Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Како да решимо проблем климатских промена кад нисмо успели да зауставимо ратове

© AP Photo / Peter DejongАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија донела одлуку да направи нову сратегију како би допринела борби против климатских промена и да су оне су део стратегије до 2050. године.
Он је рекао да је Србија спремна да да велики допринос у тој борби.
"Окупили смо се да говоримо о највећим климатским изазовима. Налазимо се у критичком тренутку у борби против климатских промена. Климатске промене су такве да до краја века можемо очекивати повећање температуре за пет степени, што може довести до катаклизме", рекао је Вучић.
Додао је да је у Србији ове године био најтоплији јул, септембар и октобар, као и да сада мора да се израчуна направљена штета.
"Морамо да искалкулишемо, морамо да реагујемо на егзистенцијалну претњу", рекао је Вучић.
Вучић је на почетку свог говора честитао УАЕ на томе што су организовали тај скуп у овом кључном тренутку, како је рекао, за кључне акције на климатском плану упркос изазовима са којима смо сви суочени широм света.
"Суочени смо са највећим изазовом нашег времена у борби против климатских промена, катастрофалног глобалног загревања и опасности коју то представља за нашу заједничку будућност. Данас сам пред вама не само као председник Републике Србије, већ и као грађанин света који заговара опште добро стање", рекао је Вучић.
Истакао је да су у Србији осетне климатске промене и да се наша земља бори са високим просечним температурама, изнад глобалног просека, јер су просечне температуре у Србији више за 1,8 степени Целзијуса.
"У исто време пројекције кажу да ако наставимо са послом као сада да ћемо до краја века очекивати повећање чак и до пет степени, што је катастрофа која угрожава наше добро стање. Ова година је најтоплија не само у свету, већ и у нашој земљи пошто су јул, август, септембар и октобар били најтоплији месеци", рекао је Вучић.ж
Он је навео да смо имали тропске ноћи у октобру, што је било незапамћено у Србији и да даље рачунамо штету коју је суша нанела нашој привреди прошле године, као и олује нашим градовима", рекао је Вучић.
Поручио је да морамо бити уједињени у борби против климатских промена и да морамо одмах деловати.
Вучић је рекао да ће Србија наставити да доприноси глобалној борби против климатских промена.
"Тако што ћемо унапредити наш национални систем за ублажавање ових последица уз подршку наших развојних партнера, како бисмо имали брз одговор на ову претњу", навео је Вучић.
Казао је да је Влада Србије чврсто посвећена том и да је смо у јуну ове године кренули на курс, након што смо усвојили стратегију о ниским емисијама угљеника, како бисмо остварили дугорочне циљеве Париског договора.
"То је основно да би се остварила дугорочна визија да до 2050. године Србија постане друштво са ниским емисијама угљен диоксида и конкурентна економија која ће грађанима омогућити нове зелене послове и друштво које је отпорно на климатске промене", нагласио је председник Србије.
Вођени науком развијамо и програм из адаптације климатских промена и њега ћемо прилагодити у периоду који нам следи, рекао је Вучић и додао ће тај програм обезбедити процене климатских ризика, дугорочну и краткорочну политику и мере за најрањивије секторе као што су пољопривреда, инфраструктура, шумарство и здравље људи, навео је Вучић.
Напоменуо је да борба против климатских промена превазилази границе због чега Србија позива све да заједно делују.
"Иако је наш национални напредак незаустављив, он је део шире приче. Република Србија је спремна да одигра своју улогу у глобалној борби против климатских промена и позивамо међународну заједницу, а нарочито наше развијеније партнере, да испоштују своје обавезе о пружању техничке и финансијске помоћи. Позивамо на заједничку сарадњу и да делимо одговорност и будемо уједињени против песимистичног сценарија", нагласио је Вучић.
Истакао је да су климатске промене велики проблем са којима смо сви суочееени и запитао како ћемо решити тај проблем ако нисмо у стању да решимо све геополитичке проблеме с којима смо данас суочени као свет.
"Широм света се воде бројни ратови, које нисмо успели да зауставимо у протеклом периоду, а бојим се да нећемо ни моћи то да урадимо. Ако нисмо успели да ту остваримо резултате, како можемо да будемо толико сигурни и убеђени да ћемо испунити најбоље резултате на пољу климатских промена", поручио је Вучић.
Такође, поручио је да је важно то што смо се сви вратили основним принципима организације Уједињених нација, јер морамо сви да деламо у складу са правилима која су усвојена и прихваћена од већине чланова међународне заједнице, готово свих.
"Дакле, то мора да се деси, иначе е ћемо увек бити суочени са арбитрарним, произвољним различитим приступима и никад нећемо остварити боље резултате, чак ни на овом пољу. Не можемо да имамо различите приступе територијалним интегритетима неких земаља, пошто ми у Србији то знамо боље него било кога", рекао је Вучић.
Казао је да је чуо на Самиту фразу - док се уједињујемо, док се заједно сви боримо... и позвао све да пронађемо неки заједнички именитељ који ће пронаћи начин и пут да најпре решимо највећа геополитичка питања.
А затим и да се на одговарајући начин позабавимо и са проблемом климатских промена, који постаје све већи, поручио је Вучић.
Александар Вучић и Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2023
СРБИЈА
Вучић открио: Спремам сусрете са Лукашенком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала