- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Ситуација у Појасу Газе веома тешка, статистика о погинулима ужасна

© AFP 2023 / John MacdougallДым, поднимающийся над зданиями во время израильского удара незадолго до начала четырехдневного перемирия в боях между Израилем и ХАМАС
Дым, поднимающийся над зданиями во время израильского удара незадолго до начала четырехдневного перемирия в боях между Израилем и ХАМАС - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
Пратите нас
Ситуација у Појасу Газе и око њега је веома тешка, статистика о броју погинулих је ужасна, саопштио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„Оно што се дешава у Појасу Газе и око њега – то је веома тешка ситуација. Статистика коју објављују и руководиоци УН и њене различите јединице које раде на Блиском истоку је ужасна. Број погинулих цивила, погинуле деце прешао је 6.000, погинуло је преко 4.000 жена. Више пута смо говорили о свему томе. Категорички смо осудили терористички напад на Израел 7. октобра, али такође категорички не можемо да се сложимо да се против тероризма може борити свим средствима, укључујући најгрубље кршење норми међународног хуманитарног права“, рекао је Лавров.
Такође је рекао да Русија чује изјаве да се Израел неће зауставити док не уништи Хамас, али је подсетио да законе ратовања нико није укинуо.
Лавров је додао да је Русија увек била заинтересована за осигуравање безбедности Израела „који се налази у веома рањивом положају.
„Корен је у томе што се није спровела одлука Савета безбедности УН о стварању палестинске државе“, оценио је шеф руске дипломатије.
Лавров је подсетио да ће, у складу са арапском мировном иницијативом коју је 2002. године изнео краљ Саудијске Арабије, чим буде створена палестинска држава све арапске и муслиманске земље успоставити нормалне односе са Израелом.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
РУСИЈА
Небензја: Запад сматра Палестинце људима друге класе – то је главни проблем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала