- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Ситуација унутар ОЕБС-а као и са Косовом – прво се постигне договор а онда креће саботажа

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСпецијална седница Сталног савета ОЕБС-а у Бечу
Специјална седница Сталног савета ОЕБС-а у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је то што се дешава везано за ситуацију око Београда и Приштине се органски уклапа у тренд који примећујемо када је реч о ситуацији унутар ОЕБС-а – прво се постигне некакав договор, затим се прославља резултат, а потом посматрамо како креће процес саботаже.
Како је рекао, постоји прегршт договора који су били постигнути под окриљем ОЕБС-а, а потом их је Запад методично рушио.
„Када је реч о случају Србије и Косова, сећам се како је ЕУ својевремено, као велики посредник, и то на позив Генералне скупштине УН, будући да је управо та међународна институција тражила да Брисел буде посредник у успостављању мостова између Београда и Приштине, још 2013. године, дакле још пре 10 година, церемонијално саопштила да је постигнут договор о формирању Заједнице српских општина. Ништа се није десило, а људи који су у Приштини постављени да руководе тим српским подручјем категорички одбијају да спроведу тај договор. А шта ради ЕУ – мислите ли да захтева од њих да се понашају пристојно? Не, они траже од Србије да промени свој став, штавише, састављен је нови документ о стварању ЗСО који се драстично разликује од онога што су Београд и Приштина договорили пре 10 година. То умногоме личи на многе договоре који су постигнути под окриљем ОЕБС-а“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре у Скопљу где присуствује министарском самиту ОЕБС.
Говорећи о чланству Србије у ЕУ, Лавров је рекао да Брисел константно условљава Београд тиме што нова поглавља неће бити отворена све док Србија не приближи своје спољнополитичке ставове бриселским, укључујући и питање увођење санкција Русији.
РНикоме ништа не намећемо. Ствар је сваког народа да одлучи како даље. Очигледно је да се Европска унија „изживела“. Настала је као заједница земаља које су заједно желеле да побољшају благостање својих грађана ефикасније него одвојено. Погледајте за шта се користе средства из “Европског фонда за мир”. Послушајте шта говоре „велике дипломате“ ЕУ, шта проглашава руководство Европске комисије, која, углавном, узурпира власт. Много је примера где државе чланице почињу да се питају на основу којих овлашћења за њих одлучује Европска комисија.
Русија, међутим, никоме ништа не намеће, истакао је он.
"Ствар је сваког народа да одлучи како даље. Очигледно је да се Европска унија променила. Настала је као заједница земаља које су заједно желеле да побољшају благостање својих грађана ефикасније него одвојено. Погледајте за шта се користе средства из “Европског фонда за мир”. Послушајте шта говоре „велике дипломате“ ЕУ, шта проглашава руководство Европске комисије, која, углавном, узурпира власт. Много је примера где државе чланице почињу да се питају на основу којих овлашћења за њих одлучује Европска комисија", рекао је руски министар.
Додао је и да не позива на распад Европске уније.
"То није потребно. Ја само констатујем како се понашају земље које су се декларисале као узор, круна демократије. Никакве демократије нема у Европској унији. Постоји дисциплина која се намеће штапом, дрил. Чак и горе него у НАТО. Тачније, боље него у НАТО", рекао је Лавров.
Такође је рекао и да је веома забринут за ситуацију са српским народом.
„Још док сам радио као стални представник Русије при УН у Њујорку путовао сам у Босну и Херцеговину, Српску Крајину, Храватску, Београд, видео сам све шта су урадили Београду. А сада исти ти људи говоре да је рат у Украјини први који је покренут на територији Европе, док 1999. године тог рата у Европи није било. Сећам се како су се тада изражавали амерички и енглески медији – на многим насловним странама писало је како ће покајање Срба очистити српски народ. Сада се таква линија наставља, не само према Србији, већ и према Републици Српској, односно према свима онима који размишљају о сопственим интересима и који желе да сачувају своје достојанство“, казао је руски шеф дипломатије.

Запад једне охрабрује, другима прети

Лавров је изјавио да народи балканских земаља неће дозволити Западу да окрену народе једне против других.

„У интересу Запада је било да уништи Југославију, никоме на Балкану није била потребна таква удружена снага, Запад је увек хтео да окрене једну нацију против друге на Балкану, а и данас наставља то да ради успешно. Међутим, сигуран сам да су народи балканских земаља током своје дуге, тешке, али славне историје ипак у себи развили неки генетски код и да на крају неће дозволити да их вређају, неће дозволити нашим западним колегама да стално окрећу једну земљу против друге, једну нацију против друге“, казао је Лавров на прес-конференцији у Скопљу.

Такође је приметио да западне земље „охрабрују неке етничке групе на Балкану, а против других заузимају агресивни, диктаторски став захтевајући да се придруже санкцијама против Русије, док још није касно“.
Сергеј Лавров у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2023
РУСИЈА
Лавров: ОЕБС је у јадном стању - организација је уништена агресијом на Југославију и отимањем Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала