- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Све о прехрамбеном споразуму

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаСкладиштење житарица
Складиштење житарица - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
Пратите нас
Прехрамбени споразум или Црноморску иницијативу потписали су 22. јула 2022. године представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација у Истанбулу, а њиме је предвиђен извоз украјинског жита, хране и ђубрива Црним морем из три луке, укључујући Одесу.
Усаглашавањем пловидбе бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Председник Русије Владимир Путин је прошлог септембра указао на то да Запад извози већи део украјинског жита у своје државе, уместо у афричке земље, којима је оно неопходно.
Представници Турске и УН су се обавезали да ће контролисати бродове, како се на њима не би превозило оружје и муниција.
Прехрамбени споразум је пакет споразума који се састоји од два документа:
1. „Иницијатива за безбедност транспорта пшенице и производа из украјинских лука“
2. „Меморандум о разумевању Руске Федерације и Секретаријата Уједињених нација о учешћу у промоцији руских производа и ђубрива на светска тржишта“.
Рок важења споразума је био 120 дана (од 22. јула до 19. новембра 2022. године) уз могућност аутоматског продужавања. У новембру је споразум продужен за још 120 дана, а након тога још два пута на по 60 дана. У Министарству иностраних послова Русије су објаснили да се други део уговора, који се тиче извоза из Русије, не испуњава.
На седници Савета безбедности УН 24. августа 2022. године стални представник Русије при УН Василиј Небензја изјавио је да је од 34 брода с храном који су изашли из Украјине у оквиру уговора, само један отишао у Африку. То се не односи на првобитно наведене циљеве УН за борбу против глади у земљама којима су потребне житарице.
Двадесетог марта 2023. године на међународној парламентарној конференцији „Русија-Африка у мултиполарном свету“ је Владимир Путин изјавио да ће Русија у случају престанка важења Црноморске иницијативе бесплатно испоручивати жито земљама којима је потребно.
13. јула 2023. године председник Русије Владимир Путин је у емисији телевизије „Росија-24“ назвао прехрамбени споразум „игром на једна врата", напомињући да није испуњена ни једна тачка која се односи на интересе Руске Федерације.
17. јула 2023. године је Министарство спољних послова Русије званично изјавило да је током дејства прехрамбеног споразума 70 одсто терета послато у земље са високим и изнад просека нивоима прихода, укључујући и Европску унију. Најсиромашније државе, посебно Етиопија, Јемен, Авганистан, Судан и Сомалија, чиниле су мање од три одсто испорука.
17. јула 2023. године Русија је званично обавестила украјинску страну да се противи продужењу прехрамбеног споразума. Споразум је престао да важи 18. јула 2023. године.
17. новембра 2023. године је министар пољопривреде Русије Дмитриј Патрушев на Међународном форуму „Русија“ саопштио да ће Русија испоручити Африци неповратну помоћ до краја 2023. године која ће износити око 200.000 тона руске пшенице.
Долазак два брода са по 25.000 тона руске пшенице у Сомалију и Буркину Фасо је планиран за почетак децембра ове године.
Тридесетог новембра у Могадишу, престоницу Сомалије, упловио је брод са 25.000 тона пшенице из Русије. То је прва партија хуманитарне помоћи коју је Русија почела да шаље у афричке државе. Брод је у луци дочекао министар унутрашњих послова Сомалије Ахмед Фики, као и амбасадор Русије у Сомалији и Џибутију Михаил Голованов. Ахмед Фики се захвалио Русији за подршку.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
Специјална операција у Украјини
Гутереш позвао на обнову прехрамбеног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала