као што су дисбаланс у билатералној трговини, ситуација на Блиском Истоку и проблем са Тајваном. Поред шефова Европске комисије и Европског савета, на самиту ће учествовати и шеф спољнополитичке службе ЕУ Жозеп Борељ. Председник Европског савета Шарл Мишел је 11. новембра навео да ће самит ЕУ-Кина бити одржан 7-8. децембра у Пекингу. Претходни самит је био 2019. године.
САД, Русија и Кина - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
Имате ли минут?
Си поставио темељ сарадње три велесиле
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала